ΕΛΛΑΔΑ

Σενάρια για ανασχηματισμό

σενάρια-για-ανασχηματισμό-851206

Φουντώνουν τις τελευταίες ώρες οι φήμες για ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης με πιθανότερο χρόνο τα τέλη Μαΐου και τις αρχές Ιουνίου, αν και η κυβέρνηση επισήμως και δια του εκπροσώπου της Γιώργου Πεταλωτή διέψευσε και χθες τα σχετικά σενάρια.
 
 Οι πληροφορίες ωστόσο που κυκλοφορούν λένε για αλλαγές υπουργών σε τουλάχιστον 7-8 υπουργεία,  περιλαμβανομένων και του οικονομικού επιτελείου,  για καρατομήσεις κυρίως γυναικών υπουργών και για σαρωτική αλλαγή στις θέσεις των υφυπουργών. 
Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου πάντως απέστειλε επιστολή σε όλους τους υπουργούς ζητώντας τους να ενημερώσουν το Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία του έργου στους τομείς που εποπτεύουν , να περιγράψουν τις προτεραιότητές τους και να επιταχύνουν τους ρυθμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόκειται για τη δεύτερη επιστολή με ανάλογο περιεχόμενο προς τους υπουργούς του μέσα σε δυο μήνες.
Με την επιστολή του στις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων, ο πρωθυπουργός ζητά να «τρέξουν» συγκεκριμένους τομείς του κυβερνητικού έργου και μάλιστα άμεσα.

Έμφαση δίνεται στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με: 

– αποκρατικοποιήσεις

– αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας

– απλούστευση διαδικασιών για προσέλκυση επενδύσεων και ίδρυση επιχειρήσεων

– την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών

– την αυστηροποίηση του νόμου για το πόθεν έσχες

– την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ενδεχόμενο ανασχηματισμό ανακατατάξεις θα υπάρξουν στο οικονομικό επιτελείο, το οποίο βγήκε καταπονημένο από την επτάμηνη μάχη με το χρέος. Το σχήμα των δύο ξεχωριστών υπουργείων για την οικονομική πολιτική κρίνεται αδόκιμο και προτείνεται η επάνοδος στον έναν «τσάρο» της οικονομίας. Ο Λουκάς Παπαδήμος θα μπορούσε να είναι ένα τέτοιο πρόσωπο, με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου να μετακινείται σε άλλο υπουργείο, ίσως στο Εξωτερικών. Ο πρωθυπουργός αναζητεί πόστο για να διατηρήσει στην κυβέρνηση την Λούκα Κατσέλη, καθώς, επτά μήνες από τον σχηματισμό της κυβέρνησης, θέλει να κρατήσει τις βασικές του επιλογές.
Πονοκέφαλο αποτελεί το ζήτημα του υπουργείου Εξωτερικών και της αντικατάστασης του… Γιώργου Παπανδρέου. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας θεωρούσε δεδομένη την αναβάθμισή του, αλλά κοινό μυστικό είναι ότι ενδιαφέρεται για τη συγκεκριμένη θέση και ο Χάρης Παμπούκης.
Από εκεί και πέρα, φαίνεται πως θα γίνουν αλλαγές στα υπουργεία Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Κατερίνα Μπατζελή. Η «μπάλα» μπορεί να πάρει και το υπουργείο Υποδομών, καθώς ούτε εκεί υπήρξε έργο.
Ανοιχτός όμως εμφανίζεται ο πρωθυπουργός και σε ανασχηματισμό με προσωπικότητες εκτός πολιτικής ή από άλλους πολιτικούς χώρους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι δεν πρόκειται για οικουμενική. Τα ζητούμενα της νέας περιόδου είναι να εφαρμοστούν οι περικοπές, να υπάρξει ανάπτυξη και να βελτιωθεί το κοινωνικό κράτος. Αναζητούνται, λοιπόν, πρωταγωνιστές που θα αναλάβουν τους αντίστοιχους ρόλους.
Οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τις δημοσκοπήσεις. Επισημαίνουν με ενδιαφέρον ότι την ώρα που η κυβέρνηση περνά ένα πολύ αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, δεν κερδίζουν ούτε η ΝΔ ούτε η Αριστερά. Τη συμπεριφορά αυτή την αποδίδουν στην ωριμότητα του εκλογικού σώματος, το οποίο δεν παρασύρεται πλέον από μεγάλα λόγια και αδιέξοδες διακηρύξεις.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου