ΕΛΛΑΔΑ

Η οικογένεια ασπίδα κατά της κρίσης

η-οικογένεια-ασπίδα-κατά-της-κρίσης-851206

Στην πρωτοφανή οικονομική κρίση και την ανάγκη ενίσχυσης της οικογένειας για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας, που διοργάνωσαν το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού και η Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης του κόμματος.

«Ύψιστη προτεραιότητά μας είναι να αποφύγουμε εξελίξεις που γονατίζουν την οικονομία και την κοινωνία, ύψιστη προτεραιότητα είναι η οικογένεια γιατί αυτός είναι ο πυρήνας της κοινωνίας και της κοινωνικής συνοχής και γιατί η οικογένεια σήμερα δοκιμάζεται περισσότερο», είπε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι οι σοβαρότερες συνέπειες της κρίσης είναι οι κοινωνικές και ότι στο πλαίσιο αυτό η οικογένεια είναι ασπίδα και όπλο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η διάλυση της οικογένειας -σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ- οδηγεί πάντα σε παρακμιακά φαινόμενα. Αναφερόμενος στην κρίση της οικονομίας, είπε ότι δοκιμάζονται οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και πλήττεται η οικογένεια γιατί έχει ανελαστικές δαπάνες, κυρίως όταν υπάρχουν παιδιά. Τόνισε ότι «αποδείχθηκε ιδιαίτερα εύστοχη η συγκρότηση παρατηρητηρίου για τον οικογενειακό προϋπολογισμό», που αποφάσισε η ΝΔ, και έχει τρεις στόχους:

-Πρώτον, να δώσει έμφαση στο πώς εξελίσσεται η οικογενειακή δαπάνη ανάλογα με την κοινωνική διαστρωμάτωση για να γνωρίζουν όλοι επακριβώς τον βαθμό πίεσης που ασκείται σε μια οικογένεια και την στήριξη, που χρειάζεται, για να αντέξει.

-Δεύτερον, αντιλαμβανόμαστε τις αδικίες της φορολογικής πολιτικής γιατί αυτή τη στιγμή δεν στηρίζει την οικογένεια και όταν έχουμε αίσθηση της συνολικής επιβάρυνσης ενός νοικοκυριού μπορούμε να αντιληφθούμε ποιες φοροαπαλλαγές έχουν νόημα.

– Τρίτον, αντιλαμβανόμαστε τις πραγματικές ανάγκες της προνοιακής πολιτικής, δηλαδή πόση στήριξη χρειάζονται τα νοικοκυριά με παιδιά. Με τον τρόπο αυτό -είπε ο κ. Σαμαράς- η άσκηση κοινωνικής πολιτικής για την στήριξη της οικογένειας μπορεί να γίνει συγκεκριμένη σαφής και με απόλυτη διαφάνεια.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανήλθε στην παλαιότερη πρότασή του για «μελλοντικό υπουργείο Οικογένειας». «Κάποιοι προσπάθησαν να απαξιώσουν την πρόταση αυτή μέχρι που τους θυμήσαμε ότι πολύ σημαντικές και σύγχρονες χώρες, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, ο Καναδάς, έχουν υπουργεία Οικογένειας.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι η πορεία προς τον λαό δεν γίνεται μόνο με αρχηγικές ομιλίες από τα μπαλκόνια, με πολιτικούς διαξιφισμούς στη Βουλή και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά μέσα στο λαό και δίπλα του και κοντά στα προβλήματά του και αυτό ακριβώς κάνει η Γραμματεία Κοινωνικής Συνοχής της Νέας Δημοκρατίας και το Παρατηρητήριο Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου