ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη συμμετοχή στην απεργία, μικρή στις πορείες

μεγάλη-συμμετοχή-στην-απεργία-μικρή-σ-851206

Eιρηνικά και χωρίς προβλήματα οι απεργοί του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο Βόλο διατράνωσαν την αντίθεσή τους απέναντι στο νέο ασφαλιστικό και τα επώδυνα μέτρα που έχουν ανατρέψει τον οικογενειακό προγραμματισμό τους.
Η συγκέντρωση του ΕΚΒ και της ΑΔΕΔΥ που πραγματοποιήθηκε κανονικά στην Πλατεία Ελευθερίας με την περιφρούρηση να έχει αποτελέσματα, ήταν μαζική, σαφώς φυσικά μικρότερη από την προηγούμενη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Με την πλάτη στα κάγκελα του Δικαστικού Μεγάρου, όπου είχε στηθεί το βήμα της εκδήλωσης, οι ομιλητές της συγκέντρωσης καταδίκασαν τις αλλαγές, υπογραμμίζοντας ότι είναι αντεργατικές και διαμήνυσαν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με συλλαλητήρια και, εφόσον χρειαστεί, νέες απεργίες.
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μέχρι και τη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου αντιπροσωπεία ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ μετέφερε τα αιτήματά τους στο Νομάρχη Μαγνησίας.
Διακριτική ήταν η παρουσία δυνάμεων των ΜΑΤ στον προαύλειο χώρο της Νομαρχίας, ωστόσο όλα κύλησαν ομαλά και δεν υπήρξε κανένα απολύτως πρόβλημα.

Τα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία ήταν καθολικά στις περισσότερες βιομηχανίες αλλά και στην εμπορική αγορά, όπου απήργησαν οι εμποροϋπάλληλοι. Το ΠΑΜΕ Μαγνησίας μάλιστα «μπλόκαρε» από νωρίς το πρωί τις εισόδους καταστημάτων και αλυσίδων, με αποτέλεσμα τα περισσότερα να λειτουργήσουν μετά τις 12 το μεσημέρι.
Στο δημόσιο τομέα, εκτός από τους Δήμους, τον ΟΑΕΔ, τις Εφορίες η απεργία κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Τα ποσοστά της απεργίας στους δασκάλους δεν ξεπέρασαν το 14.,26% και στους νηπιαγωγούς το 12.,45%, ενώ στους καθηγητές περιορίστηκε στο 2,5%.
«Αρνούμαστε να συγκατατεθούμε στα απάνθρωπα αντεργατικά μέτρα που ισοπεδώνουν μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζουν το Ασφαλιστικό Σύστημα και φορτώνουν αποκλειστικά στις πλάτες μας τα βάρη μιας κρίσης που άλλοι προκάλεσαν» επισημαίνεται στο κοινό ψήφισμα ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ.
«Απορρίπτουμε –υπογραμμίζεται- τις συνταγές λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση, υπακούοντας πειθήνια στις επιταγές της τρόικας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Προειδοποιούμε ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με κλιμάκωση της αντίδρασης, μέχρις ότου τα άδικα και αντικοινωνικά μέτρα, που βυθίζουν τη χώρα σε ακόμη πιο βαθιά ύφεση, χωρίς να λύνουν τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας, παρθούν πίσω» καταλήγει το ψήφισμα, ενώ οι εργαζόμενοι ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκης στις 29 Μαΐου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου