ΕΛΛΑΔΑ

Ευκολότερες πλέον οι απολύσεις

ευκολότερες-πλέον-οι-απολύσεις-851206

Χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, έγινε χθες η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τον υπουργό Εργασίας για τις σαρωτικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, με την αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων, τη μείωση των αποζημιώσεων και τη μείωση του βασικού μισθού για τους νεοπροσλαμβανόμενους.

Και σε μία ημέρα κατά την οποία η ΓΣΕΕ δεν κατέβηκε στον διάλογο για το “ξήλωμα” των εργασιακών σχέσεων, αίσθηση προκάλεσε τόσο η απόφαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου δια του προέδρου της κ. Βασίλη Κορκίδη να αποστείλει επιστολή προς τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ κ. Γιάννη Παναγόπουλο, σχετικά με την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όσο και η συνάντηση που είχε ο ΣΕΒ με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ

Η ΕΣΕΕ φαίνεται να μην επιδιώκει την αλλαγή ενός πάγιου στάτους κβο, παρά την ευχέρεια κινήσεων που παρέχει στις εργοδοτικές οργανώσεις η παρέμβαση Ε.Ε. – ΔΝΤ και το Μνημόνιο που συμφωνήθηκε με την χώρα μας.

Τι αλλάζει

Οι εισηγήσεις του υπουργείου προβλέπουν την αύξηση από το 2% στο 4% του ποσοστού των απολύσεων για τις επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 200 εργαζομένους.

Το ύψος της αποζημίωσης θα συζητηθεί σε διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων (υπάρχουν εκτιμήσεις για μεγάλη μείωση στους υπαλλήλους) και ως τον Δεκέμβριο θα υπάρξει Προεδρικό Διάταγμα που θα καθορίζει επακριβώς το νέο καθεστώς.

«Η επιχειρηματική κοινότητα ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα για τα εργασιακά, αυτά όμως αποτελούν, ήδη, νόμο του κράτους και αποτυπώνουν τη ρητή δέσμευση της Ελλάδος προς τους δανειστές μας», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, «η ουσιαστική διαβούλευση, λοιπόν, αφορά στην άμεση και αποτελεσματική εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, ώστε να εισπράξει τα χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, για να λειτουργήσει το κράτος. Δεν υπάρχει ούτε στιγμή για χάσιμο. Ή θα υλοποιήσουμε με συνέπεια τις δεσμεύσεις μας, χωρίς άρνηση της πραγματικότητας, χωρίς υπεκφυγές ή θα καταποντιστούμε».

Ο κ. Δασκαλόπουλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, για το ίδιο θέμα. Συμφωνήθηκε νέα συνάντηση την ερχόμενη Πέμπτη το πρωί, στα γραφεία του ΣΕΒ, με την ηγεσία του ΠΑΜΕ και τους προέδρους των ομοσπονδιών και των κλαδικών οργανώσεων που υπογράφουν συλλογικές συμβάσεις με τον ΣΕΒ.

Αντιδράσεις

Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΣΕΒ η συνάντηση συνδικάτων και εργοδοτών για την υπογραφή της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Αναφερόμενος στη συνάντηση για τα εργασιακά, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος την χαρακτήρισε «ιλαροτραγωδία ως προς τη διαδικασία και το περιεχόμενο» και συνέστησε στο υπουργείο Εργασίας να «πάρουν έτοιμο το σημείωμα που έχει δώσει και στην "τρόικα" ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών».

Σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό, σχολίασε ότι «ο υπουργός ή πολύ αργά το κατάλαβε ή προσπάθησε να μας εξαπατήσει με ένα σχέδιο νόμου που δεν εμπεριέχει τα ίδια σκληρά, αντεργατικά και αντικοινωνικά μέτρα με αυτά που επιδιώκουν οι Βρυξέλλες και υιοθετεί η Αθήνα».

«Ο υπουργός Εργασίας για άλλη μία φορά παίζει κακόγουστο θέατρο υποκρινόμενος ότι συζητά για τις εργασιακές σχέσεις, ενώ έχει συμφωνήσει και συνυπογράψει στο μνημόνιο με την ΕΕ και το ΔΝΤ την πλήρη κατεδάφισή τους», σχολίασε από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Δ. Στρατούλης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου