ΕΛΛΑΔΑ

Πιέσεις για αλλαγές στο Ασφαλιστικό

πιέσεις-για-αλλαγές-στο-ασφαλιστικό-458609

Οι νέες αλλαγές που ζητούν ΕΕ και ΔΝΤ για το Ασφαλιστικό, θα τεθούν επί τάπητος αυτή την εβδομάδα, στη συνάντηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εμπειρογνώμονες της «τρόικας».

Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, στην επιστολή που έφθασε στην Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, η «τρόικα» ζητεί τα εξής:

– Αμεση εφαρμογή των αλλαγών και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων από το 2015 και όχι το 2018.

– Πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας (κατάργηση 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας) και ποινή 6% ετησίως για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα. Δηλαδή, η έξοδος με 37 έτη δουλειάς (είχε θεσπιστεί το 2002 με το νόμο 3029/02) θα συνδυαστεί με το όριο ηλικίας (60ό), ενώ για κάθε χρόνο που κάποιος θα βγει νωρίτερα θα υπάρχει ποινή πρόωρης εξόδου.

– Μείωση συντάξεων για διαζευγμένες, άγαμες και χήρες. Για τις συντάξεις χηρείας, συνιστά να μη δίνονται κάτω από τα 50 έτη (πέραν της 3ετίας προσαρμογής), ενώ σε χήρες κάτω των 65 ετών να χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Η Κομισιόν ζητεί να μη χορηγηθεί άλλη σύνταξη «κορασίδας» (στο νομοσχέδιο προβλεπόταν η κατάργηση της από 1/1/2011).

Για τις καταβαλλόμενες συντάξεις, προτείνει να τεθούν νέα αυστηρά ηλικιακά όρια και εισοδηματικά κριτήρια.

Έτσι, αναμένεται να αναθεωρηθεί το σημερινό όριο των 40 ημερομισθίων (1.300 ευρώ τον μήνα), πάνω από το οποίο μειώνεται κατά το 1/3 η σύνταξη του πατέρα (περικόπτεται στο 50% η σύνταξη για αμοιβές, εξ ιδίου δικαιώματος, άνω των 1.900 ευρώ τον μήνα, ενώ δεν τίθεται κριτήριο -κινητής ή ακίνητης- περιουσίας).

– Μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία, χωρίς εξαιρέσεις για δημοσιογράφους, μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους.

Ο υπουργός Εργασίας έθεσε ως πειστικό αντεπιχείρημα της κυβέρνησης για τα νέα μέτρα, την αναλογιστική μελέτη η οποία ολοκληρώνεται την Παρασκευή.

Όπως είπε, η μελέτη αυτή θα έχει το επιπρόσθετο στοιχείο, «το πιο πειστικό απ’ όλα» των αριθμών, «ότι, δηλαδή, αυτές τις επιπλέον πολιτικές που μας προτείνουν δεν τις χρειαζόμαστε, γιατί έτσι όπως δομούμε το σύστημα, θα έχει οικονομική επάρκεια και δεν θα χρειάζεται άλλα μέτρα» και σημείωσε ότι σε αυτό συμφωνούν και οι εκπρόσωποι της «τρόικας».

Για το ίδιο θέμα ρωτήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής: «Δεν συζητείται τίποτα, υπάρχουν συμφωνηθέντα τα οποία είναι τα μόνα που ισχύουν. Ό,τι είναι στο νομοσχέδιο και στο μνημόνιο είναι αυτά που συμφωνήθηκαν» δήλωσε.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι το Α. Λοβέρδος που διαχειρίζεται το πολύ καυτό θέμα του ασφαλιστικού, είπε το αυτονόητο: ότι υπάρχει ένα μνημόνιο που έχει υπογραφεί από την ελληνική κυβέρνηση και από την τρόικα.

Τα κόμματα

Η ΝΔ σε ανακοίνωση του αρμόδιου τομεάρχη μιλά για επικοινωνιακό τέχνασμα, ενώ ο ΛΑΟΣ επαναφέρει την πρότασή του για ενιαίο φορέα Υγείας για όλους.

Συγκεκριμένα, ο υπεύθυνος του τομέα Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της ΝΔ, Ιωάννης Βρούτσης, δήλωσε: «Ο κ. Λοβέρδος σε πρωινή εκπομπή, αποφεύγοντας προηγουμένως κάθε διάλογο και κάθε διαβούλευση, αναφέρθηκε σε νέα ‘επαχθή μέτρα’ που, όπως είπε, τού επιβάλλονται από την Ευρώπη. Και την ίδια στιγμή προβαίνει σε λεονταρισμούς, δηλώνοντας ότι θα πείσει την Ευρώπη ότι τα νέα αυτά μέτρα δεν είναι απαραίτητα.

» Μα εάν πράγματι δεν είναι απαραίτητα και εάν πράγματι -όπως οφείλει- πείσει γι αυτό τους Ευρωπαίους, τότε για ποιο λόγο προκαλεί στο ευρύ κοινό των ασφαλισμένων νέα αναστάτωση και νέα σύγχυση;

» Μέχρι πότε τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του κ. υπουργού θα σπέρνουν ανασφάλεια και πανικό σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους; Επιτέλους, λίγη σοβαρότητα…».

Σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ τονίζει: «Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός επιμένει: ένας ενιαίος φορέας Υγείας για όλους, κατάργηση των ενσήμων και βεβαίως τα κεφάλαια τα οποία χρειάζονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη να προέρχονται από ένα ποσοστό επί του τζίρου ο οποίος διενεργείται στη χώρα. Όλα τα άλλα είναι προτάσεις χωρίς προοπτική και χωρίς μέλλον.

Ο ΣΥΝ σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει: «Δυστυχώς η εκτίμηση πως η πορεία εκταμίευσης των δανείων από τον υποτιθέμενο μηχανισμό στήριξης θα συνοδεύεται από νέα επαχθέστερα μέτρα επιβεβαιώνεται δραματικά στην περίπτωση του ασφαλιστικού και των εργασιακών σχέσεων.

Το ΚΚΕ δήλωσε ότι όσα η κυβέρνηση ισχυρίζεται περί πιέσεων, αποτελούν προσχήματα που μόνο οργή προκαλούν. «Η κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν συναποφασίσει αυτό το αντιασφαλιστικό έκτρωμα που αυξάνει δραστικά τα όρια συνταξιοδότησης και μειώνει τις συντάξεις.»

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο επικεφαλής της ΚΟ Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε ερώτηση στον πρωθυπουργό με θέμα τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις.

Aντιδράσεις από τα συνδικάτα

Η ΓΣΕΕ δεν αναμένεται να προσέλθει στη σύσκεψη της προσεχούς Δευτέρας. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος δήλωσε:

«Θέλω να δω τη δικαιολογία του υπουργού Εργασίας για το πώς η αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και η κλοπή των αποζημιώσεων απόλυσης βελτιώνει τα δημόσια οικονομικά και το πώς η απόλυση και η ανεργία ηλικιωμένων ανέργων στα 55 ή στα 60 τους έτη βελτιώνει τους δείκτες του Ασφαλιστικού. Γιατί τους κοινωνικούς δείκτες ορισμένοι στην κυβέρνηση φαίνεται να μην τους υπολογίζουν. Ακόμη».

ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σχεδιάζουν νέο συλλαλητήριο για τις 5 Ιουνίου στην Αθήνα, ενώ αναμένεται να κηρύξουν νέα γενική απεργία κατά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου, όταν θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου