ΕΛΛΑΔΑ

Επιλογή νέου αναπτυξιακού μοντέλου

επιλογή-νέου-αναπτυξιακού-μοντέλου-458609

Ενα «ισχυρό πακέτο αποκρατικοποιήσεων» θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα σε νέο Υπουργικό Συμβούλιο από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Αυτό αποφασίστηκε χθες στη μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Οι αποκρατικοποιήσεις θα αφορούν στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και του τουρισμού. Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι δεν θα ακολουθηθεί η ίδια πρακτική παντού, καθώς, ανά τομέα και επιχείρηση, το δημόσιο θα κρατήσει πάνω ή κάτω από το 51%, αλλού θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής και αλλού θα προχωρήσουν σε πωλήσεις.
Στην εισηγητική του ομιλία ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το θέμα της ανταγωνιστικότητας, που είναι κεντρικό για την Ελλάδα, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στη λογική της φθηνής εργασίας και της μείωσης των συντάξεων, όπως πιστεύει η Ευρώπη.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα θα αντιμετωπιστεί μέσα από την ουσιαστική ποιότητα των προϊόντων, την ποιότητα στο ανθρώπινο δυναμικό και τη μετάβαση σε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Επίσης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι και η Ευρώπη θα έπρεπε να στραφεί προς την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι υπάρχουν κεφάλαια διεθνώς που μπορούν να επενδυθούν, με τη διαφορά ότι αυτά θα έπρεπε να ελέγχονται ώστε να αποφεύγονται και φαινόμενα κερδοσκοπίας.
Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός είπε ότι τα δύσκολα μέτρα που ελήφθησαν πρέπει να εξισορροπηθούν με την ανάπτυξη, τόνισε ότι πρέπει να εδραιωθεί στη χώρα η ευνομία, χωρίς, όμως, φαινόμενα ανθρωποφαγίας, ενώ πρέπει να αντιμετωπιστούν και μια σειρά κοινωνικών ζητημάτων.
Πρώτοι στη λίστα εμφανίζονται ο ΟΣΕ και η Λάρκο, ενώ εκτός λίστας αποκρατικοποιήσεων φαίνεται να μένουν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Οι συναρμόδιοι υπουργοί σε σύσκεψη τις επόμενες ημέρες θα καταλήξουν στις βασικές θέσεις όσον αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και θα τις παρουσιάσουν σε Υπουργικό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα.
Η κυβέρνηση αναμένεται να καταλήξει σύντομα στις βασικές κατευθύνσεις όσον αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ώστε αυτές να παρουσιαστούν στο υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε κυβερνητική πηγή την Τετάρτη, στο Reuters.

Παραμένει ο στόχος των 3 δισ. στην τριετία
Σε ότι αφορά δε, τα έσοδα που θα αντληθούν μέσω των αποκρατικοποιήσεων, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος είπε στο Reuters, ότι η κυβέρνηση θα εκπληρώσει τον στόχο που έχει τεθεί στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης, που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ και το ΔΝΤ για την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ ετησίως μέσω αποκρατικοποιήσεων την περίοδο 2011-2013.
Ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και της Λάρκο, καθώς και για την πώληση ακινήτων του Δημοσίου, χωρίς, όμως αυτό να σημαίνει ότι αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν σύντομα.
Παράλληλα, μπορεί να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την πώληση της ΔΕΠΑ, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ.
Το στέλεχος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για διάθεση του ποσοστού 34% που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΠΑΠ ή του 20% που κατέχει στον ΟΤΕ φέτος.
Στο πλαίσιο του μνημονίου με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να εισπράξει έσοδα ύψους 3 δισ ευρώ την περίοδο 2011-2013 από αποκρατικοποιήσεις με στόχο την μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 13,6% το 2009 σε κάτω από 3% το 2014.
Σε αυτά περιλαμβάνεται η παραχώρηση αδειών και δικαιωμάτων για τυχερά παιχνίδια ύψους 1,3 δις ευρώ περίπου.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει δηλώσει ότι θα φέρει σύντομα στη Βουλή νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την λειτουργία ηλεκτρονικών παιγνίων περιορισμένου οφέλους, ώστε η χώρα να μην χρειάζεται να πληρώνει πρόστιμο 31.500 ευρώ την ημέρα προς την ΕΕ για μη συμμόρφωση με τον κανονισμό ελεύθερης διακίνησης υπηρεσιών εντός της ΕΕ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου