ΕΛΛΑΔΑ

Ανάγκη μεγάλων θεσμικών αλλαγών

ανάγκη-μεγάλων-θεσμικών-αλλαγών-851206

Για την ανάγκη «να δώσουμε οξυγόνο στη δημοκρατία μας» με μεγάλες θεσμικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, μίλησε ο πρωθυπουργός στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι μετά το μηχανισμό στήριξης, η κυβέρνηση «θα κριθεί στα υπόλοιπα».
«Ο μηχανισμός στήριξης, που με μεγάλο αγώνα έγινε πραγματικότητα, είναι μια μεγάλη επιτυχία της χώρας μας. Αυτό πρέπει να το τονίσουμε, παρότι έχει πονέσει όλους μας, διότι και κοινωνικά και πολιτικά ζητούνται θυσίες από τον Ελληνικό λαό και υπάρχει γι’ αυτό η αίσθηση της αδικίας. Είναι όμως μια μεγάλη επιτυχία και για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε ένα κλίμα σχετικής ηρεμίας και προστασίας όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του ευρώ. Θέλω αυτό να το τονίσω, γιατί χρειαζόμαστε το πολιτικό κεφάλαιο, τον χρόνο, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και στις επόμενες μεγάλες αλλαγές» είπε ο κ. Παπανδρέου.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για συστηματική «προσπάθεια αποδόμησης της δικής μας επιτυχίας» αλλά, όπως πρόσθεσε, ο μηχανισμός «είναι μια κατάκτηση, γιατί βλέπουμε ότι και οι αγορές δεν θα μας άφηναν ήσυχους, χτυπάνε ακόμα και αυτή τη στιγμή το ευρώ. Σαφώς η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε, αλλά από την άλλη μεριά η Ευρωπαϊκή Ένωση πήρε αποφάσεις πολύ πιο γρήγορα από ότι συνήθως, σε τέτοιες μεγάλες θεσμικές αλλαγές».
«Το άλλο μεγάλο ζήτημα, είναι οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που κάνουμε στο πολιτικό σύστημα. Και πρώτα απ’ όλα, για να προστατέψουμε το πολιτικό σύστημα από μια ευκολία που βλέπω ότι υπάρχει, και είναι επικίνδυνη, να ισοπεδώνουν κάποιοι τα πάντα. Αλλά εμείς πρέπει να είμαστε καθημερινά παρόντες, να γινόμαστε καθημερινά οι φορείς της ανατροπής των αρνητικών πλευρών του πολιτικού συστήματος, διότι αυτό θα δώσει και αξιοπιστία στο πολιτικό σύστημα ή και στις αλλαγές τις οποίες κάνουμε στο πολιτικό σύστημα» τόνισε.
«Πρέπει να δώσουμε οξυγόνο στη δημοκρατία μας, να ενισχύσουμε τους θεσμούς, αυτό είναι το ζήτημα. Δεν είναι κακοί οι βουλευτές, έτσι γενικά και αόριστα, είναι η αιχμαλωσία του συστήματος από ειδικότερα συμφέροντα και πολλές φορές ισχυρά συμφέροντα που δεν φαίνονται, αλλά που όμως ο Ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά ότι έχουν προκαλέσει μεγάλη ζημιά στη χώρα» συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου.
Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι η ενδυνάμωση του πολιτικού συστήματος, η διάκριση των εξουσιών, η διαφάνεια, το επιτελικό κράτος, η συστηματική λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και η προστασία του πολίτη και των δικαιωμάτων του. Στις θεσμικές αλλαγές ο κ. Παπανδρέου συμπεριέλαβε και το σχέδιο «Καλλικράτης», για την πορεία του οποίου ενημέρωσε τα μέλη της κυβέρνησης ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.
«Επενδυτικό
ενδιαφέρον»
Το άτυπο Υπουργικό συζήτησε το θέμα της ανάπτυξης στην ελληνική οικονομία. Ο πρωθυπουργός μίλησε για μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, το οποίο εκδηλώθηκε κυρίως μετά την ένταξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, καθώς -όπως είπε- αυτή η ένταξη έχει δημιουργήσει ένα αίσθημα σιγουριάς και σταθερότητας στους ενδιαφερόμενους επενδυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η χώρα μας είναι προστατευμένη.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ένας αναπτυξιακός νόμος δεν είναι πανάκεια, αλλά απλώς ένα μέρος της όλης προσπάθειας η οποία θα πρέπει να κατατείνει στη δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου και ανταγωνιστικού.

Η ευκαιρία που έχει η Ελλάδα αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, πρέπει να αξιοποιηθεί με δύο τρόπους: Πρώτα πρέπει να διευκολυνθεί η επιχειρηματικότητα, με την κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών, όπως εκείνες που απαιτούνται για την ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, ώστε να διευκολυνθούν οι επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, όπως τόνισε, πρέπει να μπουν όροι που θα βοηθήσουν τη χώρα, ώστε να έρθουν οι επενδύσεις εκείνες που θα δώσουν μια άλλη αναπτυξιακή προοπτική και ένα άλλο πρότυπο ανάπτυξης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου