ΕΛΛΑΔΑ

Εξηγήσεις του Α. Σαμαρά για το «όχι»

εξηγήσεις-του-α-σαμαρά-για-το-όχι-851206

Τους λόγους για τους οποίους η ΝΔ καταψήφισε τα μέτρα της κυβέρνησης εξήγησε ενώπιον του ΣΕΒ ο Αντώνης Σαμαράς, απαντώντας και στα όσα ανέφερε στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Δασκαλόπουλος κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να λειτουργήσει με το σκεπτικό της συνυπευθυνότητας, προκειμένου να μην χρεοκοπήσει η χώρα.
Ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι το κόμμα του είπε «όχι» στο συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, το οποίο -όπως εκτίμησε- θα φέρει περαιτέρω ύφεση:
«Αυτό το ερώτημα τέθηκε στη Βουλή. Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να πάρουμε ή όχι τη βοήθεια του μηχανισμού στήριξης -εδώ που μας έφεραν δεν υπήρχε άλλη λύση.
» Δεν μας ρώτησαν αν πρέπει να επιτύχουμε μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες φέτος και κατά 13 μονάδες την τετραετία – έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε άλλη επιλογή.
» Μας ρώτησαν αν εγκρίνουμε αυτά τα συγκεκριμένα μέτρα, αυτό το συγκεκριμένο μείγμα πολιτικής, αυτό το συγκεκριμένο τρόπο να μειώσουμε το έλλειμμα και αυτό ασφαλώς δεν μπορούσαμε να το εγκρίνουμε γιατί είναι λάθος.»
Εξήγησε ότι θέλουμε να βγούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το μηχανισμό στήριξης για να προχωρήσουμε σε καθαρά αναπτυξιακή στρατηγική, με προτεραιότητα στην ανταγωνιστικότητα και στροφή στην ποιότητα.
» Χρεοκόπησε ένα σύστημα που επί δεκαετίες αναδιένειμε δανεικά, επεξέτεινε το κράτος προς όλες τις κατευθύνσεις, ενοχοποίησε την επιχειρηματικότητα, ξέχασε την ανταγωνιστικότητα, αδιαφορούσε για την επένδυση.
» Χρεοκόπησε ένα πολιτικό σύστημα ακατάσχετου λαϊκισμού και ανεπανάληπτου κρατισμού» συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι η Ελλάδα αποδείχτηκε ο αδύναμος κρίκος μιας πολύ χαλαρής αλυσίδας και πως η οικονομία μας ήταν γεμάτη ανισορροπίες και στρεβλώσεις μέσα σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό σύστημα, που κι αυτό είχε ανισορροπίες και στρεβλώσεις.

Για τις ευθύνες της ΝΔ είπε ότι έχει μιλήσει όσο ξεκάθαρα δεν έχει μιλήσει ποτέ κανένας άλλος πολιτικός αρχηγός.
Εξήγησε δε ότι η Ελλάδα πήρε το 2009 κάποια μέτρα μείωσης του ελλείμματος, τα οποία τελικά δεν υλοποιήθηκαν λόγω αλλαγής της κυβέρνησης.
«Το έλλειμμα που παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν παραπάνω απ’ όσα η ίδια υπολόγιζε, δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό» είπε και πρόσθεσε ότι δεν θα ξεπερνούσε το 8,5% αν εφαρμοζόταν η πολιτική της και τα έκτακτα μέτρα της ως το τέλος.
Ανέφερε επίσης πως τον Οκτώβριο του 2009 όλοι γνώριζαν την κατάσταση της οικονομίας και τα spreads ήταν στις 135 μονάδες, ενώ 1,5 μήνα μετά δεν ξεπερνούσαν τις 170 μονάδες και η Ελλάδα μπορούσε ακόμα να δανείζεται άνετα και σχετικά χαμηλά.
Ο αρχηγός της ΝΔ είπε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα είναι δύσκολα και πως η χώρα χρειάζεται αξιόπιστη αντιπολίτευση και δεν μπορεί να ακούγεται ως μοναδική αντιπολίτευση η φωνή των διαδηλωτών στο πεζοδρόμιο.
Κυβέρνηση: Μιλούν
τα στοιχεία της Eurostat
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι τα στοιχεία της Eurostat ήλθαν να αποδείξουν πόσο ήταν το πραγματικό έλλειμμα.
«Εάν ο κ. Σαμαράς αμφισβητεί και τέτοια στοιχεία, αντιλαμβάνεται κανείς ότι θα πρέπει να έχει καλύτερους οικονομικούς συμβούλους ή να κάνει τις οικονομικές αναλύσεις με μεγαλύτερη περίσκεψη» είπε ο κ. Πεταλωτής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου