ΕΛΛΑΔΑ

Νεκρώνει δημόσιος και ιδ. τομέας

νεκρώνει-δημόσιος-και-ιδ-τομέας-851206

Κατά μόνο 1% έχει αυξηθεί το κόστος εργασίας τα τελευταία 15 χρόνια σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασαν χθες τα στελέχη του ΕΚΒ εν όψει της σημερινής πανεργατικής 24ωρης απεργίας για να καταρρίψουν τα επιχειρήματα που τίθενται τις τελευταίες μέρες από όσους εισηγούνται περικοπές μισθών και δώρων στον ιδιωτικό τομέα.

Το βροντερό όχι σε οποιαδήποτε τέτοια απόπειρα ευελπιστούν στο ΕΚΒ ότι θα εκφραστεί μαζικά στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση που διοργανώνεται από κοινού με την ΑΔΕΔΥ στο Βόλο στις 9 το πρωί στην Πλατεία Ελευθερίας. Τόσο στο ΕΚΒ, όσο και στην ΑΔΕΔΥ, είναι αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τη συγκέντρωση και πορεία, γι’ αυτό και έχει ληφθεί ανάλογη μέριμνα από τα ίδια τα συνδικάτα. Η δεύτερη απεργιακή συγκέντρωση στο Βόλο θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί από το ΠΑΜΕ Μαγνησίας στην Πλατεία Πανεπιστημίου.
«Το κόστος εργασίας δεν ευθύνεται για το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας, αλλά ευθύνεται η αύξηση του περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων και μια σειρά άλλων μέτρων που δεν έχουν καμία σχέση με το εργατικό κόστος, που τη δεκαπενταετία αυξήθηκε κατά 1%, ενώ η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχώρησε κατά 26,4%» επεσήμανε χθες ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος, που κάλεσε τους πολίτες μαζικά να δώσουν σήμερα το παρών στη συγκέντρωση και την πορεία που θα ακολουθήσει.
Τόσο ο πρόεδρος του ΕΚΒ, όσο και ο γραμματέας, εξέφρασαν την κάθετη αντίδρασή τους στην εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου και απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά και μαζικά στην απεργία.
Ο κ. Παπαδημόπουλος επεσήμανε ότι το νέο σχέδιο νόμου γυρίζει ειδικά τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους στον εργασιακό μεσαίωνα, αφού με τις αλλαγές που θα ισχύσουν ουσιαστικά μειώνονται οι συντάξεις, αυξάνονται τα όρια ηλικίας και εξαιρούνται σοβαροί και νευραλγικοί κλάδοι από τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
Υποστήριξε επίσης ότι υπάρχουν πολλές «Κερκόπορτες» μέσω των οποίων οι εργοδότες πλέον μπορούν να προχωρήσουν σε μαζικές απολύσεις για να «ξεφορτωθούν» το παλιό προσωπικό, προκειμένου να προσλάβουν νέους εργαζόμενους που δεν θα έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα και ασφαλώς θα «κοστίζουν» λιγότερο.
Από την πλευρά του ο γραμματέας του ΕΚΒ Γιώργος Κίτσιος στην τοποθέτησή του κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υιοθέτησε και εφαρμόζει μέτρα που δεν έχουν προηγούμενο για τη σκληρότητά τους, αφού όπως είπε θίγουν όλους τους Ελληνες ανεξαιρέτως.
Έκανε λόγο για «απάτη διαλόγου», μιλώντας για τη συζήτηση που γίνεται για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ αναφερόμενος στην ανάγκη περιφρούρησης της απεργίας προκειμένου να μην επαναληφθούν επεισόδια, όπως στην τελευταία κινητοποίηση, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για όσους πρωταγωνίστησαν σε αυτά, τονίζοντας ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και αποπροσανατολίζουν με τις ενέργειές τους το λαό από την πραγματική ανάγκη να κινητοποιηθεί για να ανατρέψει τα αντιλαϊκά μέτρα.
Παρότρυνε δε όσους διαφωνούν με το πλαίσιο του ΕΚΒ και προβαίνουν σε τέτοιου είδους επεισόδια να κάνουν τη δική τους συγκέντρωση εάν θέλουν, για να μη δημιουργηθούν εκ νέου περιστατικά τα οποία ενδεχομένως θα αμαυρώσουν τη σημερινή απεργία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου