ΕΛΛΑΔΑ

Φόβοι για νέο μπαράζ επιθέσεων

φόβοι-για-νέο-μπαράζ-επιθέσεων-851206

Σε πλήρη επιφυλακή με τον φόβο νέου μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων από την οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» και άλλες ένοπλες ομάδες βρίσκεται η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται σε κατάσταση αιφνιδιασμού, καθώς υπήρχε η εκτίμηση ότι μετά την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα» δεν υπήρχαν τα περιθώρια δράσης σε άλλες οργανώσεις.
Τώρα όμως διαπιστώνεται ότι έχουν νέα αποθέματα εκρηκτικών και τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επιθέσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με χαρακτηριστική ευκολία.
Οι αστυνομικοί θεωρούν πιθανό οι δύο επιθέσεις σε Κορυδαλλό και Θεσσαλονίκη να είναι έργο ασύλληπτων μελών των «Πυρήνων». 
Ήδη υπάρχει ανοιχτή γραμμή μεταξύ των τμημάτων της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ εκτιμάται ότι η βόμβα στα δικαστήρια σχετίζεται με καταδίκες αντιεξουσιαστών της συμπρωτεύουσας.
Η ΕΛ.ΑΣ. επανεξετάζει στοιχεία για παλαιότερες επιθέσεις της «Πυρήνων» στη Θεσσαλονίκη. Υπενθυμίζεται ότι η οργάνωση έχει προχωρήσει σε σειρά επιθέσεων στη συμπρωτεύουσα.
Παράλληλα, η Αντιτρομοκρατική προσπαθεί να λύσει τον γρίφο της δράσης της οργάνωσης «Επαναστατική Ταξιαρχία» η οποία στις 10 Ιουνίου 2006 είχε τοποθετήσει βόμβα στον Κορυδαλλό, στο ίδιο σημείο.
Ο κεντρικός συμμετέχων ήταν άτομο που είχε στενή σχέση με συλληφθέντα μέλη του «Επαναστατικού Αγώνα».
Εκτός από τα διπλά προειδοποιητικά τηλεφωνήματα και τις οδηγίες για την εκκένωση χώρων, στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» παραπέμπουν επίσης οι εξής ενδείξεις: το χρονικό περιθώριο που δόθηκε έως τη στιγμή της έκρηξης (17 λεπτά στον Κορυδαλλό και 20 λεπτά στη Θεσσαλονίκη) και το γεγονός ότι η βόμβα στον Κορυδαλλό ήταν τοποθετημένη σε σακβουαγιάζ όπως αυτή έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών. Στο ίδιο συμπέρασμα οδηγεί και το ότι όταν η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» πρωτοεμφανίστηκε, ως ομάδα εμπρηστών με γκαζάκια, δρούσε παράλληλα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Το στοιχείο που θα ενισχύσει ενδεχομένως, ή θα αποδυναμώσει τις παραπάνω εκτιμήσεις, είναι τα αποτελέσματα των χημικών αναλύσεων στα υπολείμματα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στις δύο βομβιστικές ενέργειες.
Θεωρείται βέβαιο ότι ήθελαν να αποδείξουν πως οι πρόσφατες συλλήψεις των κατηγορουμένων για συμμετοχή στον «Επαναστατικό Αγώνα» και οι συλλήψεις που είχαν γίνει νωρίτερα για συμμετοχή στη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» δεν κατάφεραν να εξαλείψουν το φαινόμενο του «αντάρτικου πόλης».
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι η «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε ξαναχτυπήσει με βόμβα, ύστερα από συλλήψεις ατόμων που κατηγορούνταν ως μέλη της. Σε σχετική προκήρυξη μάλιστα είχε τονίσει ότι θα εντείνει τη δράση της όσο οι κατηγορούμενοι συνεχίζουν να κρατούνται.
Εκτός από στοιχεία στα υπολείμματα των ισχυρότατων εκρηκτικών μηχανισμών, η Αντιτρομοκρατική ψάχνει για άλλη μία φορά για μαρτυρίες ατόμων που ενδεχομένως να είδαν τους δράστες και για οπτικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, έστω και αν αυτές δεν βρίσκονται κοντά στον τόπο των βομβιστικών ενεργειών.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου