ΕΛΛΑΔΑ

Θερμό επεισόδιο Βούτση – Μητσοτάκη για τις ψήφους της Χρυσής Αυγής

θερμό-επεισόδιο-βούτση-μητσοτάκη-γι-811768
Οξύνθηκαν οι τόνοι στο κοινοβούλιο με αφορμή αναφορά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, με την οποία υπονοούσε ότι υπήρξαν «παζάρια» της κυβέρνησης με τη Χρυσή Αυγή για τον εκλογικό νόμο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε δήλωση του προέδρου της Βουλής ότι δεν υπάρχουν ευπρόσκεδεκτες και μη ευπρόσδκετες ψήφοι, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του Νίκου Βούτση.

Μετά τη λήξη της ομιλίας του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βούτσης κατέβηκε από την έδρα του προέδρου της Βουλής και ανέβηκε στο βήμα, εξαπολύοντας οξύτατη επίθεση στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη.

«Σε ερώτηση για το κατά πόσο είναι ευπρόσδεκτη η Χρυσή Αυγή, απάντησα πως δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ψήφοι σε κανένα επίπεδο, όπως θα έκανε κάθε πρόεδρος της Βουλής», είπε ο κ. Βούτσης.

«Ούτε ο πρωθυπουργός, ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος γνωρίζαμε τις θέσεις της Χρυσής Αυγής και η συζήτηση έδειξε ότι η Χρυσή Αυγή συμπαρατάσσεται με το μέτωπο που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική».

Ο πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι δεν έχουν μιλήσει με τη Χρυσή Αυγή σε κανένα επίπεδο και κατηγόρησε στελέχη της ΝΔ ότι επί 20 ημέρες διακινούσε την πολιτική αθλιότητα ότι η κυβέρνηση επιθυμούσε συνεργασία με την ΧΑ.

«Η Αριστερά, ως άτομα και ως ευρύτερη παράταξη, έχουμε δώσει αγώνες και δίνουμε καθημερινά αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με τον φασισμό και τους εκπροσώπους του και το ότι δεν έχουν μεγαλύτερη δύναμη οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δική σας ατζέντα που τους έφερε εδώ μέσα» δήλωσε.

Ο κ. Βούτσης έκανε επίσης λόγο για «σύμπλευση “πολιτικής αλητείας” με τη “δημοσιογραφική αλητεία”» και κάλεσε τη ΝΔ, εάν εννοεί αυτά που λέει, να καταθέσει πρόταση μομφής εναντιον του «τώρα».

«Σας προκαλώ, εάν θεωρείτε ότι έχετε επιχειρήματα, να καταθέσετε πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής, ή να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε διότι η ίδια η συζήτηση απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται με ποιες δυνάμεις, έναντι της απόφασης της απλής αναλογικής» είπε.

Απαντώντας ο πρόεδρος της ΝΔ ότι «θα περίμενα ο Πρόεδρος να υπηρετεί το αξίωμα με περισσότερη ψυχραιμία και λιγότερη συναισθηματική ένταση» και διερωτήθηκε «αν στους 197 που διέρρεε το Μαξίμου ότι θα ψηφίσουν την απλή αναλογική, συμπεριλαμβάνονταν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής ή όχι».

Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε επίσης «τι είπε ο Σταύρος Δήμας όταν αναζητούσε 180 ψήφους για την Προεδρεία της Δημοκρατίας. Είπε τότε ότι δεν ενδιαφέρεται να βγει Πρόεδρος με την στήριξη της Χρυσής Αυγής. Γιατί δεν είπατε και εσείς το ίδιο;»

«Τιμώ και σέβομαι τους αγώνες της Αριστεράς ενάντια στο φασισμό και την δικτατορία. Εγώ έξι μηνών ήμουν πολιτικός κρατούμενος και έχασα έξι χρόνια από τη ζωή μου στην εξορία. Μαθήματα δημοκρατίας, η παράταξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή που έφερε τη δημοκρατία, δεν δέχεται», πρόσθεσε.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του και επιτέθηκε στη ΝΔ λέγοντας ότι «η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει Μπαλτάκους που συνδιαλέγονται με τη Χρυσή Αυγή».

«Ουδέποτε απευθυνθήκαμε, ούτε μας ενδιαφέρει να απευθυνθούμε στη ΧΑ, για την αλλαγή του εκλογικού νόμου» είπε ο κ. Τσίπρας συμπληρώνοντας ότι απευθυνθήκαμε στις δυνάμεις που υπεραμύνονταν της άποψης ότι πρέπει να πάμε σε αναλογικό εκλογικό σύστημα και επίσης «δεν απευθυνθήκαμε στους βουλευτές, αλλά στην ηγεσία των κομμάτων».

«Είμαι βέβαιος ότι αυτή η ατυχής στιγμή δεν θα επηρεάσει τη σημερινή διαδικασία» κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου