ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

τη-δευτέρα-το-ασφαλιστικό-νομοσχέδιο-851206

Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να γίνει η παρουσίαση του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, μετά από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων θα προβλέπει ότι το προνοιακό τμήμα των 360 ευρώ θα χορηγείται μαζί με την ανταποδοτική σύνταξη ακόμη και πριν τα 65 έτη.
Από το 2011 αυξάνεται το όριο ηλικίας για την 35ετια από τα 58 στα 60 έτη. Σταδιακά από το 2011 έως το 2015 θα αυξηθούν στα 40 τα έτη που απαιτούνται για την έξοδο από την εργασία χωρίς όριο ηλικίας.
Οι αλλαγές αναμένεται να επιφέρουν μειώσεις συντάξεων στα υψηλά κλιμάκια, ενώ στα χαμηλά θα παραμείνουν ίδιες.
Τέλος, το 2018 θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία.

Νέα μέτρα

Αναλυτικότερα, στις βασικότερες διατάξεις του Σχεδίου μπορούμε να εντάξουμε τα εξής νέα μέτρα:
- Eνοποίηση των Ταμείων σε 3 φορείς (μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών). Τα 3 νέα Ταμεία θα λειτουργήσουν την 1.1.2018, και έως την 1.1.2018 πρέπει συνταχθούν οι απαραίτητες αναλογιστικές μελέτες.
- Διαδοχικές συντάξεις. Φορέας καταβολής της σύνταξης παραμένει ο τελευταίος φορέας, με την προσαύξηση να προσδιορίζεται μόλις στο 0,06%
- Κατάργηση διαφόρων ευνοϊκών διατάξεων για πλασματικό χρόνο εργασίας χάριν εθελουσίας εξόδου ενώ από την 1.1.2011 καταργούνται όλες οι ρυθμίσεις για τη συνταξιοδότηση «άγαμων και διαζευγμένων θυγατέρων και αδελφών». Ωστόσο, οι συντάξεις που ήδη καταβάλλονται εξακολουθούν.
- Αναπροσαρμογή προς τα κάτω και του ποσοστού αναπλήρωσης των επικουρικών συντάξεων με διαδικασία που ξεκινά την 1.1.2011.
- Νέος πίνακας βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Θα ισχύσει για όλους όσοι ασφαλίζονται για πρώτη φορά από την 1.7.2011.
- Καταβολή εισφορών σε δεύτερο Ταμείο (ΙΚΑ) για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλο επάγγελμα και στον ιδιωτικό τομέα.
- Νέοι διαχωρισμοί στο Δημόσιο. Με το σχέδιο νόμου δεν απαντώνται όλα τα ερωτήματα που αφορούν στην επέκταση της ηλικίας συνταξιοδότησης στο Δημόσιο. Ωστόσο, εκτός από την επέκταση που έχει αναγγελθεί για την 1.1.2011 των ηλικιακών ορίων με τα οποία συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες στο Δημόσιο, το Σχέδιο εισάγει και μία δεύτερη εσωτερική διαφοροποίηση, αφού όσοι προσληφθούν από την 1.1.2013 ως τακτικοί υπάλληλοι στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ και θα ενταχθούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης του ΙΚΑ.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου