ΕΛΛΑΔΑ

Τι διαπίστωσαν οι τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Μαυρίκου

τι-διαπίστωσαν-οι-τεχνικοί-σύμβουλοι-831789

Την πορεία που έκανε το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης ο Παναγιώτης Μαυρίκος με το αυτοκίνητό του, όπως την αποτύπωσαν οι κάμερες της Αττικής Οδού, ακολούθησαν το πρωί της Κυριακής οι δύο πραγματογνώμονες που όρισε ως τεχνικούς συμβούλους της η οικογένειά του.

Ο Νικόλαος Διαμαντής, υποστράτηγος του Πυροσβεστικού Σώματος ε.α., ειδικός σε θέματα διερεύνησης εμπρησμών, και ο Γιώργος Ραυτογιάννης, βαλλιστικός-εξεταστής ιχνών εργαλείων, επιχείρησαν να διαπιστώσουν τι ήταν αυτό που οδήγησε το πολυτελές όχημα του 42χρονου να συρθεί στο τσιμεντένιο διαχωριστικό τοιχίο της Αττικής Οδού, προτού τυλιχθεί στις φλόγες και παρασύρει στον θάνατο τον οδηγό του.

Όπως ανέφεραν μετά από περίπου δυόμισι ώρες αυτοψίας τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το μοιραίο αυτοκίνητο ακινητοποιήθηκε και τυλίχθηκε στις φλόγες σε απόσταση 358 μέτρων μετά την πρώτη πρόσκρουσή του στο τοιχίο. Όπως είπαν, για 30 δευτερόλεπτα μετά την ακινητοποίηση του οχήματος δεν φαίνεται ούτε ανάφλεξη-πυρκαγιά, ούτε όμως και ο Παναγιώτης Μαυρίκος δείχνει τότε να κάνει κάποια κίνηση για να βγει από το αυτοκίνητο.

Οι δύο ειδικοί εντόπισαν ίχνη διαρροής λαδιού στο οδόστρωμα, 200 μέτρα από το σημείο της αρχικής πρόσκρουσης του οχήματος στο τοιχίο. Αυτά ωστόσο δεν ήταν σε ανάφλεξη και οι δύο ειδικοί δεν είναι σίγουροι αν τα λάδια αυτά προέρχονταν από το αυτοκίνητο του Μαυρίκου, ήταν πάντως κατά μήκος της πορείας του. Βρήκαν, πάντως, και ίχνη υγρών καυσίμων και λαδιών πιο κοντά στο ακινητοποιημένο όχημα, στο σημείο της πρόσκρουσής του στο τοιχίο.

Οι πραγματογνώμονες εκτιμούν ότι κατά τα τελευταία μέτρα που διήνυσε ο άτυχος οδηγός έκανε ένα μικρό ζιγκ-ζαγκ, όχι άτακτη πορεία, πως ήρθε σε ομαλή πλάγια επαφή με το τοιχίο, πως έκανε προσπάθεια να ανοίξει την πόρτα του οδηγού αλλά ανεπιτυχώς αφού αυτή απείχε μόλις 8-10 εκατοστά από το τοιχίο και πως άναψε τα αλάρμ όταν το όχημα ακινητοποιήθηκε, 30 δευτερόλεπτα πριν την ανάφλεξη.

Οι κ. Διαμαντής και Ραυτογιάννης συνέλεξαν τμήματα του οχήματος και απομεινάρια καύσης, που θα αξιολογήσουν προσεχώς. Παράλληλα, αναμένουν και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων προκειμένου να έχουν πιο ολοκληρωμένη εικόνα για τις συνθήκες θανάτου του 42χρονου, αν δηλαδή πρόκειται για δυστύχημα ή για δολιοφθορά, τόσο καλά προετοιμασμένη που οι δράστες άφησαν πίσω τους σχεδόν μηδενικά ίχνη.

Εκτός της σημερινής αυτοψίας, τη Δευτέρα οι δύο τεχνικοί σύμβουλοι της οικογένειας Μαυρίκου θα εξετάσουν, από κοινού με στελέχη του Τμήματος Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., και την καμμένη Porsche Cayenne του 42χρονου.

Το πόρισμά τους αναμένεται σε περίπου 15 ημέρες.

Τι λέει αξιωματικός

Εν τω μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε στο Βήμα της Κυριακής ότι «ο θάνατος του Παναγιώτη Μαυρίκου δείχνει να προέρχεται από έναν συνδυασμό μηχανολογικού προβλήματος και ενός μικρού προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε ο 42χρονος εκδότης».

Ο ίδιος αξιωματικός προσθέτει ότι «η πιθανότητα εγκληματικής ενέργειας σε βάρος του είναι εξαιρετικά μικρή». Επίσης, σημειώνει ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται σε ένα συνεργείο αυτοκινήτων στον Νέο Κόσμο, όπου το Πάσχα είχε γίνει γενικό σέρβις στο τζιπ του εκδότη, χωρίς όμως και πάλι να προκύπτει οτιδήποτε για προβληματικά εξαρτήματα ή αστοχία υλικού.

Newsroom ΔΟΛ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου