ΕΛΛΑΔΑ

Σύνοδος Κορυφής για τη έγκριση του πακέτου

σύνοδος-κορυφής-για-τη-έγκριση-του-πακ-436212

Στις Βρυξέλλες ήταν χθες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου για τη συνάντηση των ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης για την επίσημη έγκριση του πακέτου στήριξης στην Ελλάδα.

"Οι Έλληνες έχουν υποστεί την οδύνη της οικονομικής κρίσης τους τελευταίους μήνες, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε το δρόμο της Ελλάδας φέρνοντάς την σε πορεία σταθερότητας και ανάπτυξης" δήλωσε στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη Σύνοδο ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου.

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι η υπερψήφιση των μέτρων που συνοδεύουν τη στήριξη του μηχανισμού, δείχνουν την πρόθεση εκ μέρους της χώρας και την βούληση της Ελλάδας να προχωρήσει μπροστά. Αναφέρθηκε επίσης στους κλυδωνισμούς που υφίστανται οι αγορές λέγοντας ότι "σήμερα η Ευρώπη θα επιβεβαιώσει τη θέλησή της να ισχυροποιήσει το νόμισμά και την οικονομία της. Μπορεί και θα το κάνει".

Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ,η Ελλάδα θα λάβει το πρώτο σκέλος της βοήθειας έως τις 19 Μαΐου, οπότε πρέπει να εξοφληθούν παλαιότερα ομόλογα των οποίων λήγει η προθεσμία ενώ φέτος θα διατεθούν από την ΕΕ τα 30 από το συνολικό ποσό των 80 δισ. ευρώ με τα οποία θα συνδράμει τη χώρα.
«Είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα κάνει ό,τι μπορεί για να υλοποιήσει το πρόγραμμα που συνυπογράψαμε όλοι» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup κάνοντας λόγο για ένα μεγαλεπήβολο, δύσκολο και οδυνηρό, αλλά απολύτως αναγκαίο πρόγραμμα λιτότητας.
Ο ίδιος επισήμανε ότι θα προβλεφθεί και ένα αποθεματικό στην περίπτωση που υπάρξουν εξαιρέσεις ή περισσότερα προβλήματα με την ελληνική οικονομία από αυτά που έχουν προβλεφθεί.
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες εξέφρασε την ανησυχία του «για την Ευρώπη και το ευρώ» λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο.
Το ενδεχόμενο επέκτασης της κρίσης του ελληνικού χρέους συζητείται ως ανησυχητικό ενδεχόμενο από τους υπουργούς Οικονομίας της G7
Χθες, έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τις μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες της Ευρωζώνης πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για την αλλαγή των κανόνων αποδοχής ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων, την πορεία του ευρώ και τις διακυμάνσεις στην χρηματαγορές.
Την Κυριακή θα γίνει η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ.
 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου