ΕΛΛΑΔΑ

Πύρινη λαίλαπα για τρίτη μέρα στη Β. Εύβοια, αγωνία για τους κατοίκους

πύρινη-λαίλαπα-για-τρίτη-μέρα-στη-β-εύβ-807026

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στην Βόρεια Εύβοια, που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων.Tα μεσάνυχτα έφτασαν στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας.

Σε σχέση με χθες η κατάσταση είναι βελτιωμένη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης. Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.

Χθες αποχώρησαν κατασκηνωτές από την περιοχή Γλύφα Γαλατάκι

Σε ετοιμότητα παραμένει το οχηματογωγό Καπετάν Αριστείδης σε περίπτωση εκκένωσης της Λίμνης.

Από το πρωί στην περιοχή επιχειρούν και τα εναέρια μέσα. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να αποτραπεί η επέκταση της πυρκαγιάς. Στην επιχείρηση για την κατάσβεσή της μεγάλης φωτιάς που έχει κάνει στάχτη χιλιάδες στρέμματα δάσους, συμμετέχουν: 140 πυροσβέστες με 58 οχήματα, 74 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 27 βυτιοφόρα οχήματα (ΟΤΑ και ιδιωτικά) και 7 χωματουργικά μηχανήματα.

Στη Λίμνη ο Νίκος Τόσκας

Στη Λίμνη Ευβοίας μεταβαίνει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. «Με τη μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων πυρόσβεσης και βοηθούντος των ανέμων, η κωμόπολη της Λίμνης δεν κινδυνεύει» δήλωσε ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη για την μεγάλη πυρκαγιά. Ο κ. Τόσκας εξήγησε πως σύμφωνα με την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί μετά τις τεράστιες προσπάθειες των πυροσβεστών, δεν υπάρχει κίνδυνος για κατοικημένες περιοχές, αλλά και πως οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή τις επόμενες ημέρες για να αποφευχθεί οποιαδήποτε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς.

Οι αρχές πάντως εξετάζουν και την περίπτωση εκκένωσης της περιοχής της Λίμνης σε περίπτωση που οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν δεν καταφέρουν να θέσουν υπό έλεγχο το μέτωπο. Μάλιστα λίγο πριν τις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής υπήρξε αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στη δασική περιοχή, ανατολικά της κωμόπολης Λίμνης στη Βόρεια Εύβοια, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, αλλά και του δύσβατου εδάφους που εμποδίζει τα πεζοφόρα τμήματα να φτάσουν στις πύρινες εστίες.

Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης από την ευρύτερη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί στην συγκεκριμένη κωμόπολη και δίνουν μάχη με τις φλόγες που έχουν κάνει στάχτη από χθες που ξέσπασε η πυρκαγιά, πολλά στρέμματα δάσους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επισήμανε ότι στη φωτιά της Β. Εύβοιας συντρέχουν δύσκολοι παράγοντες που δυστυχώς παρά τις προσπάθειες που έδειχναν ότι η φωτιά είναι διαχειρίσιμη, οι παράγοντες αυτοί, οι κακές καιρικές συνθήκες, οι έντονοι αέρηδες και μάλιστα με την μεταβλητότητα στη φορά τους, το πυκνό δασικό σύμπλεγμα της χαλεπίου πεύκης και το ανάγλυφο της περιοχής έφεραν πάρα πολλά προβλήματα τα οποία αναζωπύρωσαν τη φωτιά.

«Θέλω να πιστεύω ότι αν μέχρι το βράδυ που θα πέσουν οι άνεμοι, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από όλα τα μέσα που διαθέτει αυτή την ώρα η χώρα μας, θα έχουμε ένα αποτέλεσμα απόψε, αύριο πρωί, που θα δείχνει ότι αυτό που ονομάζαμε διαχειρίσιμη κατάσταση θα είναι σε καλύτερη φάση», ανέφερε ο κ. Αποστόλου .

Οι κάτοικοι του οικισμού Κατούνια εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους, της αποπνικτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί από τους καπνούς, ενώ οι φλόγες έχουν φτάσει στην παραλία της ίδιας περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο ξεπερνάει τα 12-15 χιλιόμετρα και οι φλόγες έχουν ήδη αποτεφρώσει 20.000 στρέμματα παρθένου δάσους κι επίσης ένα ξενοδοχείο το οποίο είχε εκκενωθεί το απόγευμα του Σαββάτου, ένα εξοχικό σπίτι και τρεις αγροτικές αποθήκες.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 120 πυροσβέστες, 48 οχήματα, 44 άτομα πεζοπόρο, 30 στρατιώτες, 11 βυτιοφόρα, 7 μηχανήματα.

Οι δυνάμεις αυτές αναμένεται να ενισχυθούν με 10 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία και 10 άτομα πεζοπόρο τμήμα από Δυτική Μακεδονία. Επίσης, ένα πεζοπόρο τμήμα 22 ατόμων αναμένεται από τη Θεσσαλονίκη.

Η φωτιά ξεκίνησε από την περιοχή Φαράκλα στις 12.00 το μεσημέρι του Σαββάτου .

Στη Λίμνη έφτασε νωρίς το πρωί της Κυριακής κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

«Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια, αλλά ευτυχώς δεν είχαμε θύματα» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, και είπε ακόμη ότι θα ληφθούν άμεσα μέτρα για αποζημιώσεις στους παραγωγούς ρητίνης που μέχρι τώρα δούλευαν στην περιοχή.

Ρέθυμνο

Υπό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη φωτιά στα νότια του νομού Ρεθύμνου που εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή Σαχτούρια και λόγω των ανέμων πήρε μεγάλες διαστάσεις.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής οι φλόγες έφτασαν μέχρι και τα πρώτα σπίτια του χωριού Αγία Γαλήνη ωστόσο οι πυροσβεστικές δυνάμεις αποσόβησαν το ενδεχόμενο οι φλόγες να μπουν στο χωριό.

Με το πρώτο φως της ημέρας στην περιοχή της πυρκαγιάς έφτασαν και δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα τα οποία ωστόσο δεν μπόρεσαν να επιχειρήσουν λόγω των ισχυρών ανέμων.

Από τις φλόγες έχουν καεί χορτολιβαδικη και δασική έκταση, καλλιέργειες, δίκτυα υποδομής καθώς και περιουσίες ιδιωτών.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου