ΕΛΛΑΔΑ

Αρον – άρον στη Βουλή ο Καλλικράτης

αρον-άρον-στη-βουλή-ο-καλλικράτης-851206

Τριακόσιοι είκοσι πέντε είναι τελικά οι νέοι δήμοι που θα δημιουργηθούν με το σχέδιο Καλλικράτης, ο οποίος κατατέθηκε αιφνιδιαστικά χθες Παρασκευή στη Βουλή από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.
Η ΚΕΔΚΕ, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι «θα μελετήσει το κατατεθέν στη Βουλή νομοσχέδιο, θα εκτιμήσει τις όποιες τροποποιήσεις του σε Διοικητικό Συμβούλιο που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδας και στη συνέχεια, υλοποιώντας τη σχεδόν ομόφωνη απόφαση του τελευταίου έκτακτου Συνεδρίου της, αφού ενημερωθούν τα μέλη της, με μυστική ψηφοφορία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις».
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως με έκπληξη πληροφορήθηκε ότι ο υπουργός Εσωτερικών κατέθεσε «αιφνιδιαστικά» το νομοσχέδιο, «παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τον αρμόδιο γενικό γραμματέα για την έναρξη της διαβούλευσης στις αρχές της επόμενης εβδομάδας!».
Με το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, οι δήμοι από 1.034 που ήταν σήμερα συρρικνώνονται σε 325, καταργούνται οι νομαρχίες και στη θέση τους έρχονται οι 13 αιρετές περιφέρειες. Η εξοικονόμηση των κρατικών δαπανών από το εγχείρημα ανέρχεται στα 1.170 δισ. ευρώ ετησίως.
Τα έσοδα των νέων ΟΤΑ θα καθορίζονται:
α) για τους δήμους: από το 20% του Φόρου Φυσικών και Νομικών προσώπων, από το 12% του ΦΠΑ από το 50% του φόρου ακίνητης περιουσίας.
β) για τις περιφέρειες: από το 2,40% του Φόρου Φυσικών και Νομικών Προσώπων και το 4% του ΦΠΑ.

Απορρίπτει η Ν.Δ.

Σε ανακοίνωσή του ο υπεύθυνος τομέα Εσωτερικών της ΝΔ Χρήστος Ζώης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι περιφρονεί την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ, «οι οποίες ανέμεναν τη συνέχιση της διαβούλευσης με τον υπουργό Εσωτερικών, ενώ σημειώνει ότι «ακόμη δεν έχουν απαντηθεί ερωτήματα πώς προκύπτει εξοικονόμηση δαπάνης 1,8 δισ. ευρώ».
Ακόμη κάνει λόγο για απουσία διαβούλευσης για το χωροταξικό και με τους πολίτες και με τα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, καθώς, όπως υπογραμμίζει, παραβιάζονται οι κόκκινες γραμμές που έχουν θέσει.
«Προχωρεί σε επικίνδυνους μεταρρυθμιστικούς πειραματισμούς, χωρίς προηγούμενη κοστολόγηση των αρμοδιοτήτων των δήμων και των περιφερειών, χωρίς επαρκείς πόρους και χωρίς συγκεκριμένο Επιχειρησιακό Σχέδιο Στήριξης.
» Γι’ αυτό και η ΝΔ απορρίπτει αυτόν τον Καλλικράτη, δεσμευόμενη ότι θα επιμείνει προς την κατεύθυνση του σχεδιασμού και της εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης, ριζικής και καλά προετοιμασμένης διοικητικής μεταρρύθμισης, που να ανταποκρίνεται στο όραμα του πολίτη και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κυβερνώντων» σημειώνει ο κ. Ζώης.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου