ΕΛΛΑΔΑ

Εδωσε συμβουλές και έφυγε ο Ερντογάν

εδωσε-συμβουλές-και-έφυγε-ο-ερντογάν-851206

Με την έγγραφη υποστήριξη της Ολυμπιακής εκεχειρίας, ολοκληρώθηκε η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα. Ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε στο βιβλίο της Ολυμπιακής Εκεχειρίας στη διάρκεια σύντομης τελετής στο Καλλιμάρμαρο.
Στο σύντομο μήνυμά του ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις συμφωνίες που υπογράφηκαν κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, λέγοντας ότι εμπεδώνουν μια νέα πορεία συνεργασίας και ειρήνης σε ό,τι αφορά την Ολυμπιακή εκεχειρία.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει θερμά την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον κ. Παπανδρέου, διότι «διατίθεται να προσφέρει όλη την τεχνογνωσία που έχει αποκομίσει η Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004».
Όπως δήλωσε, «στην περίπτωση που κάνουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ασφαλώς και θα χρειαστούμε την εμπειρία της Ελλάδας».
Νωρίτερα, οι δύο πρωθυπουργοί συνέφαγαν με τις συζύγους τους στο ξενοδοχείο, όπου διέμεινε η τουρκική αντιπροσωπεία.
Στη συνέχεια το ζεύγος Ερντογάν μετέβη στον Διεθνή Αερολιμένα «Ελ. Βενιζέλος» για την επιστροφή στην Τουρκία.
Παραινέσεις προς
δημοσιογράφους
Να μην αναπαράγουν ειδήσεις για παραβιάσεις του εναέριου χώρου, γιατί έτσι δεν μεταδίδουν τα σωστά μηνύματα, κάλεσε νωρίτερα τους διευθυντές ελληνικών ΜΜΕ ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνάντηση που είχε χθες μαζί τους.
Όσο για τις υπερπτήσεις είπε ότι θα μελετήσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων, ενώ ζήτησε εκ νέου να μην πετούν οπλισμένα τα ελληνικά μαχητικά στο Αιγαίο.
Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις διευθυντών ελληνικών ΜΜΕ περί των υπερπτήσεων, ο κ. Ερντογάν απάντησε προτρέποντας τα ΜΜΕ να αποδίδουν τη θετική εικόνα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και να μη λειτουργούν μόνον ως «ραντάρ», αναπαράγοντας ειδήσεις για παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς -όπως είπε- «στα επτάμισι χρόνια, που είμαι πρωθυπουργός, δεν βομβάρδισα κάποια χώρα. Αν δεν είστε εσείς ήρεμοι, πώς θα μεταδώσετε σωστά τα μηνύματα, ώστε να υπάρχει ειρήνη στην περιοχή μας;». Σημείωσε, δε, πως θα εξετάσει την πρόταση Παπανδρέου για την υποβολή σχεδίων πτήσεων.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τον ρόλο του στρατού, παρέπεμψε στο «σχέδιο Βαριοπούλα», διευκρινίζοντας ότι «θέλαμε μια καθαρή κυβέρνηση», που δεν θα ποδηγετείται, καθώς «η δημοκρατία πρέπει να αναπτύσσεται παράλληλα με την οικονομία. Είμαι επτάμισι χρόνια πρωθυπουργός και δεν με έχει εξουσιάσει κανείς».
Ως προς τις διερευνητικές συνομιλίες, ο κ. Ερντογάν παρατήρησε ότι έχουν γίνει 44 συναντήσεις, σημειώνοντας ότι «η πιο εποικοδομητική εποχή είναι επί θητείας Γ. Παπανδρέου» και πως τώρα «κάνουμε ένα νέο βήμα, γιατί θέλουμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης. Υπάρχουν φοβίες κι από τις δύο πλευρές, θα ξεπεραστούν όμως. Δώστε λίγο χρόνο σε εμάς και τους συνεργάτες μας».
Σημείωσε ακόμη ότι έχει προτείνει στην ελληνική πλευρά να διευκολύνει η χώρα του την ηλεκτροδότηση των ελληνικών νησιών, διαπιστώνει, όμως, ότι η πρότασή του αντιμετωπίζεται με καχυποψία. «Γιατί ενοχλείστε;» διερωτήθηκε.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τη στάση του νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο Τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε πως «ο Έρογλου είχε διαφορετική στάση επί Ταλάτ, εμείς, όμως, ως εγγυήτριες χώρες πρέπει να διευκολύνουμε τη διαδικασία».
Σε ερώτηση, δε, σχετική με την πρότασή του για τη σύγκληση πολυμερούς διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό και τις δυνατότητες συμφωνίας, που «γεννά» ένα τέτοιο πολυπρόσωπο σχήμα, απάντησε με ερώτηση: «Γιατί νομίζετε πως βρίσκεται ο ΟΗΕ τόσα χρόνια στην Κύπρο;».
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, υπογράμμισε πως «όταν ήρθαμε στην εξουσία οι αμυντικές δαπάνες βρίσκονταν στην πρώτη θέση του προϋπολογισμού μας. Τώρα, στην 1η θέση είναι οι δαπάνες για την Παιδεία, στη 2η οι δαπάνες για την Υγεία και οι αμυντικές δαπάνες είναι στην 4η ή την 5η, και αυτό γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της τρομοκρατίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου