ΕΛΛΑΔΑ

Θα προχωρήσει σε ρήξεις ο Α. Σαμαράς

θα-προχωρήσει-σε-ρήξεις-ο-α-σαμαράς-455253

Ρήξη με τον Κώστα Καραμανλή και απαλλαγή από τα «βαρίδια» του παρελθόντος επιχειρεί ο πρόεδρος της Ν.Δ. καθώς διαβλέπει κίνηση εκλογικού αιφνιδιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης και γι΄ αυτό ενόψει συνεδρίου κινείται ώστε να ξεκαθαρίσει τα εσωκομματικά μέτωπα.
Δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο ο πρόεδρος της Ν.Δ. είπε σε βουλευτές ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να πάει σε δίδυμες κάλπες στις 14 Νοεμβρίου, ώστε μαζί με τις αυτοδιοικητικές εκλογές να επιχειρήσει να νομιμοποιήσει με τη λαϊκή ετυμηγορία και τις επιλογές της στην οικονομική πολιτική.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της Ν.Δ. δείχνει να προχωρά στην επιχείρηση αποστασιοποίησης από το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, ανοίγοντας το δρόμο για την κλήτευσή του στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε προσωπικά να πει «ναι» η Ν.Δ. στην κλήτευση του Κώστα Σημίτη , παρά το γεγονός ότι ορισμένοι συνεργάτες εκτιμούσαν ότι δεν θα πρέπει να εμφανισθούν ενώπιον των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής πρώην πρωθυπουργοί, εφόσον δεν προκύπτουν συγκεκριμένα στοιχεία.
Ωστόσο, οι παραδοχές του Τάσου Μαντέλη εκτιμήθηκαν από τον πρόεδρο της Ν.Δ. ως ευκαιρία για ξεκαθάρισμα της πολιτικής ζωής από σκιές, αλλά και ως δυνατότητα να καταδείξει πως δεν χρωστά στο παρελθόν του κόμματός του. Η στάση της Ν.Δ. φέρνει σε σαφώς δύσκολη θέση τους βουλευτές του κόμματός της που αρνήθηκαν την κλήση του Κώστα Καραμανλή στην επιτροπή για το Βατοπέδιο, ενώ ο Πέτρος Δούκας κατέθεσε το τηλεφωνικό ενδιαφέρον του Γιάννη Αγγέλου για την υπόθεση. Το θέμα, ωστόσο, σε αυτή την επιτροπή τυπικά έχει κλείσει, αλλά πολιτικά μπορεί να επανέλθει εφόσον η πλειοψηφία αναθεωρήσει την άποψή της.
Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, εντός του Ιουνίου, θεωρείται πλέον ειλημμένη απόφαση από τη Ρηγίλλης και μέχρι τώρα η στρατηγική μετωπικής σύγκρουσης με την κυβέρνηση επί των πολιτικών επιλογών για την οικονομία θεωρείτο επίσης δεδομένη. Σε αυτό το πεδίο ο Αντώνης Σαμαράς έχει υπερασπισθεί δημόσια την κυβέρνηση Καραμανλή.
Στην επιχείρηση «αυτοκάθαρση» της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς, με τη δήλωση της δημόσιας αποδοκιμασίας των Αριστοτέλη Παυλίδη, Γιώργου Βουλγαράκη και Θόδωρου Ρουσόπουλου, προχωρά στην αποπομπή και δύο ακόμα στελεχών που εμφανίστηκαν αναμεμειγμένα σε σκάνδαλα
Στο πεδίο της Κ.Ο. ο Αντώνης Σαμαράς επιχειρεί την προσέγγιση με τους βουλευτές κατά ομάδες. Εάν το εκλογικό σενάριο επαληθευτεί, τότε ο πρόεδρος της Ν.Δ. είναι υποχρεωμένος να συμβιώσει με την υπάρχουσα κοινοβουλευτική ομάδα, αφού οι εκλογές θα γίνουν με λίστα, λόγω μη παρέλευσης του δεκαοκταμήνου από τις κάλπες του περασμένου Οκτωβρίου.
Δεδομένου ότι η πλειοψηφία των βουλευτών στήριξε τη Ντόρα Μπακογιάννη, αλλά και ότι το σχήμα των τομεαρχών δεν αποδίδει, ο κ. Σαμαράς επιλέγει πλέον να μιλήσει με όλους τους βουλευτές του, παρακολουθεί τις παρεμβάσεις τους και όλα δείχνουν πως θα προχωρήσει σε αναδιάταξη του αντιπολιτευτικού σχήματος αμέσως μετά το συνέδριο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου