ΕΛΛΑΔΑ

Ανάφλεξη για το Βατοπέδιο

ανάφλεξη-για-το-βατοπέδιο-851206

Για παρεμβάσεις πρώην υπουργών, του Θ. Ρουσόπουλου καθώς και του τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού, Γ.Αγγέλου, για την ανταλλαγή εκτάσεων με τη Μονή Βατοπεδίου έκανε λόγο η πρώην διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΝ) Σταματίνα Μαντέλη, η οποία κατηγορείται για την υπόθεση του Βατοπεδίου. Η κατάθεσή της, προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από τους Θ. Ρουσόπουλο και Γ. Αγγέλου.

Στο πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στην ανακρίτρια, η κα Μαντέλη αναφέρεται συγκεκριμένα στους τότε υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο, Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Μπασιάκο, και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, καθώς και στο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γ. Αγγέλου, υποστηρίζοντας ότι «αν δεν υπήρχαν αυτές οι παρεμβάσεις, δεν θα ολοκληρωνόταν η ανταλλαγή τόσο σύντομα, ή δεν θα γινόταν καθόλου».

Αναφέρει επίσης ότι ο μοναχός Αρσένιος της μονής Βατοπεδίου την είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά το 2003 για να την ενημερώσει περί των διεκδικήσεων της μονής σε παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστωνίδας και ότι εκείνη η επίσκεψη είχε γίνει κατόπιν προσωπικού τηλεφωνήματος του τότε υπουργού Γεωργίας, που της είχε αναφέρει ότι «θα την επισκεφθεί ο μοναχός για ένα θέμα».

Το πρώην στέλεχος του υπουργείου Γεωργίας, υποστηρίζει ότι η ανταλλαγή των εκτάσεων ήταν κεντρική πολιτική απόφαση, για την εφαρμογή της οποίας γίνονταν συνεχείς παρεμβάσεις υπουργών.

Αντιδράσεις Ρουσόπουλου – Αγγέλου

Την αντίδραση του Θ. Ρουσόπουλου και του Γ. Αγγέλου προκάλεσαν τα όσα είπε στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδιο η Σταματίνα Μαντέλη. Για αόριστες κατηγορίες κάνει λόγο ο κ. Ρουσόπουλος, ενώ ο κ. Αγγέλου λέει ότι δεν είναι διατεθειμένος να δεχθεί καμία ανάμιξη του ονόματός του σε υπόθεση με την οποία δεν έχει καμία σχέση.

Στη δήλωσή του ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος αναφέρει: «Πριν καν καταθέσω στη δεύτερη εξεταστική επιτροπή του Βατοπεδίου, υπήρξαν δημοσιεύματα, τα οποία ανέφεραν ότι η πλειοψηφούσα παράταξη της Βουλής έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε προανακριτική επιτροπή. Σήμερα όλοι καταλαβαίνουν ότι η γεμάτη αοριστίες κατάθεση της κατηγορουμένης υπαλλήλου του υπουργείου Ανάπτυξης θα χρησιμοποιηθεί σ’ αυτήν την κατεύθυνση.

» Αν κατηγορούμαι ότι από θέση ισχύος ενεπλάκην στην υπόθεση των ανταλλαγών, θα πρέπει επιτέλους μετά από δύο εξεταστικές επιτροπές της Βουλής και την μακρά ανάκριση στη δικαιοσύνη να βρεθεί έστω ένας -δεν λέω ούτε καν δύο αλλά ένας- να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο που να τεκμηριώνει δική μου εμπλοκή». Και ο κ. Ρουσόπουλος καταλήγει: «Σε κάθε περίπτωση επιφυλάσσομαι παντός νομίμου δικαιώματός μου έναντι όσων -όπου και αν βρίσκονται- ελαφρά τη καρδία σπιλώνουν το όνομά μου επί ενάμιση χρόνο τώρα».

Ο διευθυντή του πολιτικού γραφείου του τέως πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου δηλώνει: «Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».

Και συμπληρώνει: «Όλα όσα γνωρίζω για την υπόθεση του Βατοπεδίου περιέχονται στο έγγραφο σημείωμα μου που κατέθεσα στην αρμόδια Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

» Είναι προφανές ότι γίνονται με μοναδική σκοπιμότητα την αντιμετώπιση της δυσχερούς τους θέσης. Μέχρις εδώ. Δεν είμαι διατεθειμένος να δεχθώ ανάμιξη του ονόματός μου από κανένα και με κανένα τρόπο, σε υπόθεση με την οποία δεν έχω καμία σχέση».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου