ΕΛΛΑΔΑ

Σκηνές φρίκης και αδικαιολόγητης βίας

σκηνές-φρίκης-και-αδικαιολόγητης-βία-851206

Ενα βήμα πριν από την κόλαση ανέφεραν ότι έφθασαν οι έξι πρώτοι Έλληνες ακτιβιστές που επέστρεψαν και που έζησαν από κοντά το ρεσάλτο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο διεθνή στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα.

Από το Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι εντός 48 ωρών θα επαναπατρισθούν όλοι συλληφθέντες Έλληνες ακτιβιστές.

Το εφιαλτικό χρονικό της ισραηλινής επίθεσης στα πλοία «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» περιγράφεται από τους τέσσερις πρώτους Έλληνες ακτιβιστές ( οι δυο πρώτοι έφυγαν αμέσως για Κρήτη) με πρωτοφανείς σκηνές φρίκης και αδικαιολόγητης βίας.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη περιγράφουν ξυλοδαρμούς, αθρόα χρήση πλαστικών σφαιρών κατά την κατάληψη από Ισραηλινούς κομάντος των πλοίων, βασανιστήρια, ηλεκτροσόκ και απαγόρευση κάθε επικοινωνίας για όσο καιρό κρατούνταν!

Οι πρώτοι Έλληνες που βίωσαν το λουτρό αίματος όταν προσγειώθηκαν λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τρίτης, στο «Ελευθέριος Βενιζέλος», κατήγγειλαν την παράνομη κράτηση Ελλήνων στο Ασντόντ του Ισραήλ παραχωρώντας το απόγευμα της Τρίτης συνέντευξη σχετικά με το αιματοκύλισμα από τις ισραηλινές δυνάμεις στα πλοία που μετέφεραν βοήθεια.

Πρόκειται για τους Στυλιανάκη Ζαχαρία, Χρυσοχοϊδη Νεκτάριο, Γρηγορόπουλο Μιχαήλ, Παπαδοκωστόπουλο Αριστείδη, Γελάλη Δημήτριο και Πετρογιάννη Θανάση.

Τους έξι ακτιβιστές υποδέχθηκαν οι συγγενείς τους, που είχαν ενημερωθεί για τον επαναπατρισμό τους και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας.

Όπως δήλωσε ο κ. Δελαβέκουρας, η ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ συνεργάζεται με τις ισραηλινές αρχές, για να αποκτήσει πρόσβαση στους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες που βρίσκονται εκεί, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη.

«Η προστασία και ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών είναι ευθύνη του Ισραήλ», τόνισε ο κ Δελαβέκουρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διαδικασία είχε συμφωνηθεί μεταξύ των μελών της αποστολής, προκειμένου όσοι μείνουν να υποβάλουν μηνύσεις κατά του Ισραήλ για την επέμβαση και όσοι επιστρέψουν να μπορούν να διηγηθούν το τι πραγματικά συνέβη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και της αιματηρής επίθεσης στον επονομαζόμενο «Στόλο της Ελευθερίας».

Αμεσο επαναπατρισμό ζητά ο πρωθυπουργός

«Καταδικαστέα και απαράδεκτα» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τα τραγικά γεγονότα που ακολούθησαν στη στρατιωτική επέμβαση του Ισραήλ κατά του στολίσκου πλοίων ακτιβιστών που κατευθύνονταν προς τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από το Ισραήλ να εξασφαλίσει τον άμεσο επαναπατρισμό όλων των Ελλήνων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, που ενημέρωσε τη Βουλή για τα γεγονότα, σημείωσε ότι η πρεσβεία της χώρας μας στο Ισραήλ είναι σε συνεχή επαφή με τις ισραηλινές αρχές για την επιστροφή όλων των Ελλήνων.

Η Ολομέλεια της Βουλή προχώρησε σε απερίφραστη καταδίκη της επίθεσης του Ισραήλ ενάντια στα πλοία που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Ελάχιστος κοινός παρονομαστής στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των κομμάτων υπήρξε η ανάγκη να παραμείνουν ανοιχτοί οι ανθρωπιστικοί δίαυλοι προς τις παλαιστινιακές περιοχές.

Σε κοινή καταγγελία της ισραηλινής επίθεσης προχώρησαν όλοι οι Έλληνες ευρωβουλευτές (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Οικολόγοι-Πράσινοι) οι οποίοι μεταξύ άλλων κάλεσαν τα ευρωπαϊκά όργανα να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προβούν σε άμεσες ενέργειες για την απόδοση ευθυνών και δικαιοσύνης.

«Παράνομο το Ισραήλ» τόνισε ο Κ. Παπούλιας

Το προβληματισμό και την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή η ενέργεια του Ισραήλ εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Η δήλωση του Προέδρου έγινε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

«Η χθεσινή ενέργεια του Ισραήλ, παράνομη και εκτός κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, ανατρέπει την ειρηνευτική διαδικασία και δημιουργεί συνθήκες εξαιρετικής έντασης στην περιοχή» τόνισε ο Πρόεδρος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου