ΕΛΛΑΔΑ

Προσφεύγουν στο ΣτΕ οι φαρμακοβιομήχανοι

προσφεύγουν-στο-στε-οι-φαρμακοβιομήχ-505618

Εντείνεται η διαμάχη φαρμακοβιομηχάνων και κυβέρνησης για την τιμολογιακή πολιτική στον τομέα του φαρμάκου. Στην αυστηρή προειδοποίηση που απηύθυνε την Τρίτη στους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων ο υπουργός Εργασίας κ. Ανδρέας Λοβέρδος για συμμόρφωσή τους με τη μείωση της τιμής των φαρμάκων, η «απάντηση» του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ήταν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικράτειας (ΣτΕ).

Ειδικότερα, ο ΣΦΕΕ κατέθεσε στο ΣτΕ αιτήσεις ακυρώσεως κατά των Αγορανομικών Διατάξεων 2/2010, 3/2010 και του προσωρινού Δελτίου Τιμών βάση του οποίου μειώνονται κάθετα οι τιμές των φαρμάκων κατά μέσο όρο 25%. Ανάλογη κίνηση είχε γίνει και μεμονωμένα την περασμένη εβδομάδα από τη φαρμακευτική εταιρία Bayer. Τις προσεχείς ημέρες, ο ΣΦΕΕ σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση πρόκειται να καταθέσει και αιτήσεις αναστολής κατά των παραπάνω αποφάσεων της κυβέρνησης, οι οποίες παραβιάζουν το νόμο, το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο. Ο Σύνδεσμος καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει το νόμο που προβλέπει τον καθορισμό των τιμών με βάση τις τρεις χαμηλότερες τιμές της Ευρώπης.

Αναστάτωση στην αγορά φαρμάκου

Την ίδια ώρα σε ομηρία βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες διαβητικοί ασθενείς στην χώρα μας εξαιτίας της σκληρής αντιπαράθεσης της φαρμακευτικής εταιρίας Novo Nordisk (πρόκειται για την εταιρία που διαθέτει την πλειοψηφία των πλέον εξελιγμένων σκευασμάτων και θεραπειών για τον σακχαρώδη διαβήτη) και της κυβέρνησης. Η εταιρία εμμένει στην απόφασή της να αποσύρει 17 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία διαθέτει στην Ελλάδα και τα οποία προορίζονται για διαβητικούς ασθενείς.

Σε αναστολή των παραδόσεων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία προχωρά ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών & Υγείας από την ερχόμενη Τρίτη 1 Ιουνίου. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που κοινοποίησε ο Σύνδεσμος σε ΔΥΠΕ και Διοικήσεις νοσοκομείων καθώς και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τα 185 μέλη του Συνδέσμου βρίσκονται σε κατάσταση ανάγκης λόγω των χρεών που έχουν συσσωρευθεί και τα οποία ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ. Ωστόσο υπογραμμίζουν πως έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τα επείγοντα περιστατικά, ώστε να μην κινδυνέψουν ασθενείς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου