ΕΛΛΑΔΑ

«Υγιείς οι ελληνικές τράπεζες»

υγιείς-οι-ελληνικές-τράπεζες-851206

Η Τράπεζα Πειραιώς θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ακόμη και μέσα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Προτεραιότητα είναι η συμβολή της τράπεζας στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, στην επαναφορά της οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης και στην προστασία των θέσεων εργασίας. Καθήκον μας είναι να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην ελληνική οικονομία και να τη χρηματοδοτούμε. Από τις αρχές του 2009 μέχρι τέλος Μαρτίου του 2010, έχουμε εκταμιεύσει άνω των 12,5 δισ. ευρώ σε νέα δάνεια.

Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της Τράπεζας Πειραιώς, ο πρόεδρος του Ομίλου Μιχάλης Σάλλας. Επίσης, τόνισε ότι ο Όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, αλλά, όπως πιστεύει, και ολόκληρο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, δεν προτίθεται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις επενδύσεις του στις ξένες αγορές, όπου ήδη έχει σημαντική παρουσία. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις περίπου 5.000 ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις χώρες των Βαλκανίων, όπως επίσης και τους άλλους πελάτες μας (ντόπιες επιχειρήσεις και ιδιώτες) στις περιοχές αυτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αποδείξει και είναι ένα από τα πιο υγιή και πιο ισχυρά τραπεζικά συστήματα, από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας, στον διεθνή χρηματο-οικονομικό χώρο. Έκανε ακόμη γνωστό, ότι τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, τόσο από το εξωτερικό όσο και από το εσωτερικό, όπου προφανώς κάποια χρήματα είχαν μεταφερθεί σε θυρίδες.

Πράσινες επενδύσεις

Αναφερόμενος στις δυνατότητες της ανάπτυξης και των επενδύσεων, απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην «πράσινη» επιχειρηματικότητα, λέγοντας ότι η περίοδος της κρίσης που διανύουμε συνέπεσε με το σύγχρονο αίτημα των κοινωνιών για προστασία του περιβάλλοντος και στροφή των οικονομικών δραστηριοτήτων προς διάφορες μορφές «πράσινης» επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει με ταχύτητα στον τομέα αυτόν, στον οποίο διανοίγονται μεγάλες ευκαιρίες που δεν πρέπει να χαθούν. Η Τράπεζα Πειραιώς αναδεικνύει την ενίσχυση της «πράσινης» επιχειρηματικότητας, με συγκεκριμένο πρόγραμμα, σε υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητά της και ενθαρρύνει επενδυτές προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, η «πράσινη» επιχειρηματικότητα προσθέτει αξία και ποιότητα στις υπηρεσίες που αναπτύσσει ο τόπος, όπως ο τουρισμός.

Ο κ. Σάλλας ανακοίνωσε πως από τον περασμένο Φεβρουάριο μέχρι σήμερα, έχουν κατατεθεί πάνω από 220 επενδυτικές προτάσεις στην Τράπεζα Πειραιώς για το πρόγραμμα Πράσινης Επιχειρηματικότητας και Πράσινων Υποδομών στις Βιομηχανικές Περιοχές. Τρεις από αυτές προέρχονται από μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις. Η Τράπεζα Πειραιώς έχει συστήσει ειδική μονάδα με εξειδικευμένα στελέχη, για την υποδοχή και αξιοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών προτάσεων.

Μείωση αποδοχών

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς ανακοίνωσε και τη μείωση, σε ποσοστό 23,5% κατά μέσο όρο, των αποδοχών των αμειβομένων στελεχών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εκτελεστικού Συμβουλίου, κατά το 2010.

Η δημοσιονομική κρίση

Κατά την ομιλία του στους μετόχους της τράπεζας, ο κ. Σάλλας τόνισε ότι η πρωτοφανής σημερινή κρίση μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν σε μόνιμη βάση τις δομές και τη λειτουργία του κράτους και της ελληνικής οικονομίας. Υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, αλλά πεποίθηση μου είναι πως είναι αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να δείξουμε την απαιτούμενη θέληση και αποφασιστικότητα. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση- την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα – και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναμένεται να επιφέρει σταδιακή ηρεμία στις αγορές , ενώ η απαρέγκλιτη υλοποίηση του συμφωνημένου οικονομικού προγράμματος, είναι προϋπόθεση για να μπει η χώρα και πάλι σε τροχιά ανάπτυξης, περισσότερο διατηρήσιμης και ουσιαστικής έναντι του παρελθόντος.

Τα αποτελέσματα του 2009

Ειδικότερα, όσον αφορά τα αποτελέσματα του 2009, ο κ. Σάλλας υπογράμμισε: Η κερδοφορία του Ομίλου για το 2009 κινήθηκε σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα των συνθηκών στην αγορά. Έτσι, τα καθαρά κέρδη τα αναλογούντα στους μετόχους, πριν την έκτακτη οικονομική εισφορά ύψους €34 εκατ, διαμορφώθηκαν στα €235 εκατ έναντι €315 εκατ το 2008. Αφαιρουμένου του έκτακτου φόρου, τα καθαρά κέρδη χρήσης ανήλθαν σε €202 εκατ. Τα προ φόρων κέρδη του 2009 πριν από τις προβλέψεις ανήλθαν σε €778 εκατ από €774 εκατ το 2008, αυξημένα ελαφρά κατά 0,5%.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών, σύμφωνα με τα Δ.Π.Χ.Α. και παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος, διαμορφώθηκε στο 5,1%, αποτελώντας τον καλύτερο δείκτη στην ελληνική αγορά. Ο δείκτης κάλυψης (σωρευτικές προβλέψεις προς δάνεια σε καθυστέρηση) διαμορφώθηκε στο 51%, στο ίδιο επίπεδο με το 2008, ενώ συμπεριλαμβανομένων των εμπράγματων εξασφαλίσεων ανέρχεται στο 110%. Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου διατηρήθηκε σε ιδιαίτερα ικανοποιητικό επίπεδο, με το συνολικό δείκτη να ανέρχεται στο 9,8% και το δείκτη Tier I στο 9,1%.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2009 το ενεργητικό του Ομίλου έφθασε τα 54,3 δισ. ευρώ, οι καθαρές χορηγήσεις στα 37,7 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις μαζί με τους πιστωτικούς τίτλους λιανικής στα 30,8 δισ. ευρώ (μείωση 2% και οι δύο τελευταίες κατηγορίες). Ο αριθμός των πελατών της Τράπεζας Πειραιώς στην Ελλάδα ανήλθε σε 2,2 εκατ (+150.000 από το 2008), ενώ μαζί με τους πελάτες του Ομίλου Πειραιώς στο εξωτερικό, ο συνολικός αριθμός πελατών στο τέλος του έτους υπερέβαινε τα 3,2 εκατομμύρια.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου