ΕΛΛΑΔΑ

Πειθαρχία στο «όχι» απαιτεί ο Α. Σαμαράς

πειθαρχία-στο-όχι-απαιτεί-ο-α-σαμαρά-851206

Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να ξεκαθάρισε ότι θα ταχθεί κατά των οικονομικών μέτρων στη Βουλή, όμως τα προβλήματα στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα λείψουν, καθώς πολλοί βουλευτές του, με πρώτη τη Ντόρα Μπακογιάννη έχουν διαφορετική άποψη.
Μάλιστα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ποντάροντας σε αυτό, δήλωσε ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Από τη ΝΔ, πάντως, δηλώθηκε ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας, κάτι που δεν αποκλείεται να ανοίξει κύκλο εσωστρέφεια ακόμη και διαγραφών, σε περίπτωση διαφορετικής τοποθέτησης κάποιων βουλευτών της.
Με τηλεοπτική του δήλωση ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στη Βουλή για το πακέτο μέτρων που επιβλήθηκαν από τον μηχανισμό στήριξης.
Για να φτάσει σε αυτό το σημείο όμως ο κ. Σαμαράς χρειάστηκε να τον επισκεφθεί η Ντόρα Μπακογιάννη στη Ρηγίλλης η οποία μάλιστα έφθασε με πατερίτσες εξαιτίας μίας μικρής επέμβασης που είχε κάνει. Η Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να πάρει ξεκάθαρη θέση για τη στάση της Νέας Δημοκρατίας, λέγοντάς του ότι η ίδια είναι υπέρ της καταρχήν στήριξης των μέτρων.
Είχαν προηγηθεί και οι αντικρουόμενες δηλώσεις πολλών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που είχαν προκαλέσει πονοκέφαλο στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Έτσι λοιπόν λίγο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε λίγο μετά τις 23:00 προχθές το βράδυ εκτάκτως, ώστε να προλάβει και την απεργία των δημοσιογράφων και δήλωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο.
Ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει ψήφο ανοχής για τα πεπραγμένα της και όχι συναίνεση, αλλά συνενοχή, αναφέροντας πως η κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη την ψήφο της Ν.Δ. για την έγκριση του νομοσχεδίου. Μάλιστα, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για πολιτική με σφάλματα, καθυστερήσεις, αβουλία, διγλωσσία και απίστευτες γκάφες.
Παραδέχθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ασφαλώς και παρέλαβε πρόβλημα ελλείμματος το ΠΑΣΟΚ, αλλά παρόμοιο πρόβλημα έχουν κι άλλες χώρες της ευρωζώνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι το πρόβλημα του ελλείμματος το μετέτρεψε σε κρίση δανεισμού.
Τέλος, ο κ. Σαμαράς τόνισε πως "η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως πολιτικές δυνάμεις που δεν σκύβουν το κεφάλι, ούτε εξαντλούνται σε διαμαρτυρίες, αλλά χαράζουν προοπτική διεξόδου. Αυτός είναι ο ρόλος και η ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας" και παρέπεμψε σε περισσότερες λεπτομέρειες για την θέση της Ν.Δ. στην τοποθέτησή του την Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής.

Γ. Πεταλωτής: Κατώτερη
των περιστάσεων η Ν.Δ.

«Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έδωσαν και δίνουν τους τελευταίους μήνες μια σκληρή μάχη για τη σωτηρία της χώρας από τις επιπτώσεις της εγκληματικής πολιτικής της προηγούμενης κυβέρνησης, της κυβέρνησης της ΝΔ. Θα οδηγούσαν την οικονομία σε χρεοκοπία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής απαντώντας στις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από ΕΕ και ΔΝΤ.
Ο κ. Πεταλωτής συμπλήρωσε : « Η απόφαση των ηγετών της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου για τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης ήταν αποτέλεσμα αυτής της τιτάνιας προσπάθειας. Ο Πρωθυπουργός, ζήτησε τη συναίνεση και τη συστράτευση όλων των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, για την υλοποίηση του προγράμματος, που προβλέπεται με την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης -πράγματι σκληρού- για τη σωτηρία της χώρας και την έξοδο από την κρίση. Αυτή η συναίνεση αναμέναμε να εκδηλωθεί και στη Βουλή, όπου θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο. Ιδιαιτέρως δε, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τη σημερινή του ηγεσία. Δυστυχώς, έχασαν την ευκαιρία της συγνώμης. Δέσμιοι μικροπολιτικών αντιλήψεων, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων. Ο λαός και η ιστορία θα τους κρίνει».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου