ΕΛΛΑΔΑ

Στο αρχείο οι καταγγελίες για την υπόθεση Βγενόπουλου

στο-αρχείο-οι-καταγγελίες-για-την-υπόθ-823657

Στο αρχείο έθεσε με πολυσέλιδη διάταξή του – αριθμεί περισσότερες από 110 σελίδες – ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μανώλης Ρασιδάκης τις δύο αναφορές που είχε καταθέσει ο εισαγγελέας εφετών Ιωάννης Αγγελής, καταγγέλλοντας προσπάθεια παρέμβασης στο έργο του σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Εντούτοις όπως σημειώνεται στο πολυσέλιδο πόρισμα του κ. Ρασιδάκη, ο εισαγγελέας εφετών Ιωάννης Αγγελής, αν και ο ίδιος κατήγγειλε παρεμβάσεις στο έργο του και ζήτησε να ελεγχθούν όλοι οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, που ενεπλάκησαν στις έρευνες για τις υποθέσεις Βγενόπουλου, εντούτοις δεν προσήλθε ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να στηρίξει τις αναφορές του.

Οπως σημειώνεται αναλυτικά στο πόρισμα, αν και κλήθηκε πολλές φορές και προφορικά και με κλήσεις τις οποίες και παρέλαβε, εντούτοις δεν προσήλθε ούτε τελικώς κατέθεσε για όσα ο ίδιος είχε καταγγείλει περί ενεργειών χειραγώγησης του έργου του.

Μάλιστα για τις καταγγελίες του αυτές είχε ενημερώσει τόσο την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου όσο και τους υπουργούς Νίκο Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αφήνοντας ευθέως να εννοηθεί ότι οι αναφορές του θα έφθαναν ως την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Πάντως, και χωρίς την μαρτυρία του κ. Αγγελή, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Μανώλης Ρασιδάκης που ανέλαβε να κάνει την έρευνα (ποινική προκαταρκτική εξέταση) εξέτασε περί τους 20 δικαστές και εισαγγελείς που σε διάφορα στάδια είχαν ασχοληθεί με την επίμαχη υπόθεση Βγενόπουλου, ενώ άσκησε έλεγχο και για τυχόν πράξεις η παραλείψεις όλων των δικαστών και εισαγγελέων που χειρίστηκαν υπηρεσιακά την υπόθεση Βγενόπουλου.

Μετά ταύτα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός θέτει τις καταγγελίες Αγγελή στο αρχείο και σημειώνει στο πόρισμά του ότι οι καταγγελίες του δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια και πως αυτές μειώνουν και θίγουν την τιμή των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών που αναφέρονται στην καταγγελία.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα όλοι όσοι εξετάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργήθηκε για τα καταγγελόμενα από τον εισαγγελέα Αγγελή, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι «για καμία από τις υποθέσεις που χειρίστηκαν είτε αφορούσαν τον Ανδρέα Βγενόπουλο και τους συνεργάτες του είτε άλλους δέχθηκαν από οποιονδήποτε εισαγγελικό η δικαστικό λειτουργό, και ειδικότερα από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ή τον διευθύνοντα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών οποιαδήποτε παρέμβαση».

Κατά την εκτίμηση του κ. Ρασιδάκη, μετά από όλα αυτά καθίσταται σαφές ότι «δεν προέκυψαν παντάπασι ενδείξεις η υπόνοιες που να πιθαναλογούν έστω τη διάπραξη αξιοποίνων πράξεων εκ μέρους των αναφερομένων εισαγγελικών λειτουργών ως υπόπτων τέλεσης αξιοποίνων πράξεων στις αναφορές του εισαγγελέως Εφετών Ιωάννη Αγγελή».

Πηγή: Καθημερινή

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου