ΕΛΛΑΔΑ

Γαϊτανάκι ευθυνών για τα χρέη της χώρας

γαϊτανάκι-ευθυνών-για-τα-χρέη-της-χώρα-851206

Σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους έγινε χθες το απόγευμα στη Βουλή η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, πριν από την ψηφοφορία για τα νέα μέτρα. Ο πρωθυπουργός επέκρινε με σφοδρότητα την κυβέρνηση Καραμανλή και κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά να στηρίξει τα μέτρα. Απαντώντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν δέχεται μαθήματα υπευθυνότητας από το ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε ότι απορρίπτει τα μέτρα γιατί οδηγούν σε βαθιά ύφεση.

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για «τραγωδία της ανευθυνότητας» και «αντίληψη πλιάτσικου» από την κυβέρνηση Καραμανλή, για τον οποίο είπε στη δευτερολογία του ότι κάποια στιγμή πρέπει να έλθει στη Βουλή για να απολογηθεί για την οικονομική κατάσταση της χώρας.
Ανέφερε ακόμη ότι μέσα στην πενταετία 2004-2009 δημιουργήθηκε ένα δεύτερο Δημόσιο με διορισμό 60.000 δημοσίων υπαλλήλων και 100.000 συμβασιούχων, ενώ συμπλήρωσε πως μέσα σε πέντε χρόνια τα κρατικά έξοδα αυξήθηκαν κατά 40 δισ. ευρώ.
Καλώντας τη ΝΔ να στηρίξει τα μέτρα είπε πως η θετική στάση της στο νομοσχέδιο θα ήταν μια πράξη συγγνώμης απέναντι στον ελληνικό λαό.
Απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά ο πρωθυπουργός σχολίασε την αρνητική θέση της ΝΔ απέναντι στο νομοσχέδιο για τα νέα μέτρα λέγοντας: «Ανεύθυνοι ως κυβέρνηση, ανεύθυνοι ως αντιπολίτευση. Λιποτακτήσατε ως κυβέρνηση, λιποτακτείτε ως αντιπολίτευση».
Πρόσθεσε πως τα Κοινοβούλια των άλλων χωρών αποφασίζουν να στηρίξουν την Ελλάδα, να δώσουν ενωμένα μια μάχη για τη σωτηρία της χώρας. «Εμείς τι λέμε απέναντι σε αυτούς; Δεν δείχνουμε ότι υπάρχει η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και τουλάχιστον από κείνους, που είχαν ιδιαίτερη ευθύνη;» συμπλήρωσε.
«Δεν με ενδιαφέρει εάν αυτή θα είναι η μοναδική μου θητεία ως πρωθυπουργός της χώρας» είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι μοναδικός στόχος του είναι η σωτηρία της χώρας.
Ξεκινώντας την ομιλία του, ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλες τις πλευρές, είτε συμφωνούν είτε όχι με τα κυβερνητικά μέτρα, να απομονώσουν τη βία, λέγοντας ότι τέτοια φαινόμενα δεν θα μας βγάλουν από την επιτήρηση, αντιθέτως θα μας ρίξουν σε βαθύτερη ύφεση.
 «Ή ψηφίζουμε ή καταδικάζουμε την Ελλάδα σε χρεοκοπία» είπε ακολούθως ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε πως ο ίδιος προσωπικά και το ΠΑΣΟΚ δεν θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο.
«Αυτό που αντικρίσαμε μετά τις εκλογές του Οκτωβρίου δεν έχει προηγούμενο» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι το 2004, που ήταν ολυμπιακή χρονιά, η χώρα είχε προϋπολογισμό 80 δισ. ευρώ, ενώ το 2009 ο προϋπολογισμός έφτασε τα 120 δισ. ευρώ.
Αυτοκριτική

Ο Γ. Παπανδρέου επεφύλασσε και μια αυτοκριτική στην ομιλία του, στο πλαίσιο, ωστόσο, μιας γενικότερης ευθύνης του πολιτικού κόσμου.

«Ναι, φταίξαμε όλοι, άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο, που ήταν άτολμοι, χωρίς τις αλλαγές που έπρεπε, ακόμα κι αυτοί που δεν είχαν κυβερνητικές ευθύνες, αλλά που με τον δημόσιο λόγο τους ανέχτηκαν παρανομίες, που εξέθρεψαν μια πολιτεία που λειτούργησε με κάθε είδους δώρα, που μάθαμε στην αντίληψη τού παίρνουμε χωρίς να δίνουμε.
» Δώρα σε συνδικαλιστές, σε μέσα ενημέρωσης για να έχουμε την στήριξή τους, σε επιχειρηματίες, μικρά και μεγάλα δώρα. Αλλά δεν φταίει ο εργαζόμενος, κάποια επαγγελματική ομάδα, ακόμα ίσως και οι επιχειρηματίες των ΜΜΕ. Φταίει ότι αφήσαμε να καταληφθεί το πολιτικό σύστημα και οι θεσμοί της δημοκρατίας μας από αυτά τα συμφέροντα και τις αντιλήψεις. Γι’ αυτό είναι θέμα δημοκρατίας η αλλαγή, να ανατρέψουμε δημοκρατικά τις αντιλήψεις αυτές, να υπάρχει ανεξάρτητη η Βουλή, η Δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ να μπορούν να ελέγχουν και να ελέγχονται. Να αφήσουμε πίσω την κακή Ελλάδα της μεταπολίτευσης, ένα αλισβερίσι συνενοχής».
Σε σχέση με το ζήτημα που έθεσαν τα κόμματα της Αριστεράς, να υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα μέτρα, ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε πως «τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε αυτή τη θέση, που τα ξένα κοινοβούλια ψηφίζουν τη δανειοδότηση, το εθνικό συμφέρον επιτάσσει την ευρεία συναίνεση. Δεν τίθεται ζήτημα αυξημένης πλειοψηφίας, αλλά πολιτικής ευθύνης για τον καθένα μας, για όλους μας».
Σκληρή απάντηση
από τον Α. Σαμαρά

 

Δεν δεχόμαστε μαθήματα υπευθυνότητας, απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στη σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στην προηγούμενη κυβέρνηση για το «πώς φτάσαμε ως εδώ». Επέρριψε δε την ευθύνη για την κρίση χρέους στη σημερινή κυβέρνηση και απάντησε με σκληρό τρόπο στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι δεν περίμενε «τέτοια πρωτόγνωρη όξυνση» από την πλευρά του πρωθυπουργού, την απέδωσε όμως στην «αμηχανία και τις ευθύνες» της κυβέρνησης. «Η αμηχανία σάς γυρίζει πίσω στο παλιό ΠΑΣΟΚ» λέγοντας ότι από το «δώστα όλα» του 1989 στο «υπάρχουν λεφτά» του 2009 δεν έχει αλλάξει τίποτα.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών «πρέπει να μιλήσουμε για τη νέα μεταπολίτευση, να ακούσουμε τον κόσμο» και είπε «ναι» σε Βουλή 200 βουλευτών, στην κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και σε αναθεωρητική Βουλή «για να περάσουμε τις αναγκαίες τομές».
«Για το χθες δεν ξέρω ποιος φταίει. Αλλά δεν θα αφήσω αναπάντητα όσα είπατε» ανέφερε ο κ. Σαμαράς και απάντησε με σκληρό τρόπο σε όσα είπε ο κ. Παπανδρέου για την πορεία των spread, τις υποβαθμίσεις από τους ξένους οίκους. τα «δώρα σε συνδικαλιστές» και τις σπατάλες από υπουργεία.
«Σήμερα χρεοκοπεί ένα ολόκληρο σύστημα αναδιανομής δανεικών που εσείς δημιουργήσατε» τόνισε ο κ. Σαμαράς.
 
Αγώνες και εκτός Βουλής,
δήλωσε η Αλέκα Παπαρήγα

 

Την κατηγορηματική αντίθεση του κόμματός της στα έκτακτα μέτρα επανέλαβε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η ίδια κατήγγειλε συστράτευση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ κατά του ΚΚΕ, λέγοντάς τους ότι «δεν θα πετύχετε να μας φιμώσετε και να μας παρεμποδίσετε στη δράση, θα σας γυρίσει μπούμερανγκ».
Αναφέρθηκε στην κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, εκτιμώντας ότι η κρίση και η ύφεση έρχεται ύστερα από την υπερσυσσώρευση κεφαλαίων.
Αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις η κυρία Παπαρήγα τόνισε ότι η κυβέρνηση και η ΝΔ φοβούνται τις κοινωνικές εκρήξεις, ξεκαθαρίζοντας ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει τον αγώνα, παρά τις δυσκολίες και εν γνώσει των κινδύνων για προβοκάτσιες.
Επανέλαβε ότι το ΚΚΕ δεν έχει σε εκτίμηση την αστική δημοκρατία, αναφερόμενη στο περιστατικό της επίσκεψης -στα τέλη της δεκαετίας του 1990- του τότε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα Νίκολας Μπερνς. Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε εθιμοτυπικά τα γραφεία του Κόμματος.

«Αναγκαστικό ‘ναι’»

από Γ. Καρατζαφέρη

 

Την απόφασή του κόμματός του να ψηφίσει τα έκτακτα μέτρα, «αναγκαστικά για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο», ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
Αιτιολογώντας τη στάση του κόμματός του, ανέφερε δηκτικά: «Προσερχόμαστε στο ‘ναι’, όπως η κα Μυλωνά και η κα Παναγοπούλου, που πήγαιναν τα λύτρα για να σώσουν τον άντρα τους. Και εμείς σήμερα καλούμαστε να πληρώσουμε λύτρα για τη πατρίδα, γιατί διαφορετικά μπορεί να εκτελεστεί.»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για «αδύναμη κυβέρνηση» που δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα μόνη της και πρόσθεσε ότι η μόνη λύση είναι η οικουμενική κυβέρνηση «για να προστατέψουμε τον ελληνικό λαό από τα μέτρα, που κρύβει σήμερα, και θα φέρει αύριο με Προεδρικά Διατάγματα».
Μίλησε ακόμα για σπίθα που είναι έτοιμη να ανάψει, τονίζοντας ότι «όταν επικρατεί η λογική του όπλου, κανείς δεν υπογράφει ότι τα χθεσινά, θα είναι και τα τελευταία επεισόδια».

«Με μεγάλο πόνο πηγαίνουμε σε μια αναγκαστική εκχώρηση του ‘ναι’. Θα είμαστε, όμως, εκεί να σας περιμένουμε και να σας ελέγχουμε τι θα κάνετε» είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

Α. Τσίπρας: Διδακτικό
θέατρο οι ομιλίες
Επίθεση στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας «διδακτικό θέατρο» τις ομιλίες των δυο.

«Κανείς, όμως, από τους δυο δεν θυμήθηκε την Ολυμπιάδα του 2004», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

«Δεν έχετε να πείτε τίποτα πειστικό σε όσους χθες βγήκαν στους δρόμους», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, απευθυνόμενος στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά.

Αναφερόμενος στο τραγικό περιστατικό στην οδό Σταδίου, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κοινωνία καταδικάζει τον κυνισμό τόσο των φυσικών αυτουργών όσο και εκείνων που επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν από την τραγωδία.

Μιλώντας για τις ογκωδέστατες πορείες της Τετάρτης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ένα νέο παίχτη στο πολιτικό σκηνικό». «Από χθες υπάρχει αντίπαλο δέος στον μονόδρομο», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, προειδοποιώντας ότι «το ΔΝΤ θα οδηγήσει την Ελλάδα στη χρεωκοπία».

Ο κ. Τσίπρας κατέληξε απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και καλώντας τους να ακούσουν την οργή του κόσμου που τους ψήφισε «γιατί έρχεται και η ώρα της ατομικής ευθύνης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου