ΕΛΛΑΔΑ

Νέες καταθέσεις για Ρουσόπουλο, Αγγέλου

νέες-καταθέσεις-για-ρουσόπουλο-αγγέλ-505428

Σε ακόμη πιο δεινή θέση επέρχονται πλέον τα πρόσωπα που βρίσκονταν στην …αυλή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς και νέα στοιχεία – μετά την κατάθεση της πρώην διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κυρίας Σταματίνας Μαντέλη – αποκαλύπτουν το ρόλο που διαδραμάτισαν στο σκάνδαλο των… ιερών ανταλλαγών.
Πρόκειται για καταθέσεις μαρτύρων αλλά και κατηγορουμένων στην υπόθεση του Βατοπεδίου, που δόθηκαν στην ειδική ανακρίτρια κυρία Ειρήνη Καλού στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργεί για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα το μεγαλύτερο σκάνδαλο ξεπουλήματος δημόσιας γης, στην μεταπολιτευτική ιστορία της Ελλάδος.
Και από τις καταθέσεις αυτές αναδεικνύεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που είχαν στην όλη υπόθεση τόσο ο πρώην υπουργός Θεόδωρος Ρουσόπουλος όσο και ο διευθυντής του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Γιάννης Αγγέλου. Αναφορές γίνονται και στους Ευάγγελο Μπασιάκο, Γιώργο Δρυ, Απόστολο Φωτιάδη αλλά και Πέτρο Δούκα.
Συγκεκριμένα, στην απολογία του στην ανακρίτρια ο νομικός σύμβουλος του Κράτους Χρ. Μπότσιος, ο οποίος έδωσε εξηγήσεις για κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, αναφέρει για τις ανταλλαγές ότι «ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση» την οποία «ήθελε να υλοποιήσει τάχιστα ο υπουργός».
Ο ίδιος, στην απολογία του, έκανε επίσης λόγο για πιέσεις που δέχονταν ο Ευάγγελος Μπασιάκος «προφανώς από τα πολιτικά πρόσωπα που ήταν ιεραρχικά πάνω από τον υπουργό ή που έχουν μεγαλύτερη εξουσία από τον υπουργό και ας μην ήταν ιεραρχικά ανώτεροί του».
Ακόμη, ο κ. Μπότσιος όπως άλλωστε έκανε στην απολογία της και η κυρία Μαντέλη, αναφέρθηκε στους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο «οι οποίοι συχνά άφηναν να εννοηθεί ότι για την επιτάχυνση της διαδικασίας, αν χρειαζόταν, μπορούσαν να βάλουν τον Ρουσόπουλο και τον Αγγέλου να τηλεφωνήσουν στον κ. Μπασιάκο για να μου δώσει σχετική εντολή».

Ομόφωνα παράταση…

Στην Βουλή, τώρα, ομόφωνη απόφαση για παράταση των εργασιών τους έως την επόμενη Τρίτη πήραν, τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση του Βατοπεδίου.
Να σημειωθεί ότι ο λόγος αναβολής δεν ήταν η απολογία της κυρίας Σταματίνας Μαντέλη καθώς κάτι τέτοιο δεν το επιθυμούσε η ΝΔ, αλλά ο στόχος για ένα κοινό πόρισμα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Θανάσης Πλεύρης, ζήτησε την κλήση του πρώην πρωθυπουργού κ Κώστα Καραμανλή για να καταθέσει ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής.
Αίτημα το οποίο δεν έγινε αποδεχτό καθώς το προεδρείο ζήτησε να τηρηθεί η ομοφωνία για την κλήση μαρτύρων που έχει εφαρμοστεί καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών του.
Από τη μεριά τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, είπαν ότι «από τη στιγμή που εμπλέκεται το γραφείο του (σ.σ. κ.κ. Ρουσόπουλος- Αγγέλου) θεωρούμε ότι πρέπει να κάνει από μόνος του μια δήλωση».
Τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας για τυχόν ευθύνες του νυν υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου θα ζητήσει η ΝΔ στην υπόθεση Βατοπεδίου με το σκεπτικό ότι από τον Οκτώβριο εκκρεμεί το θέμα της επαναφοράς των ακινήτων στο Δημόσιο.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου των βουλευτών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Εξεταστική, ο Νίκος Δένδιας επανέλαβε ότι η ΝΔ δεν δημιούργησε το θέμα, αλλά το «κληρονόμησε» το 2004.
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταλογιστούν πολιτικές ευθύνες στα πρόσωπα που υπέγραψαν, ενώ για την κλήση του Κ. Καραμανλή η θέση του κόμματος είναι ότι έχει έννοια, εφόσον τεκμηριωθεί, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν αποτελεί βάση τεκμηρίωσης η κατάθεση της Σταματίνας Μαντέλη.
Τα μέλη της εξεταστικής επιτροπής θα συνεχίσουν με άτυπες συνεδριάσεις τις επόμενες ημέρες ώστε να καταλήξουν σε ένα κείμενο με κοινές βασικές θέσεις και κοινές παραδοχές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου