ΕΛΛΑΔΑ

Ψηφίστηκε στη Βουλή ο «Καλλικράτης»

ψηφίστηκε-στη-βουλή-ο-καλλικράτης-851206

Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοικητική αναδιάρθρωση της χώρας, κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την οποία ζήτησε η ΝΔ.

Υπέρ του «Καλλικράτη» ψήφισαν 160 βουλευτές (ΠΑΣΟΚ και οι τρεις ανεξάρτητοι Σοφία Σακοράφα, Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου).

Κατά ψήφισαν 124 βουλευτές από την ΝΔ, το ΚΚΕ, τον ΛΑΟΣ και το ΣΥΡΙΖΑ.

«Παρούσα» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Ψήφισαν συνολικά 285 βουλευτές.

Η ΝΔ, όπως ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ο γγ της ΚΟ Κώστας Τασούλας, κατέθεσε και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί του άρθρου 1 για το χωροταξικό.

Αντιπαράθεση Ραγκούση – Σαμαρά

Εντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση σημειώθηκε στη Βουλή στη συζήτηση του ν/σ για τον «Καλλικράτη».

Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «μνημείο για το πώς δεν πρέπει να γίνεται μια τέτοιου είδους διοικητική μεταρρύθμιση» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι παραβίασε τα κριτήρια των συνενώσεων με τρόπο που αποδεικνύει ολοφάνερες σκοπιμότητες κομματικής κοπτοραπτικής.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι μόλις γίνει κυβέρνηση η ΝΔ θα αντιμετωπίσει άμεσα τα πιο κραυγαλέα προβλήματα συνενώσεων και θα φέρει νέα πρόταση συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης βιώσιμης, λειτουργικής και αναπτυξιακής.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι για άλλη μια φορά λέει ένα ακόμα ‘όχι’ στην αλλαγή ενός πελατειακού διεφθαρμένου συστήματος.

«Το πρόβλημά της δεν είναι ότι υπάρχει για αυτήν ένα στραβό κυβερνητικό παρελθόν, αλλά και αρνητικό παρόν που δημιουργεί ένα ζοφερό κλίμα για την Αξιωματική Αντιπολίτευση» ανέφερε ο κ. Ραγκούσης.

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Ραγκούσης στο θέμα εξασφάλισης των πόρων, χαρακτηρίζοντας ακατανόητη την εμμονή κάποιων και έωλη την κριτική τους για ελλιπή χρηματοδότηση του «Καλλικράτη».

Κλείνοντας, και απαντώντας στις διαφωνίες για το χωροταξικό, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι όσο γινόταν η διαβούλευση ούτε μια σελίδα κριτικής ή πρότασης δεν κατέθεσε.

«Σιωπή και απουσία από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Ας μην φτάνει, λοιπόν, στο άλλο άκρο και να κατηγορεί την κυβέρνηση με υπερβολές και κινδυνολογικές αναφορές.»

Παρέμβαση Πετσάλνικου

Οι αναφορές του κ. Σαμαρά στη διαφωνία του Φίλιππου Πετσάλνικου προκάλεσαν την παρέμβαση του προέδρου της Βουλής, ο οποίος τόνισε πως δεν ανέπτυξε «κανένα επιχείρημα για κομματική κοπτοραπτική».

Όπως υποστήριξε, είπε πως είναι αυτονόητο ότι σε ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα να υπάρχουν δυσκολίες και ότι «υπάρχουν λίγες έστω περιπτώσεις, υπάρχουν κάποια προβλήματα, που πρέπει να διορθώσουμε μερικά μικρολάθη».

«Μας ενδιαφέρει όλοι οι πολιτικοί και πολιτειακοί παράγοντες να μην εκτίθενται» είπε ο Γιάννης Ραγκούσης, απευθυνόμενος τόσο στον Αντώνη Σαμαρά όσο και -εμμέσως- στον Φ. Πετσάλνικο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου