ΕΛΛΑΔΑ

Κατακόρυφη αύξηση της εγκληματικότητας

κατακόρυφη-αύξηση-της-εγκληματικότη-435757

Ανησυχία στις διωκτικές αρχές έχει προκαλέσει η διαπίστωση ότι το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η εγκληματικότητα στην Ελλάδα και κυρίως στην Αττική, με περιστατικά που πριν λίγα χρόνια αποτελούσαν σπάνιες περιπτώσεις.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες έχουν βρεθεί περίπου 12 πτώματα τεμαχισμένα, απανθρακωμένα σε Ι.Χ. ή σε αποσύνθεση. Την ίδια στιγμή έχουν αυξηθεί κατακόρυφα άλλα περιστατικά και επιθέσεις με όπλα, ενώ στελέχη της ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζουν ότι η Αθήνα αυτή τη στιγμή ίσως είναι από τις μεγαλύτερες αγορές πώλησης όπλων με έμφαση σε «καλάσνικοφ».
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο χθες πέντε άτομα τραυματίστηκαν από επιθέσεις αγνώστων με κίνητρο τη ληστεία.
Λίγο πριν από τη 01.30 τα ξημερώματα στο Νέο Ηράκλειο δύο άγνωστοι επιτέθηκαν σε αλλοδαπό διανομέα φαγητού. Με την απειλή όπλου κι αφού τον χτύπησαν, επιχείρησαν να του πάρουν τα χρήματα που είχε πάνω του. Στο θύμα παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από σταθμό του Ε.Κ.Α.Β.
Λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα στου Ζωγράφου, δύο άγνωστοι τραυμάτισαν με μαχαίρι μια πεζή στο χέρι, προκειμένου να της πάρουν την τσάντα. Η γυναίκα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σχεδόν μισή ώρα αργότερα, στην πλατεία Βάθη, άλλοι δύο άγνωστοι τραυμάτισαν με ξύλο στο κεφάλι έναν αλλοδαπό και προσπάθησαν να του κλέψουν χρήματα. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στη Νέα Φιλαδέλφεια δύο άγνωστοι επιτέθηκαν σε αλλοδαπό με την απειλή όπλου αποπειράθηκαν να του πάρουν όσα χρήματα είχε μαζί του.
Νωρίτερα στις 22.22 στην οδό Μπελογιάννη στη Νίκαια, 4 άτομα χτύπησαν μετανάστη και του πήραν άγνωστο μέχρι στιγμής χρηματικό ποσό. Το θύμα μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Μπαράζ ληστειών

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, δεκαέξι ληστείες κάθε 24 ώρες σημειώνονται κατά μέσο όρο στην επικράτεια τις τελευταίες μέρες, με το μεγαλύτερο ποσοστό να καταγράφεται στην Αττική, όπου οι ληστείες φτάνουν μερικές φορές και τις 15 ημερησίως. Ο μεγαλύτερος αριθμός ληστειών καταγράφεται στους δρόμους, με θύματα κυρίως γυναίκες, ηλικιωμένα άτομα, μεταφορείς χρημάτων και ανήλικους, ενώ ακολουθούν αριθμητικά οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ, καταστήματα κάθε είδους και τράπεζες.
Μεγάλος είναι επίσης ο αριθμός ληστειών που γίνεται σε σπίτια, ύστερα από εισβολές ένοπλων κακοποιών, συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ σε υψηλή θέση στην κατηγορία των θυμάτων ληστειών εξακολουθούν να βρίσκονται οι οδηγοί ταξί, οι υπάλληλοι πρατηρίων υγρών καυσίμων και οι ιδιοκτήτες καταστημάτων ψιλικών. Ο κατάλογος των στόχων των ληστρικών συμμοριών συνεχώς διευρύνεται, με αποτέλεσμα να πέφτουν θύματα και άτομα που δεν το περίμεναν ποτέ. Τον τελευταίο καιρό εμφανίστηκε το φαινόμενο της εισβολής ενόπλων σε ταβέρνες, όπου οι δράστες ληστεύουν ιδιοκτήτες και πελάτες.
Εγιναν επίσης στόχος ληστών ιατρεία, ζαχαροπλαστεία, Ιντερνετ καφέ και άλλες κατηγορίες επαγγελματικών δραστηριοτήτων. Οι δράστες των ληστειών δεν στοχεύουν πάντα σε μεγάλα χρηματικά ποσά. Τους αρκεί πολλές φορές το κινητό τηλέφωνο ενός μαθητή ή το μεροκάματο ενός ιδιοκτήτη περιπτέρου ή οδηγού ταξί. Το τραγικό όμως είναι ότι υπάρχουν μέλη ληστρικών συμμοριών, που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν για ασήμαντο λόγο. Πριν κλείσει ένα 24ωρο από τη δολοφονία ενός 60χρονου στα Πατήσια από άγνωστο που εκτιμάται ότι είχε κίνητρο τη ληστεία, σημειώθηκε κι άλλη ληστεία μετά φόνου και μάλιστα στην ίδια περιοχή.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου