ΕΛΛΑΔΑ

Ανακωχή στον πόλεμο για τα βιβλία των θρησκευτικών

ανακωχή-στον-πόλεμο-για-τα-βιβλία-των-θ-695399

Σε καλό κλίμα διεξήχθη η κρίσιμη συνάντηση ανάμεσα στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τον πρωθυπουργό, για το θέμα της διδασκαλίας των θρησκευτικών, που έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις κυβέρνησης και Εκκλησίας.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη και του υπουργού Αμύνης Πάνου Καμμένου και των μητροπολιτών Σπάρτης Ευσταθίου, Μεσογαίας Νικολάου και Φθιώτιδος Νικολάου καθώς και του νομικού συμβούλου της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου.

Ο αρχιεπίσκοπος, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι ήρθησαν όλες οι παρεξηγήσεις και τόνισε ότι ο διάλογος για τη μορφή των θρησκευτικών που θα διδάσκονται στα σχολεία θα συνεχιστεί. Πρόσθεσε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια βελτίωσης των βιβλίων αλλά πρόσθεσε ότι μέχρι τότε θα χρησιμοποιηθούν τα παλιά βιβλία. Τέλος ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο κ. Φίλης επιβεβαίωσε το πολύ καλό κλίμα στην συνάντηση και τόνισε και αυτός ότι ήρθησαν οι παρεξηγήσεις. Στο θέμα των θρησκευτικών είπε ότι τα νέα αναλυτικά προγράμματα θα εφαρμοστούν κανονικά με τα παλιά βιβλία που έχουν ήδη διανεμηθεί από πέρυσι στα σχολεία.

«Όπως σε όλα τα μαθήματα, έτσι και στα Θρησκευτικά θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου τα νέα προγράμματα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε δε ότι το υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό σε γόνιμο διάλογο.. “Θέλουμε τον διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις της εκκλησίας. Δεν έχουμε δογματική αντίληψη” είπε ο υπουργός Παιδείας.

Ο υπουργός Αμύνης Πάνος Καμμένος δήλωσε “πάρα πολύ ευτυχής” για τον γόνιμο διάλογο που έγινε στη συνάντηση και τόνισε ότι “η εκκλησία και η πολιτεία προχωρούν ενωμένες”.

Η συνάντηση κανονίστηκε έπειτα από αίτημα της Συνόδου της Ιεραρχίας της Ελλάδος, στο οποίο πρωθυπουργός ανταποκρίθηκε άμεσα.

Αρχικά είχε ανακοινωθεί πως, μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, ο Ιερώνυμος θα είχε ξεχωριστή συνομιλία στη Μονή Πετράκη με τον Πάνο Καμμένο , αλλά τελικά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ πήρε μέρος στη συνάντηση στο Μαξίμου.

Η Ιεραρχία της Ιεράς Συνόδου πρόκειται να συνεδριάσει την Πέμπτη και την Παρασκευή για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τα επόμενα βήματά της.

(thetoc.gr)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου