ΕΛΛΑΔΑ

Κάνουν κάθαρση με τους ξοφλημένους

κάνουν-κάθαρση-με-τους-ξοφλημένους-503938

Σε ομόφωνη απόφαση για ενδελεχή έλεγχο όλων των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Αναστάσιου Μαντέλη, ύστερα από την ομολογία του ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής που διερευνά την υπόθεση Siemens ότι πήρε το 1998 200.000 μάρκα ως «εκλογική χορηγία», κατέληξε η επιτροπή ελέγχου των οικονομικών κομμάτων και βουλευτών που συνεδρίασε στη Βουλή.

Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πρώην βουλευτή Θεόδωρου Τσουκάτου, παρ’ ότι δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή.

Στην επιτροπή ελέγχου οικονομικών, που συνήλθε υπό την προεδρία του τρίτου αντιπροέδρου της Βουλής Ευάγγελου Αργύρη, πήραν μέρος οι βουλευτές Κ.Βρεττός (ΠΑΣΟΚ), Αθ.Μπούρας (ΝΔ), Αντ.Σκυλλάκος (ΚΚΕ), Φ.Κουβέλης (ΣΥΡΙΖΑ), Β.Αποστολάτος (ΛΑΟΣ), η αρεοπαγίτης Ρ.Ασημακοπούλου, ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Δ.Πετρούλιας και ο αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιω.Καραβοκύρης.

Η κοινή απόφαση προβλέπει επανέλεγχο όλων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού, καθώς και άνοιγμα και έλεγχο όλων των τραπεζικών λογαριασμών του ιδίου και των οικείων του, ύστερα από άρση του τραπεζικού και φορολογικού απορρήτου.

Η σχετική έγγραφη παραγγελία δόθηκε την Πέμπτη με ομόφωνη απόφαση της εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens.

Ο έλεγχος που θα γίνει από τα μικτά επιτελεία ορκωτών λογιστών και υπηρεσιακών παραγόντων της Βουλής θα εξετάσει τις δηλώσεις από το 1990, με επιδίωξη κυρίως το βάρος να πέσει στην προέλευση των περιουσιακών στοιχείων.

Δεύτερη κίνηση θα είναι να αποσταλεί στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου παραγγελία για δήμευση των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού μέχρι του ποσού της «χορηγίας», αφού πέρα από ποινικές υπάρχουν και αστικές ευθύνες του ελεγχομένου πολιτικού.

Τέλος, θα αποσταλούν τα πρακτικά και η απόφαση της επιτροπής στον αρμόδιο εισαγγελέα Εφετών για να ασκηθεί συμπληρωματική δίωξη για παραβίαση του νόμου περί πόθεν έσχες (κάθειρξη έως δέκα χρόνια για απόκρυψη ποσού άνω των 300.000 ευρώ).

Στη σύσκεψη διευκρινίσθηκε ότι κατά τον έλεγχο των δηλώσεων «πόθεν έσχες» του 2008 (χρήση οικονομικού έτους 2007) αποφασίσθηκε ομοφώνως να μην υπάρξει πόρισμα ελέγχου των δηλώσεων για τους κ.κ. Μαντέλη και Τσουκάτο, επειδή ακριβώς υπήρχε η δικαστική εκκρεμότητα.

Μάλιστα το τότε, αλλά και σήμερα μέλος της επιτροπής Κωνσταντίνος Βρεττός ήταν τη γνώμης να προχωρήσει η επιτροπή σε άνοιγμα των λογαριασμών των δύο πολιτικών, αλλά τελικώς δεν έγινε για να μην υπάρξει εμπλοκή με δικαστικές διαδικασίες.

Προσεχώς στον ανακριτή

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να συντάξουν και να αποστείλουν κατηγορητήριο στον Τάσο Μαντέλη οι ειδικοί εφέτες ανακριτές της υπόθεσης της Siemens, Μ.Νικολακέα και Ι.Φιοράκης, προκειμένου ο πρώην υπουργός να λογοδοτήσει για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Οι εφέτες μελετούν τα στοιχεία των καταθέσεων που έδωσαν στην εξεταστική επιτροπή τόσο ο πρώην υπουργός, όσο και ο επιχειρηματίας κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, για τον οποίο, επίσης, θα συνταχθεί ανάλογο κατηγορητήριο.

Στο πρόσωπο του κ. Τσουγκράνη ταυτοποιήθηκε ο λογαριασμός σε ελβετική τράπεζα με το όνομα «Α RΟCΟS», στον οποίο έχουν εμβαστεί ποσά από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, με αποδέκτη τον κ. Μαντέλη. Παράλληλα, στο Εφετείο μελετώνται και διασταυρώνονται και τα δεδομένα που έχουν αποστείλει οι ελβετικές αρχές για την υπόθεση, τα οποία παρελήφθησαν αμετάφραστα τον περασμένο Ιανουάριο και μεταφρασμένα στα τέλη Απριλίου.

Οι δύο εφέτες έχουν ήδη ζητήσει επιβεβαίωση των ισχυρισμών Τσουγκράνη περί μεταφοράς ποσών από τον λογαριασμό «Α RΟCΟS», τον οποίο υποστήριξε ότι έκλεισε το 2007, σε ελληνική τράπεζα, απ’ όπου θα ζητήσουν άρση απορρήτου, ώστε να δουν την κίνηση του λογαριασμού του επιχειρηματία.

Ο Δ. Παπαδημούλης

Να κινηθούν οι διαδικασίες, πολιτικές και νομικές, ώστε να βρεθούν και άλλοι «Μαντέληδες», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, ζητά με ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην υπόθεση Siemens.

«Η Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση και οι ηγεσίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κάνουν, έστω και τώρα, αυτό που πρέπει για να βρεθούν και οι άλλοι "Μαντέληδες" που βρίσκονται στα δύο μεγάλα κόμματα» σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Παπαδημούλης.

«Όσοι θέλουν να ξεβρομίσει το πολιτικό σύστημα και να πληρώσουν όσοι πήραν μίζες και μαύρο πολιτικό χρήμα, πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τους ελάχιστους που πιάστηκαν με τη γίδα στην πλάτη» κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου