ΕΛΛΑΔΑ

Καυτό τριήμερο στη Βουλή για τον εκλογικό νόμο

καυτό-τριήμερο-στη-βουλή-για-τον-εκλογ-813303

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων ανοίγει σήμερα ένα «καυτό» τριήμερο στη Βουλή. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένεται να συγκρουστούν μετωπικά στις αιχμές του εκλογικού νόμου.

Βασικό σημείο τριβής αποτελεί η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών που προωθεί η κυβέρνηση. Η προωθούμενη αλλαγή αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ΝΔ. Ηπιότερη είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ αλλά και του Ποταμιού που ζητούν τη διατήρηση του μπόνους (με μικρότερο αριθμό βουλευτών) η οποία θα δίνεται με αναλογικό τρόπο.

Το ΚΚΕ όπως και η Ένωση Κεντρώων υπερψηφίζουν την κατάργηση του «πριμ» των 50 βουλευτών, όμως ο Περισσός επιθυμεί να καταργηθεί και το εκλογικό όριο (3% ) για τη είσοδο κομμάτων στο Κοινοβούλιο.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι) έχουν ζητήσει εξάλλου το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, αλλά και τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία των ομογενών. Προτάσεις που η κυβέρνηση δεν απορρίπτει, θέτοντας ως προαπαιτούμενο τη ψήφιση του νόμου.

Κατά πληροφορίες- που μένει να δούμε αν θα επιβεβαιωθούν- η κυβέρνηση εξετάζει -ως κίνηση καλής θέλησης- να μειώσει το ποσοστό για την είσοδο κομμάτων στη Βουλή.

Επιδίωξη του Μαξίμου είναι να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από την επόμενη προσφυγή στις κάλπες. Κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί καθώς απαιτείται να ψηφιστεί το σχετικό άρθρο από τα 2/3 των αριθμού των βουλευτών, ήτοι 200 βουλευτές.

Μέχρι τώρα ο συσχετισμός των δυνάμεων είναι διαμορφωμένος ως εξής.

Εκτός από τους ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ τον εκλογικό νόμο αναμένεται να ψηφίσουν και η Ένωση Κεντρώων. Μαζί τους αναμένεται να συμπλεύσει και ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Τέλος στα «ναι» αναμένεται να προστεθεί η και Χρυσή Αυγή. Ακόμα όμως και έτσι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος των 200 βουλευτών.

Τι απομένει έτσι; Μια μεγάλη κόντρα σε επίπεδο κορυφής αφού την Πέμπτη το βράδυ λίγο πριν τη ψήφιση του το λόγο θα πάρουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Αναμενόμενο είναι ότι η συζήτηση θα «ανοίξει» και θα επεκταθεί σε όλα τα φλέγοντα ζητήματα (σημειώνεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει δεύτερο ημίχρονο κατά τη συζήτηση της πρότασης της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το σχέδιο Β και τα capital controls).

Εξέλιξη της τελευταίας στιγμής. Το Πανελλαδικό Συμβούλιο των Οικολόγων Πράσινων ζητεί από τους βουλευτές του που μετέχουν στον ΣΥΡΙΖΑ (Γιώργος Δημαράς και Γιάννης Τσιρώνης –αναπληρωτής υπουργός για θέματα Περιβάλλοντος) να υπερψηφίσουν την κατάργηση του μπόνους αλλά και του πλαφόν εισόδου του 3% στη Βουλή. Αν πράξουν το δεύτερο έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την κεντρική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου