ΕΛΛΑΔΑ

Ετοιμάζεται ο νέος εκλογικός νόμος

ετοιμάζεται-ο-νέος-εκλογικός-νόμος-505618

Εναν νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι «το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης», με μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες, προαναγγέλλει με συνέντευξή του στο in.gr ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.
Επίσης, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των βουλευτών συνδέοντάς το με το νέο εκλογικό σύστημα.
Για την υπόθεση Μαντέλη αναφέρει ότι το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος έχει αποφασίσει πράγματι να έρθει όλη η αλήθεια στο φως και ότι αυτή τη βούληση απέδειξε ότι την έχει μόνο ο Γ. Παπανδρέου.
Για τον Καλλικράτη λέει ότι θα φέρει περισσότερη διαφάνεια στους δήμους, καθώς δημιουργείται ένα πρωτοφανές πλέγμα εγγύησης για την χρηστή διαχείριση των ΟΤΑ.
Το πολιτικό μας σύστημα δεν πρόκειται να βγει από τη θεμελιακή κρίση, στην οποία έχει εγκλωβιστεί, αν δεν αλλάξει και ο τρόπος εκλογής των βουλευτών, λέει ο υπουργός Εσωτερικών.
Όποιος θέλει να τελειώνουμε επιτέλους με τα διαλυτικά φαινόμενα του μαύρου πολιτικού χρήματος, όποιος συμφωνεί ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε άλλο έτσι, αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορούμε να μείνουμε στις μεγάλες εκλογικές περιφέρειες, στα συστήματα που ξέρουμε όλοι ότι απαιτούν τεράστιες εκλογικές δαπάνες.
Το σύστημα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, μια προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου, προβλέπει μονοεδρικές και ευρείες εκλογικές περιφέρειες. Αυτό ελαχιστοποιεί τις εκλογικές δαπάνες και χτυπάει το μαύρο πολιτικό χρήμα ενισχύοντας ταυτόχρονα την αυτονομία της πολιτικής.
Το σχέδιο έχει προετοιμαστεί, αυτό που απομένει να κριθεί είναι η κατάλληλη στιγμή για την έναρξη της δημόσιας συζήτησης.
Ένας τέτοιος εκλογικός νόμος θα είναι μια πραγματική πολιτική ανατροπή. Αυτό θα είναι το πραγματικό τέλος της μεταπολίτευσης που ταυτόχρονα θα ορίζει τις συντεταγμένες μιας νέας πολιτικής εποχής.
Η κοινωνία θα έχει στις εκλογές του Νοεμβρίου ένα αυστηρό κριτήριο. Θα αναζητήσει και θα επιλέξει αυτούς που πιστεύουν πραγματικά στις αξίες και τις αρχές της νέας εποχής που ανοίγει ο Καλλικράτης, ποιος έχει την αξιοπιστία να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις. Αυτές οι αξίες και οι αρχές που ενσωματώνει ο Καλλικράτης ήταν που δημιούργησαν το μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα αποδοχής του στην κοινωνία. Θα δημιουργήσουν το πλειοψηφικό ρεύμα ανάδειξης των νέων δημοτικών και περιφερειακών αρχών, τονίζει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Γ. Ραγκούσης.
Για το θέμα των εξεταστικών επιτροπών, υποστηρίζει: «Θυμίζω ότι εμείς ήμασταν που, όταν πριν δύο χρόνια ήρθαν στο φως τα πρώτα στοιχεία, θέσαμε αμέσως εκτός ΠΑΣΟΚ και τον κ. Μαντέλη και τον κ. Τσουκάτο. Το κυριότερο όμως είναι ότι όσα σήμερα αποκαλύπτονται, όποιον κι αν αφορούν, δεν θα αποκαλύπτονταν ποτέ αν δεν είχε πάρει την οριστική απόφαση ο Πρωθυπουργός για ‘αναψηλάφηση’ όλων των σκανδάλων που ταλανίζουν την χώρα εδώ και χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, η εντολή του ελληνικού λαού στις εκλογές ήταν να χυθεί άπλετο φως, να τιμωρηθούν οι ένοχοι και να προχωρήσουμε μέχρι τέλους, μέχρι να αποκαλυφθούν τα πάντα και να αποδοθεί δικαιοσύνη».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου