ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπουργός ήταν… ξυλουργός

ο-υπουργός-ήταν-ξυλουργός-851206

Απίστευτη τροπή παίρνει η υπόθεση που ξετυλίχθηκε το σαββατοκύριακο με δημοσιεύματα του Τύπου και ενέπλεκε γαλάζιο κυβερνητικό στέλεχος με τα μαύρα ταμεία της Siemens.
Οπως καταγγέλλει η ΝΔ το επίμαχο email που διέρρευσε στον Κυριακάτικο Τύπο και δόθηκε χθες στην δημοσιότητα δεν αφορούσε μίζα για γαλάζιο υπουργό της κυβέρνησης Καραμανλή, αλλά είναι ένα άσχετο έγγραφο παραγγελίας για έπιπλα κουζίνας σε αμερικάνικη εταιρεία που άγνωστο πως έχει παρεισφρύσει στην δικογραφία.
Μετά τις εξελίξεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Σ. Βαλυράκης εκτίθεται ανεπανόρθωτα.
Ηδη η ΝΔ ζητεί την παραίτησή του, ενώ σύμφωνα με βραδινές πληροφορίες ο Θ. Πάγκαλος σε επικοινωνία του με τον Σ. Βαλυράκη του υπέδειξε το δρόμο της παραίτησης.
Το ΠΑΣΟΚ χρεώνει την γκάφα στην ανακρίτρια κα Νικολακέα και στην μεταφραστική υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών.
"Εμάς έτσι μας το έστειλαν και ήμασταν υποχρεωμένοι να το ψάξουμε", λένε χαρακτηριστικά.
Από την πρώτη στιγμή η ΝΔ αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι το έγγραφο αυτό δεν περιλαμβάνεται στην δικογραφία αλλά βρίσκεται μόνο στην κατοχή του κ. Βαλυράκη. Το έγγραφο αυτό δόθηκε χθες στην δημοσιότητα.
Σ’ αυτό, ζητείται από τον ιδιοκτήτη της φαρμακευτικής εταιρείας ΦΑΡΑΝ, κ. Κάτσικα να εξοφλήσει "τον cabinet man" με το υπόλοιπο του 50% των χρημάτων που του χρωστάει.
Η ερμηνεία που έδωσε ο κ. Βαλυράκης είναι ότι επρόκειτο για έμμεση εντολή Χριστοφοράκου που ζητούσε από τον κ. Κάτσικα να δώσει μίζα σε κάποιο στέλεχος του υπουργικό συμβουλίου (cabinet man).
Η ΝΔ με δήλωση του μέλους της εξεταστικής επιτροπής και βουλευτή της κ. Τζαβάρα κατήγγειλε τον κ. Βαλυράκη υποστηρίζοντας ότι το έγγραφο δεν είναι μέρος της δικογραφίας αφού δεν φέρει τον ειδικό εξαψήφιο κωδικό και ότι δεν αφορά μίζα αλλά την εξόφληση των επίπλων κουζίνας που είχε αγοράσει για το σπίτι του ο κ. Κάτσικας από την αμερικανική εταιρεία The Cabinet Man.

Τι συνέβη

Πώς λύνεται το μυστήριο: ο φαρμακοβιομήχανος Κάτσικας, στον οποίο ανήκει η φαρμακευτική εταιρεία που εντελλόταν να πληρώσει το 50% των συμφωνηθέντων, ανακαίνισε το σπίτι του στην πόλη Athens της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ. Στην ίδια πόλη εδρεύει και η εταιρεία “The Cabinet Man”, η οποία φέρεται να έχει κάνει την ανακαίνιση του σπιτιού του κ. Κάτσικα. Άρα, ο φαρμακοβιομήχανος καλείτο να πληρώσει τις εργασίες της κατασκευαστικής εταιρείας στο σπίτι του! Για την ιστορία, η εν λόγω εταιρεία, (The cabinet man), έχει, σύμφωνα με το site της στο Διαδίκτυο, έδρα την πόλη Athens της Τζόρτζια, στις ΗΠΑ και ειδικεύεται σε ξυλοκατασκευές (κουζίνες, ντουλάπια, κ.α.).
Ο κ. Βαλυράκης πάντως αρνείται ότι το έδωσε ο ίδιος στον Τύπο, ωστόσο δεν φαίνεται να έπεισε και τους βουλευτές του κόμματός του αφού σε σύσκεψη που προηγήθηκε μεταξύ μελών του ΠΑΣΟΚ τα άκουσε για τα καλά και κάποιοι μίλησαν και για αντιδεοντολογική συμπεριφορά.
Προς τους βουλευτές, ο κ. Βαλυράκης είπε ότι το έγγραφο ήταν ανακάλυψη της ομάδας του ΠΑΣΟΚ και ότι γι’ αυτό το λόγο το κράτησε μαζί του το Σαββατοκύριακο.
Με το έγγραφο αυτό η Επιτροπή ζήτησε πληροφορίες, ενημέρωσε ο κ. Βαλυράκης τους δημοσιογράφους, από την ελληνική Αρχή καταπολέμησης του μαύρου χρήματος, η οποία με τη σειρά της ζήτησε τη συνδρομή της αντίστοιχης αμερικανικής Αρχής (FINCEN). Η τελευταία ενημέρωσε ότι η εταιρεία Built-it LTD που αναφέρεται στο mail είναι υπαρκτή, δεν έχει δοσοληψίες με τη Siemens, ούτε έχει εμπλακεί σε δωροδοκίες.
Για προσπάθεια αποπροσανατολισμού και πόλωσης του κλίματος από πλευράς ΝΔ, μίλησε ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Παναγιώτης Ρήγας που επεσήμανε ότι το έγγραφο είναι στοιχείο της δικογραφίας, που δεν μπορούσε να μην ληφθεί υπόψη και κατόπιν αυτού θα ζητηθεί με δικαστική συνδρομή το άνοιγμα του επίμαχου λογαριασμού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης μίλησε για «έγγραφο-φάντασμα», ενώ σημείωσε ότι το ΚΚΕ δεν πήρε μέρος στο παιχνίδι εντυπώσεων και αποπροσανατολισμού των δύο κομμάτων: «Παρά τις προσπάθειές μας τα εν λόγω έγγραφα δεν έχουν βρεθεί στη δικογραφία που στάλθηκε. Είναι προφανές ότι ο αγώνας δρόμου των συμψηφισμών έχει αρχίσει».
Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το σκάνδαλο της Siemens εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για μεθόδευση «μεγάλης κλίμακας επιχείρησης αποπροσανατολισμού και σύγχυσης του ελληνικού λαού».
Στο φάκελο της Siemens περιλαμβάνονται και άλλα δύο έγγραφα, τα οποία αφορούν εμβάσματα ύψους 5.000 δολαρίων και 7.500 δολαρίων, που έγιναν δύο χρόνια νωρίτερα στις 11 Μαρτίου 2006 με παραλήπτη τον Μάριο Κάτσικα και αποστολέα τον Λ. Χέλμη, αγνώστων, μέχρι στιγμής, λοιπών στοιχείων.

Η συνεδρίαση
Εντάσεις προκαλούν στο πολιτικό σκηνικό οι εξελίξεις στις Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Siemens. Κατέθεσαν οι πρώην υπουργοί κ.κ. Βύρων Πολύδωρας και Παναγιώτης Χηνοφώτης για την υπόθεση του C4I.
«Οι μόνες αρμόδιες για την κλήτευση των μαρτύρων είναι οι ίδιες οι εξεταστικές επιτροπές. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια θα ήταν παρέμβαση και υποβάθμιση του έργου τους», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Κώστα Τζαβάρα να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης.
Πρόσθεσε δε ότι «από εκεί και πέρα φαίνεται ότι η ΝΔ επιλέγει να παίξει ένα παιχνίδι συσκότισης παρά διαφάνειας» και ότι «εάν αρχίσουμε να καλούμε τον οποιονδήποτε ήταν συνεργάτης του οποιουδήποτε υπουργού, τότε δεν διερευνούμε την αλήθεια, προσπαθούμε να τη συγκαλύψουμε, φορτώνοντας σε πρόσωπα συγκεκριμένες πράξεις ή παραλείψεις».
Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στην κλήτευση και εξέταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, αλλά και του πρώην υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρη Καστανίδη (νυν υπουργού δικαιοσύνης) και των στενών συνεργατών του Κώστα Σημίτη, Θεόδωρου Τσουκάτου και Γιώργου Πανταγιά.
Σε ενημέρωση του επικεφαλής των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην επιτροπή, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, τονίσθηκε ότι κρίνεται απαραίτητη η κατάθεση του κ. Καστανίδη γιατί ήταν εκείνος που κλήθηκε να διαχειριστεί το Σεπτέμβριο του 1997 την υπογραφή δεκάδων προγραμματικών συμβάσεων ύψους 1 τρισ. δραχμών που έδιναν τη δυνατότητα στο δημόσιο να προχωρεί σε απευθείας αναθέσεις.
Στην προσπάθεια του κ. Καστανίδη για εξασφάλιση διαφάνειας, συνέχισε ο κ. Τζαβάρας, πρότεινε τη δημιουργία Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών του Δημοσίου που θα διασφάλιζε όρους διαφάνειας στο εγχείρημα.
Μάλιστα, υπενθύμισε ο βουλευτής, την ίδια περίοδο ο κ. Καστανίδης δεχόταν συντροφικά μαχαιρώματα για την επιμονή του. Στην επιστολή, δε, που έστειλε προς τον πρωθυπουργό επεσήμανε ότι "η παρουσία του ήταν εμπόδιο στην πραγματοποίηση των σχεδίων κάποιων στην κυβέρνηση".
Μετά την παραίτηση Καστανίδη ανέλαβε ο κ. Μαντέλης. Κατά τον κ. Τζαβάρα θα πρέπει λοιπόν ο τότε πρωθυπουργός να διευκρινίσει ποιοι είχαν σχέδια ή είχαν στηρίξει σχέδια πάνω στις προγραμματικές συμφωνίες και διοχέτευσαν απαξιωτικά σενάρια σε βάρος του κ. Καστανίδη.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου