ΕΛΛΑΔΑ

Στο «σφυρί» ακίνητα μεγαλοοφειλετών

στο-σφυρί-ακίνητα-μεγαλοοφειλετών-851206

Στο «σφυρί» ακίνητα μεγαλοοφειλετών

Κατασχέσεις και πλειστηριασμοί

«Μαύρη λίστα» με ονόματα 26.000 φορολογούμενων που χρωστούν στο δημόσιο 520 εκατομμύρια ευρώ και διαθέτουν ακίνητα, έχει καταρτίσει η Ειδική Ομάδα Κρούσης που έχει συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών. Εάν μέχρι τις τέλος του μήνα δεν τακτοποιήσουν τα χρέη τους, τότε τα ακίνητά τους κινδυνεύουν να ‘βγουν στο σφυρί’.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πρώην Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων άφηνε τεράστια περιθώρια για καθυστερήσεις. Ο νέος νόμος, όμως, σφίγγει τον κλοιό γύρω απ’ όσους φοροδιαφεύγουν.

Εκτός αυτού, έτοιμη είναι και η λίστα με τα ονόματα 3,700 οφειλετών με χρέη έκαστος στην εφορία τουλάχιστον ενός εκατ. ευρώ. Υπό την απειλή της δημόσιας διαπόμπευσης έχουν σταλεί ήδη ειδοποιητήρια για ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έως το τέλος του μήνα.

Ως δέλεαρ για την εξόφληση – και συνεπώς την εισροή ‘ζεστού’ χρήματος στον κρατικό κορβανά η κυβέρνηση ρίχνει την έκπτωση 80% στις προσαυξήσεις για όσους τακτοποιήσουν ολόκληρο το ποσό της οφειλής τους και 60% για εκείνους που θα πληρώσουν τουλάχιστον το 50% του χρέους.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Γενικού Συμβουλίου Ομοσπονδίας Εφοριακών Φρόσω Σταυράκη, μέχρι στιγμής εκκρεμούν στα δικαστήρια 33 δισ. καταλογισθέντες φόροι, 32 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές και 30 δισ. φοροδιαφυγή.

«Η φοροδιαφυγή εμποδίζει τη λειτουργία του κράτους, πολλαπλασιάζει τη διαφθορά, δημιουργεί συνθήκες αδικίας μεταξύ των πολιτών και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων», εκτιμά ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών & Φορολογικών Μελετών Γιώργος Κορομηλάς

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου