ΕΛΛΑΔΑ

Στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και υπερπτήσεις

στη-χάγη-για-υφαλοκρηπίδα-και-υπερπτή-436212

Τη βούληση να παραπεμφθούν τα θέματα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επανέλαβε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, επιστρέφοντας στην Κωνσταντινούπολη από την επίσκεψή του στην Αθήνα.
«Τόσο για το θέμα της υφαλοκρηπίδας, όσο και για το θέμα του εναέριου χώρου μπορούμε να πάμε στη Χάγη», είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους τον συνόδευαν. Όπως πρόσθεσε «Μπορούμε να φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα με την αντίληψη του win – win».
Πρόσθεσε ακόμη ότι «κατά την περίοδο που ο κ. Παπανδρέου ήταν υπουργός Εξωτερικών, είχαν πραγματοποιηθεί σημαντικά βήματα. Τώρα θα αρχίσουμε και πάλι από το σημείο πού είχαμε μείνει. Θα δούμε εάν μπορεί να τεθεί κάποιο χρονοδιάγραμμα για την επίλυση των προβλημάτων», είπε ο κ. Ερντογάν.
Ακόμη, ο Τούρκος πρωθυπουργός προσέθεσε ότι «διαβλέπει» στον Έλληνα πρωθυπουργό τη βούληση να προχωρήσει στη λύση των προβλημάτων.
Αντιδράσεις
Εντωμεταξύ, επίθεση από την αντιπολίτευση δέχεται ο Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις του σχετικά με τον οικουμενικό χαρακτήρα του Πατριαρχείου.
Ο αντιπρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) Ονούρ Οϊμέν ισχυρίστηκε ότι ο κ. Ερντογάν «δεν αποκόμισε τίποτε προς όφελος της Τουρκίας» και πρόσθεσε ότι «πίσω από την πολιτική αλλαγή του Ερντογάν κρύβεται η προσπάθειά του να εξασφαλίσει την υποστήριξη του έξω κόσμου προς την κυβέρνησή του» ενώ επέκρινε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό για τη στάση του απέναντι στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επίσης, το Κόμμα τη Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ) επικρίνει τον κ. Ερντογάν για το θέμα της οικουμενικότητας, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ενθαρρύνουν «όσους έχουν βλέψεις πάνω στην Τουρκία», σχολίασε ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ερόλ Βουράλ.
Διαβεβαιώσεις Πεταλωτή

“Εμείς έχουμε δώσει το στίγμα των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ακολουθούμε τη νόμιμη και διεθνή οδό ώστε και να διαμαρτυρόμαστε αρμοδίως για κάθε παραβίαση του εναέριου χώρου μας, αλλά και να την εντοπίζουμε και στα διεθνή όργανα που συμμετέχουμε. Φυσικά για εμάς κάτι τέτοιο είναι αδιαπραγμάτευτο. Και γι΄ αυτό ακριβώς, κάθε φορά που γίνονται παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη υπάρχει και η ανάλογη απάντηση της ελληνικής Πολιτείας”.

Αυτό δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ερωτηθείς εάν το ΝΑΤΟ αναγνωρίζει τον ελληνικό εναέριο χώρο, με αφορμή δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Παπανδρέου ότι το ΝΑΤΟ δεν καταγράφει τέτοιες παραβιάσεις από την τουρκική πλευρά.

“Για εμάς και ελληνικός εναέριος χώρος υφίσταται και στο ΝΑΤΟ εντοπίζουμε και παραπέμπουμε τις διαμαρτυρίες μας για τις παραβιάσεις αυτές”, τόνισε ο κ. Πεταλωτής.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι υπάρχουν θέματα προς διαπραγμάτευση, όπως είναι η υφαλοκρηπίδα, για το οποίο η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη και διαχρονική θέση και τόνισε ότι “από εκεί και πέρα ως Ελλάδα κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα ώστε να μπορούμε να ζούμε ειρηνικά με τη γειτονική χώρα και το γειτονικό λαό”.

“Συμφωνίες υπάρχουν σε θέματα που μπορούν να υπάρχουν, όμως προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών είναι μεγάλα”, σημείωσε ο κ. Πεταλωτής και υποστήριξε ότι είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και για τους δύο λαούς να δημιουργηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης “βήμα προς βήμα” και “σκαλί προς σκαλί”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου