ΕΛΛΑΔΑ

Τελεσίγραφο για τις τιμές στα φάρμακα

τελεσίγραφο-για-τις-τιμές-στα-φάρμακα-851206

Ηχηρό μήνυμα στους φαρμακοβιομηχάνους έστειλε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας τους να μειώσουν τα κέρδη τους, αλλιώς -όπως είπε- «το σύστημα θα οδηγηθεί σε ξέρα».
Προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, ο κ. Λοβέρδος είπε, απευθυνόμενος στους φαρμακοβιομηχάνους: «Σας ζητάμε να μειώσετε τα κέρδη σας. Δεν θεωρούμε κακή την επιχειρηματικότητα, αντιθέτως. Όμως υπάρχει κι ένα όριο. Θα μειώσουμε τη φαρμακευτική δαπάνη. Για την αύξησή της δεν υπάρχουν χρήματα. Το σύστημα, αν συνεχίσει έτσι, οδηγείται σε ξέρα».
Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι γίνεται προσπάθεια να μειωθεί η δαπάνη στον χώρο του φαρμάκου, όχι στερώντας τους ασθενείς από τα φάρμακα τους, «αλλά μειώνοντας τη σπάταλη, το όργιο συναλλαγής».
«Ως υπουργείο πληρώνουμε πάρα πολλά, ως χώρα δεν έχουμε αυτά τα χρήματα για να πληρώσουμε για σπατάλες και για συναλλαγές κάτω από το τραπέζι. Πρέπει όλοι να αναδιπλωθούν, πρέπει όλοι να καταλάβουν την κρισιμότητα των στιγμών, πρέπει όλοι να συμφωνήσουμε στο ότι θα βάλει ο ένας τον εαυτό του λίγο πιο πίσω, προκειμένου να πάει μπροστά η Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνει σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργείων με τους φορείς του φαρμάκου, κατά την οποία θα γίνει προσπάθεια να εξευρεθούν πολιτικές με στόχο τη μείωση του κόστους για την πολιτεία.
«Ομηροι» χιλιάδες διαβητικοί

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, απηύθυνε «τελεσίγραφο» στις φαρμακοβιομηχανίες να μειώσουν τις τιμές των προϊόντων τους, χιλιάδες διαβητικοί σε όλη τη χώρα παραμένουν «όμηροι» της εταιρίας Novo Nordisk, λόγω της απόσυρσης 17 σκευασμάτων από τα ράφια, με τους εκπροσώπους της να επικαλούνται τη «δραματική μείωση» των τιμών.
Η εταιρία εμμένει, όπως ανακοίνωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στην απόφασή της να αποσύρει 17 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία διαθέτει στην Ελλάδα και τα οποία προορίζονται για διαβητικούς ασθενείς.
Οι εκπρόσωποι της εταιρίας χαρακτήρισαν την απόφαση «μονόδρομο λόγω της δραματικής μείωσης των τιμών των προϊόντων μας έπειτα από τη νέα τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση στον τομέα του φαρμάκου».
Ειδικότερα, η έκδοση νέου δελτίου τιμών στις αρχές Μαΐου επέφερε γενικά μέση μείωση των τιμών των φαρμάκων της τάξης του 25% ενώ κάποια φάρμακα μειώθηκαν κατά 95%. Σε ό,τι αφορά τα 17 σκευάσματα της Novo Nordisk, αυτό μεταφράζεται κατά τους υπεύθυνους της εταιρίας σε μείωσης της τάξης του 24% στον ετήσιο κύκλο εργασιών της εταιρίας, μείωση που όπως είπαν δεν καθιστά την εταιρία βιώσιμη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου