ΕΛΛΑΔΑ

Αρση ασυλίας δύο βουλευτών

αρση-ασυλίας-δύο-βουλευτών-505428

Την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών και την απόρριψη για άλλους δύο αποφάσισε η Ολομέλεια της Βουλής. Σε παρέμβαση του ο πρόεδρος του Σώματος, Φίλιππος Πετσάλνικος, προανήγγειλε αλλαγή του κανονισμού της Βουλής. Σύμφωνα με την πρόταση, που θα εισηγηθεί, θα διερευνάται αν η δίωξη του βουλευτή συνδέεται με την πολιτική του δράση και σε αντίθετη περίπτωση η Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας θα εισηγείται την άρση της βουλευτικής ασυλίας.
Ειδικότερα, η Βουλή αποφάσισε την άρση ασυλίας των βουλευτών Θωμά Ρομπόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και Κώστα Καραγκούνη (ΝΔ), οι οποίοι το είχαν ζητήσει νωρίτερα για να διαλευκανθούν πλήρως, όπως είπαν, οι υποθέσεις τους από τη Δικαιοσύνη.
Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Ρομπόπουλου ψήφισαν 173, κατά ψήφισαν 48 και έξι δήλωσαν «παρών». Η ποινική δίωξη εναντίον του αφορούσε ανάρτηση διαφημιστικής πινακίδας κατά την προεκλογική περίοδο σε σημείο που απαγορευόταν.
Υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Καραγκούνη, που κατηγορείται για πρόκληση τροχαίου, ψήφισαν 199 βουλευτές, 25 καταψήφισαν και τρεις δήλωσαν «παρών».
Κατά της άρσης ασυλίας του βουλευτή της ΝΔ Γρηγόρη Αποστολάκου, το αδίκημα του οποίου αφορούσε απειλή και εξύβριση, ψήφισαν 217 βουλευτές, πέντε ψήφισαν κατά και πέντε δήλωσαν «παρών».
Κατά, με 215 ψήφους, απορρίφθηκε η άρση ασυλίας για δύο υποθέσεις, που αφορούσαν συκοφαντική δυσφήμηση εκ μέρους του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αργύρη Λαφαζάνη. Πέντε ψήφισαν υπέρ και επτά δήλωσαν «παρών».

Αντιπαράθεση
στην επερώτηση
για την ΤτΕ

Εντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, πυροδότησε στην Ολομέλεια της Βουλής η ερώτηση 10 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Κατά τη συζήτηση του ν/σ για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι σε αντίστοιχη ερώτηση δικαιολόγησε την απόφαση της ΤτΕ, ενώ σήμερα αποδεικνύεται ότι έλεγαν αλήθεια και πρόσθεσε ότι «τα στελέχη της δεν εντέλλονται να παριστάνουν τους «Ροβεσπιέρους της πολιτικής».
O κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε τόσο στην περίπτωση της Aντζελας Γκερέκου όσο και στην διαγραφή των τριών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, ψήφισαν κατά συνείδηση εναντίον των μέτρων του ΔΝΤ και αναρωτήθηκε γιατί δεν διαγράφονται οι φοροφυγάδες.
Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι δέχεται τη λάσπη όταν αφορά στελέχη άλλων κομμάτων, ενώ όταν έχει σχέση με δικά του στελέχη τα χαρακτηρίζει παραπολιτική.

Aμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή που κάλυψε πλήρως την ενέργεια των βουλευτών του κόμματος του να καταθέσουν ερώτηση για την Τράπεζα της Ελλάδος, τονίζοντας ότι είναι στο πλαίσιο της νέας αντίληψης για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ βεβαίως έχει την αυτονομία της και δεν παύει να ελέγχει την νομιμότητα των πράξεων της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στο θέμα Γκερέκου, ο κ. Παπουτσής υπενθύμισε την δέσμευση του πρωθυπουργού ότι όλοι οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στο νόμο, τονίζοντας ότι «δεν είναι σωστό να αναφερόμαστε σε περιόδους και πρακτικές που δεν τιμούν το πολιτικό σύστημα».

Ακόμα, σημείωσε ότι ο ίδιος ο Α. Σαμαράς αναγνώρισε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ βρήκε ένα διαλυμένο ελεγκτικό και εισπρακτικό μηχανισμό ενώ υπήρχαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για ημετέρους.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «βόμβα και κόλαφο» την ερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για την ΤτΕ, ενώ επέκρινε τη κυβέρνηση γιατί αδιαφόρησε σε ανάλογη ερώτηση που είχε καταθέσει ο ίδιος.

Απάντηση της ΤτΕ

H πρακτική του recycling (αυτόματη επανεισαγωγή των μη διακανονισθεισών εντολών) εφαρμόζεται διεθνώς σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές, αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος σε απάντησή της με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσαν την Τετάρτη βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με έγγραφο της η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή εφαρμόζεται σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές και «σε καμία περίπτωση η πρακτική αυτή δεν έχει σχέση με επενδυτικές στρατηγικές -όπως το short selliing (ανοιχτές πωλήσεις)- όπως λανθασμένα υποστηρίζεται. Αλλωστε η διαδικασία αυτή υπήρχε και πριν από τον Οκτώβριο του 2009, απλώς τότε γινόταν χειροκίνητα. Μάλιστα τότε οι επενδυτές μπορούσαν να επανεισάγουν τις εντολές για τις μη διακανονισθείσες συναλλαγές χωρίς χρονικό περιορισμό».

Ομως σε κάθε περίπτωση, συνεχίζει η ανακοίνωση «όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΤτΕ οι συναλλαγές στο ΗΔΑΤ (Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών) και άρα και οι μη διακανονισθείσες, αποτελούν ένα ελάχιστο κομμάτι από την πίτα των συναλλαγών στην αγορά ομολόγων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου