ΕΛΛΑΔΑ

Τα άκουσαν για τα καλά από τον Πρόεδρο

τα-άκουσαν-για-τα-καλά-από-τον-πρόεδρο-851206

Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στα όσα συμβαίνουν στη χώρα, παρέμβαση η οποία εκδηλώθηκε στη διάρκεια της σύσκεψης των τριών πολιτικών αρχηγών, υπό την Προεδρία του.

Ο Πρόεδρος τόνισε αρχικώς, καλωσορίζοντας τους τρεις αρχηγούς, ότι είναι αναγκαίο να αναζητήσουμε σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

"Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή ηγεσία δίνει, έστω και καθυστερημένα, μία ισχυρή απάντηση στους κερδοσκόπους που επιτίθενται στο ευρώ. Το ελληνικό πρόβλημα είναι σύμπτωμα μίας ασθένειας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και του ελλείμματος πολιτικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης", πρόσθεσε.

Ο κ. Παπούλιας επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι η κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα μας δεν έχει τις δικές της εγγενείς αιτίες. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική, είναι βαθιά πολιτική. Γιατί χρεοκόπησε το πελατειακό σύστημα και ένα μοντέλο αδιαφανούς άσκησης εξουσίας. Εδώ που φτάσαμε, οι δανειστές επέβαλαν τους όρους".

"Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης", πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι "ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του “πόθεν έσχες“ των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα".

"Μηδενική ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες, είτε πρόκειται για τα μικρά είτε για τα μεγάλα", ζήτησε ο Κάρολος Παπούλιας.

Επεσήμανε πως "η αυστηροποίηση αλλά κυρίως η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα, ώστε να τιμωρούνται γρήγορα και αυστηρά οι επίορκοι, αποτελεί προϋπόθεση για την κάθαρση στην κρατική μηχανή".

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στο θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως "είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας" και σημείωσε ότι "οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα".

Στη συνεδρίαση που διήρκεσε δύο ώρες συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

Απόντες ήταν η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Να αφήσουμε οριστικά πίσω την Ελλάδα του χθες  

 
Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές επανέλαβε ο πρωθυπουργός μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
«Πρέπει να αφήσουμε οριστικά πίσω την Ελλάδα του χθες. Αλλά για να αλλάξουμε την Ελλάδα έπρεπε πρώτα να σώσουμε την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες, ώστε να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη και δίκαιη οικονομία, αλλά χρειάζονται αλλαγές. Να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα του χθες, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα της αδικίας και της ατιμωρησίας, της αδιαφάνειας και της αναξιοκρατίας, να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα, όπου ένα πολιτικό σύστημα υπηρετεί ειδικά και συγκεκριμένα συμφέροντα και όχι το συλλογικό συμφέρον του λαού και της πατρίδας.»
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι για να προχωρήσουν οι αλλαγές χρειάζεται η στήριξη όλης της κοινωνίας, ασκώντας εμμέσως κριτική στην Αριστερά που δεν συμμετείχε.
«Είναι κρίμα, αλλά εμείς θα προχωρήσουμε» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου σε επίπεδο ΕΕ, τονίζοντας ότι το πρόβλημα πλέον είναι ευρωπαϊκό και ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να προχωρήσει τις αλλαγές που έχει ανάγκη η χώρα.

Ελάχιστη εθνική συνεννόηση

Την ανάγκη να υπάρξει ένα μίνιμουμ εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μεταξύ άλλων πρότεινε τη μείωση του αριθμού των βουλευτών σε 200, την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την εφαρμογή «πόθεν έσχες» για όλους τους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων.
Ο κ. Σαμαράς μίλησε για την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, ώστε να προωθηθούν οι αλλαγές, ζήτησε απόσυρση του «Καλλικράτη», αλλά και του νόμου για την ιθαγένεια.
Επίσης την άρση των άδικων μέτρων για την οικονομία, ιδιαίτερα στην περίπτωση των περικοπών σε συντάξεις και 13ο-14ο μισθό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα αυτά μπορούν να εξοικονομηθούν από άλλες περικοπές.
Πρότεινε δε εκ νέου «τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας» όπως η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, «σταυροφορία» για τη μείωση της γραφειοκρατίας, νέο Αναπτυξιακό νόμο.
«Ακόμα τόνισα ότι δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια για μείζονες πρωτοβουλίες στα εθνικά θέματα, όταν η χώρα βρίσκεται σε θέση αδυναμίας» είπε.
Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι δεν μιλά για οικουμενική κυβέρνηση, ενώ τόνισε την ανάγκη σε αυτή την εθνική συνεννόηση να περιληφθούν και τα κόμματα της Αριστεράς.
«Πιστεύω ότι, αν η κυβέρνηση έχει διάθεση για εθνική συνεννόηση μπροστά σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση, μπορούν να γίνουν άμεσα σημαντικά βήματα. Δεν συζητάμε για ‘συγκυβέρνηση’ ή για ‘οικουμενικά’ σχήματα. Αλλά προτείνω την ελάχιστη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων απέναντι στην κρίση» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
Μάλιστα, προανήγγειλε συναντήσεις με τα κόμματα της Αριστεράς προκειμένου να θέσει τα ζητήματα αυτά.

Υπήρξε οικουμενική συνεννόηση

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος δήλωσε μετά το πέρας της: «Ήταν μία συνάντηση σε καλό κλίμα, συζητήθηκαν πέρα από τα οικονομικά και μία άλλη σειρά θεμάτων. Έχω την αίσθηση ότι εάν όλα αυτά που γίνουν πραγματοποιηθούν, θα μπορούσε να γίνει η κρίση ευκαιρία για τη χώρα».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν ζήτησε οικουμενική, ο Γ. Καρατζαφέρης απάντησε ότι «υπήρξε οικουμενική συνεννόηση». Επισημαίνοντας επίσης την απουσία των δύο κομμάτων της Αριστεράς, είπε ότι «όσοι συμμετείχαμε αντιπροσωπεύουμε το 90% του λαού και βρεθήκαμε σε μία καλή συνεννόηση που θα ικανοποιήσει την Ευρώπη, που θα καταλάβει ότι τα δισεκατομμύρια που θα δώσει δεν θα πάνε χαμένα.
Στο συμβούλιο εκλήθη και συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, προκειμένου να ενημερώσει για τις οικονομικές εξελίξεις.
 
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου