ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρό πλαίσιο στον έλεγχο διαφάνειας

αυστηρό-πλαίσιο-στον-έλεγχο-διαφάνει-851206

Αλλαγές και παρεμβάσεις, με αυστηρότερες διατάξεις για τον έλεγχο διαφάνειας των πολιτικών, φέρνει η διερεύνηση των σκανδάλων της Siemens και του Βατοπεδίου από τις εξεταστικές επιτροπές. Προωθείται ρύθμιση για έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων σε βάθος εικοσαετίας, ενώ με ρύθμιση του Χ. Καστανίδη αποκλείεται η παραγραφή των αδικημάτων.

Την ίδια στιγμή ο Ευ. Μαλέσιος στην εξεταστική για το σκάνδαλο της Siemens δήλωσε πρόθυμος να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου, τον πρώην γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Τραυλό για την προμήθεια του C4I

 

Στους συναδέλφους του υπουργούς που έβαλαν υπογραφές στις «βατοπεδινές» ανταλλαγές πέταξε το μπαλάκι ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος ο οποίος κατέθεσε χθες στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.
Ο κ. Θ. Ρουσόπουλος δήλωσε αναρμόδιος για το θέμα, παραδέχτηκε ωστόσο ότι είχε πνευματική σχέση και επαφή με τον Εφραίμ και τον Αρσένιο. Υποστήριξε ότι δεν είχε κανέναν συντονιστικό ρόλο στην υπόθεση των ανταλλαγών, πως οι μοναχοί δεν του ζήτησαν ποτέ τίποτα και στη μία και μοναδική φορά που τον επισκέφτηκαν στο γραφείο του, ο ίδιος τους παρέπεμψε στον Ευάγγελο Μπασιάκο.
Ερωτηθείς για τα περιουσιακά του στοιχεία, ο κ. Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ήταν προϊόν της δημοσιογραφικής του εργασίας και τόνισε πως θέτει στη διάθεση της επιτροπής όλα τα οικονομικά στοιχεία, τα δικά του και της συζύγου του, Μάρας Ζαχαρέα.
Εξηγήσεις γιατί ανακάλεσε την συμβιβαστική πρόταση της Μονής Βατοπεδίου με το Δημόσιο έδωσε στην εξεταστική ο υπουργός Οικονομικών.
Οπως είπε, ανακάλεσε την συμβιβαστική πρόταση που είχε υιοθετήσει ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου και αφορούσε σε απευθείας ανταλλαγές ακινήτων με τη Μονή γιατί υπήρχε κίνδυνος η Μονή να συνέχιζε να διατηρεί επιφυλάξεις για την κυριότητα της λίμνης.
Κατά τα λοιπά, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να κληθούν σε κατ’ αντιπαράσταση εξέταση ο Γιάννης Αγγέλου, συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας καθώς υπέπεσαν σε αντιφάσεις, κατά τις καταθέσεις τους.

Σε αντιφάσεις υπέπεσαν και οι Γ. Αλογοσκούφης και Αντ. Μπέζας. Ο πρώην υπουργός Οικονομίας είχε δηλώσει ότι δεν ενημερωνόταν για το θέμα ενώ από την πλευρά του, ο τότε υφιστάμενος υφυπουργός του, Αντώνης Μπέζας, κατέθεσε ότι τον είχε ενημερώσει σε τουλάχιστον δύο περιπτώσεις.

Κατ’ αντιπαράσταση θέλει ο Μαλέσιος
Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, Ευάγγελος Μαλέσιος, εξετάστηκε την Τρίτη από την Εξεταστική Επιτροπή για τη Siemens. O κ. Μαλέσιος είχε απομακρυνθεί από την κυβέρνηση Σημίτη τον Απρίλιο του 2003, ένα μήνα μετά την υπογραφή της σύμβασης για το σύστημα ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων C4I, ύστερα από δημοσιεύματα για προσωπικές σχέσεις και παραχώρηση σε αυτόν της βίλλας του επιχειρηματία Αθανάσιου Αθανασούλη, ιδιοκτήτη της ALTEC, υπεργολάβου της SAIC, που ήταν ανάδοχος του C4I.

Ο μάρτυρας είπε ότι η επιτροπή στην οποία προΐστατο δεν είχε καμία αρμοδιότητα στις διαπραγματεύσεις για το C4I και το πρακτικό της επιτροπής διαπραγμάτευσης ούτε καν ήρθε στην επιτροπή αυτή.

Ο μάρτυρας δήλωσε εξάλλου πρόθυμος να εξεταστεί κατ’ αντιπαράσταση με τον πρώην υπουργό Αμύνης Γιάννο Παπαντωνίου, τον πρώην γραμματέα Ολυμπιακών Αγώνων Κώστα Καρτάλη και τον πρώην γενικό γραμματέα Εξοπλισμών Γιάννη Τραυλό, ύστερα από σχετικά αιτήματα των κ.κ. Κ. Τζαβάρα και Δ. Παπαδημούλη.
Την παράταση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens μέχρι τις 30 Ιουνίου αναμένεται να ζητήσει ο πρόεδρός της, Σήφης Βαλυράκης, επικαλούμενος το γεγονός ότι υπάρχουν κομμάτια της δικογραφίας που δεν έχουν ακόμα ερευνηθεί.

Στο ίδιο διάστημα, η επιτροπή αναμένεται να προχωρήσει στη σύσταση ειδικής επιτροπής που θα ελέγξει το «πόθεν έσχες» όλων των πολιτικών προσώπων που τα τελευταία 20 χρόνια κατείχαν θέσεις ευθύνης υπουργείων που ενεπλάκησαν με τη Siemens.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου