ΕΛΛΑΔΑ

Βύθισαν στο αίμα τα πλοία της ελευθερίας

βύθισαν-στο-αίμα-τα-πλοία-της-ελευθερί-851206

Επίθεση στον διεθνή στολίσκο που μετέφερε εφόδια στη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποίησαν ισραηλινοί καταδρομείς, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίες να έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους 10-15 άτομα, ενώ 60 έχουν τραυματιστεί. Μεταξύ των τραυματιών φέρεται να είναι και ένας Έλληνας. Υπό κατάληψη βρίσκεται και το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», με ελληνική σημαία και το «Σφενδόνη» με 34 Έλληνες.

Σώοι όλοι οι Ελληνες
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κανένας Ελληνας δεν βρίσκεται ανάμεσα στους νεκρούς ή τους τραυματίες, αλλά το υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας συναντήθηκε στο ΥΠΕΞ με τον πρέσβη του Ισραήλ και του ζήτησε εξηγήσεις για το περιστατικό και ενημέρωση για την κατάσταση των Ελλήνων.

Παράλληλα, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση με την επωνυμία «Μίνωας 2010», που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.

Ταυτόχρονα, δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Η πρεσβεία του Ισραήλ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «το Ισραηλινό Ναυτικό εμπόδισε έξι πλοία να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας και αυτό συνέβη ύστερα από πολυάριθμες εκκλήσεις και προειδοποιήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες επί ώρες, σήμερα τα ξημερώματα, καλούσαν τα πλοία να κατευθυνθούν προς το λιμάνι του Ασντόντ στο Ισραήλ, προκειμένου να εκφορτώσουν το ανθρωπιστικό υλικό που μετέφεραν για να παραδοθεί στη Γάζα, έπειτα από σχετικό έλεγχο.»

Οι ακτιβιστές -σύμφωνα με την πρεσβεία- «αγνόησαν τις εκκλήσεις».

Ο επίκουρος καθηγητής του ΕΜΠ και ειδικός συντονιστής της προσπάθειας «Ένα Καράβι για τη Γάζα», Γιάννης Μαΐστρος, δήλωσε ότι η επίθεση των Ισραηλινών ξεκίνησε τα ξημερώματα, ενώ υπό κατάληψη βρίσκονται το εμπορικό πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» υπό ελληνική σημαία και το πλοίο «Σφενδόνη» με ελληνικό πλήρωμα και επιβάτες από πολλές χώρες.

Όπως είπε ο κ. Μαΐστρος θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση έξω από την ισραηλινή πρεσβεία στην Αθήνα, ζητώντας «να σταματήσει η διεθνής τρομοκρατία και να ληφθούν άμεσα μέτρα από την κυβέρνηση για να επιστρέψουν τα πλοία, να απελευθερωθούν οι αιχμάλωτοι και να σταματήσουν οι ελληνο-ισραηλινές ασκήσεις».

Η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι υπάρχουν 10 νεκροί, οι περισσότεροι εκ των οποίων Τούρκοι, ενώ σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί.

Ο ισραηλινός στρατός κάνει λόγο για 10 νεκρούς ακτιβιστές. «Κατά την επιχείρηση, οι ισραηλινοί στρατιώτες αντιμετώπισαν ισχυρή σωματική βία. Ορισμένοι από τους επιβάτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια και σιδηρογροθιές και επιχείρησαν επίσης να αρπάξουν το όπλο ενός στρατιώτη. Μπροστά στην αναγκαιότητα να υπερασπιστούν τη ζωή τους, οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Κομάντος κατέλαβαν έξι πλοία που επιχείρησαν να σπάσουν τον ναυτικό αποκλεισμό [της Λωρίδας της Γάζας]… Κατά τη διάρκεια της κατάληψης, οι στρατιώτες αντιμετώπισαν σθεναρή αντίσταση από τους ακτιβιστές οι οποίοι επιτέθηκαν με αληθινά πυρά», προσθέτει η ανακοίνωση.

«Από τις συγκρούσεις αυτές, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μεταξύ των επιβατών. Τουλάχιστον τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ένας από σφαίρα, και μεταφέρθηκαν στα ισραηλινά νοσοκομεία»", προσθέτει η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Το πρώτο πλοίο που δέχτηκε επίθεση ήταν ένα τουρκικό σκάφος. Η επίθεση έγινε  γύρω στις 3-4 τα ξημερώματα της Δευτέρας από αέρος με ελικόπτερο και από θαλάσσης από πολεμικά και πλωτά σκάφη του Ισραήλ. Ισραηλινοί κομάντος ανέβηκαν στο σκάφος και ακολούθησαν συμπλοκές με πραγματικά πυρά. Μαρτυρίες επιβαινόντων στο πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος» αναφέρουν ότι πυρά δέχτηκε το έτερο ελληνικό πλοίο, η «Σφενδόνη», αλλά δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης ΧριστόφιαςΗ λίστα των Ελλήνων επιβατών

Φορτηγό «Ελεύθερη Μεσόγειος»
Πλήρωμα
καταδίκασε με έντονο τρόπο την ενέργεια την ισραηλινή επιδρομή στον στολίσκο της Ελευθερίας και τόνισε ότι «η αφαίρεση της ζωής άμαχων ανθρώπων συνιστά πράξη εγκληματική». Ακόμη, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ «να ανακρούσει πρύμναν» ενώ απέρριψε σαν ανυπόστατα και φανταστικά δημοσιεύματα ότι πίσω από το απαγορευτικό διάταγμα για τον απόπλου σκαφών από κυπριακά λιμάνια βρίσκεται το θέμα των υδρογονανθράκων και της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης Κύπρου-Ισραήλ.

 

Στυλιανάκης, Κληρονόμος Εμμανουήλ, Χρυσοχοϊδης Νεκτάριος, Μισεμικές Γεώργιος, Γρηγορόπουλος Μιχαήλ, Μπόλος Νικόλαος
Επιβάτες
Γασπαράτου Ευγενία, Θεοχαροπούλου Αικατερίνη, Καρατζάς Γεώργιος, Καρυπίδης Ιωάννης, Κοσματόπουλος Νικόλαος, Λάμπρου Ηλίας, Μαθιουλάκης Εμμανουήλ
Μουστάκας Ανδρέας – Μάριος, Παπαδοκωστόπουλος Αριστείδης, Πισσίας Ευάγγελος, Πολίτης Παναγιώτης, Συγγελάκης Πολυάνθης, Τζιούμπας Αθανάσιος, Τικτόπουλος Μιχαήλ – Αχιλλεύς, Ψαρά Μαρία

Επιβατηγό «Σφενδόνη»
Πλήρωμα
Μπούκας Θεόδωρος, Παπακινός Πέτρος, Παπαδημητρίου Απόστολος, Αυγήρης Σπυρίδων
Επιβάτες
Βαλκάνος Νικόλαος. Γελάλης Δημήτριος, Κιτίδη Αικατερίνη, Κυρίλλου Δήμητρα, Λιερός Γεώργιος, Τραβάλου Αφροδίτη, Τσιγαρίδας Χρήστος

Επιβατηγό «Mavi Marmara»
Επιβάτες
Πλειώνης Δημήτριος, Χατζηστεφάνου Αριστείδης – Κυριάκος.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου