ΕΛΛΑΔΑ

Ακαρπη η συνάντηση ΓΣΕΕ – εργοδοτών

ακαρπη-η-συνάντηση-γσεε-εργοδοτών-851206

Ακαρπη απέβη η συνάντηση χθες -τρίτη κατά σειρά- μεταξύ των εργοδοτικών οργανώσεων και των συνδικάτων για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), υπό «τη βαριά σκιά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου με την τρόικα», όπως τόνισε ο Γ. Παναγόπουλος.

Ο ΣΕΒ επιμένει σε τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα, θέση που φαίνεται να αποδέχονται όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Ωστόσο, κοινό μέτωπο φαίνεται να διασφαλίζεται με τις εργοδοτικές οργανώσεις για τη θωράκιση του 13ου και του 14ου μισθού, με πιθανότερο ενδεχόμενο αυτό της ενσωμάτωσης.

Σημαντικά ζητήματα που η ΓΣΕΕ θέτει στη διαπραγμάτευση και προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις από την πλευρά των εργοδοτών είναι ακόμη: η προστασία της απασχόλησης, η ενίσχυση των ανέργων και η διατήρηση και εξασφάλιση του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Απόλυτη εμφανίζεται η Συνομοσπονδία στο θέμα του κατώτατου μισθού. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κατάργησης του υφιστάμενου κατώτατου ορίου των 740 ευρώ, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ απάντησε ότι είτε υπογραφεί, είτε όχι νέα σύμβαση, ισχύει ο κατώτατος μισθός που θεσμοθέτηση η προηγούμενη ΕΓΣΣΕ.

Η επόμενη συνάντηση εργοδοτών-συνδικάτων για την ΕΓΣΣΕ ορίστηκε στις 14 Ιουνίου.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος δήλωσε ότι «η επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων, γίνεται μετά την δέσμη μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, την ψήφιση νόμου και του Μνημονίου που υπαγόρευσαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρ. Επιτροπή και ΔΝΤ. Όλα αυτά ρίχνουν βαριά σκιά στις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις».

Η ΓΣΕΕ διεκδικεί «μια ΕΓΣΣΕ η οποία θα παράγει αποτέλεσμα προστατεύοντας το εισόδημα των εργαζομένων, θα θωρακίζει αποφασιστικά το 13ο και 14ο μισθό από κάθε επιβουλή, θα έχει μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και την ενίσχυση των ανέργων και θα δίνει μια σαφή κατεύθυνση ότι το πλαίσιο της Συλλογικής προστασίας των ελεύθερων Συλλογικών διαπραγματεύσεων, ο οποίος κατοχυρώθηκε ομόφωνα το 1990, εξακολουθεί να ισχύει».

Σε ό,τι αφορά το εισοδηματικό αποτέλεσμα και την αύξηση που ζητά η ΓΣΕΕ ο πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι ίσως η ΓΣΕΕ «ανταλλάξει» μια αύξηση με άλλες εγγυήσεις όπως πχ η διατήρηση των θέσεων απασχόλησης.

«Αν το είχα ως δεδομένο και αν είχαν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις θα σας το έλεγα. Για να μην λέω κάτι συγκεκριμένο είναι ακόμα σε ένα πεδίο το οποίο δεν έχουμε προσεγγίσει και δεν το έχουμε κυρίως συμφωνήσει. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις. Γνωρίζετε οι διαπραγματεύσεις δεν είναι μόνο μέσα στην αίθουσα, οι νομικοί και τεχνικοί μας σύμβουλοι συζητούν και αναζητούν προτάσεις. Γιατί οι εισοδηματικές ενισχύσεις έχουν πολλές πτυχές, τις οποίες πρέπει να εξετάσουμε».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος έκανε λόγο για «αδήριτη πραγματικότητα του μνημονίου, που είναι νόμος του κράτους, και των συνθηκών έκτακτης ανάγκης που αντιμετωπίζει η χώρα».

Ερωτηθείς για το οικονομικό περιεχόμενο της σύμβασης τόνισε ότι «η βούλησή μας είναι να μην περικοπούν μισθοί και αυτό έχει έμπρακτα αποδειχθεί πρόσφατα, όταν ο ΣΕΒ πρωτοστάτησε απέναντι στην τρόικα για την προστασία τους».

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου – ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης δήλωσε ότι αυτό που προέχει είναι: «Να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια».

Ο ίδιος εξέφρασε ακόμα την άποψη ότι υπό τις παρούσες συνθήκες μία νέα ΕΓΣΣΕ είναι σημαντικότερη από οποιαδήποτε άλλη φορά στο παρελθόν.

«Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την ΕΓΣΣΕ με αισιοδοξία και όχι με νοσταλγία και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να περιφρουρήσουμε τον 13ο και 14ο μισθό, να προστατεύσουμε το ετήσιο εισόδημα και να διασφαλίσουμε μία σταθερή αμοιβή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα για τα επόμενα τρία χρόνια» συνέχισε.

«Ακόμη και σήμερα κάποιοι οφείλουν να αποδείξουν ότι μπορούν να συμφωνούν, να εφαρμόζουν και να τηρούν αυτά που υπόσχονται και πιστεύω ότι όλοι οι Κοινωνικοί Εταίροι, εργοδότες και εργαζόμενοι, έχουμε κάθε καλή πρόθεση να το πράξουμε. Η επόμενη συνάντηση των Κοινωνικών Εταίρων ορίστηκε στις 14 Ιουνίου στα γραφεία της ΕΣΕΕ και ευελπιστούμε να πλησιάσουμε περισσότερο στην οριστική συμφωνία» κατέληξε ο κ. Κορκίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου