ΕΛΛΑΔΑ

Αριστερός καυγάς για απλή αναλογική και Τσίπρα

αριστερός-καυγάς-για-απλή-αναλογική-κ-825845

Σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Περισσού ξέσπασε, με επίκεντρο τα όσα ελέχθησαν στην πρόσφατη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον γ.γ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, αλλά και σε σχέση με την αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Ο κ. Κουτσούμπας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Να σας πω ο κ. Τσίπρας ξεκάθαρα μου το είπε με μια έννοια στη συζήτηση που είχαμε, μου λέει: Εντάξει δεν μπορώ να κάνω αυτά που υποσχέθηκα έτσι κι αλλιώς είναι φανερό αυτό, υπάρχουν δεσμεύσεις, η ΕΕ, το σύστημα κλπ, κατανοητά κι όλα αυτά που λέτε, τα κατανοώ, υπάρχουν οι δεσμεύσεις από το 3ο μνημόνιο, ε, ως αριστερά τέλος πάντων, όσο μπορώ ακόμα, μήπως αλλάξω τον εκλογικό νόμο, να κάνω ένα αναλογικότερο σύστημα, μήπως κάνω κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμα, για να αφήσω κάτι σαν αριστερά, γιατί από τα υπόλοιπα, οικονομία, κοινωνία, δεν πρόκειται να κατορθώσω να κάνω μάλλον τίποτα, όσο και αν προσπαθώ κλπ. Βεβαίως εγώ του απάντησα, γιατί ξέρετε, απλή αναλογική και τέτοια συστήματα αναλογικότερα, έχει γνωρίσει η χώρα. Έρχεται μετά μια άλλη κυβέρνηση, αλλάζουν οι συσχετισμοί στο κοινοβούλιο και τον αλλάζει τον νόμο. Σε δουλειά να βρισκόμαστε δηλαδή επί της ουσίας…».

Αυτή η δήλωση του γ.γ. του ΚΚΕ πυροδότησε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, που έσπευσε με ανακοίνωσή του να σχολιάσει ότι «αυτά που ο κ. Κουτσούμπας ισχυρίστηκε σήμερα, ότι ελέχθησαν από τον Πρωθυπουργό στην μεταξύ τους συζήτηση, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Της διάψευσης των λεχθέντων ακολούθησε το σχόλιο ότι «το επί της ουσίας ερώτημα είναι, αν στο θέμα της απλής αναλογικής, το ΚΚΕ θα είναι συνεπές με τις πάγιες θέσεις του». Οπως ήταν αναμενόμενο, άμεση ήταν η απάντηση του Περισσού, που επέμεινε σε όσα ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας: «Όσο για το περιεχόμενο της συνομιλίας, όσα είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ισχύουν απόλυτα», αναφέρεται σε σχετική ανανκοίνωση, στην οποία προηγουμένως, αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, επισημαίνεται: «Το ΚΚΕ έχει πάγιες θέσεις για τον εκλογικό νόμο τις οποίες υπερασπίζεται με συνέπεια. Κι αυτές αποτυπώνονται στην πρόταση για απλή αναλογική, ανόθευτη, χωρίς μπόνους και χωρίς πλαφόν. Το ερώτημα είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάγιες θέσεις. Γιατί, ενώ, το Μάρτη του 2012 κατέθετε πρόταση νόμου με αυτό το περιεχόμενο, σήμερα το αλλοιώνει στο πλαίσιο των παζαριών του με τα άλλα κόμματα».

Πηγή:kathimerinh.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου