ΕΛΛΑΔΑ

Τα επεισόδια «έκρυψαν» τη μεγάλη πορεία

τα-επεισόδια-έκρυψαν-τη-μεγάλη-πορε-851206

Εκρηκτική η κατάσταση που επικρατούσε μέχρι αργά χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, με πυρκαγιές, πετροπόλεμο και βόμβες μολότοφ, μετά τη γενίκευση των επεισοδίων μόλις έγινε γνωστή η τραγωδία με τους τρεις νεκρούς στην τράπεζα MARFIN, στην οδό Σταδίου.
Ενταση επικρατούσε στο κέντρο της πρωτεύουσας,  στα Εξάρχεια με την αστυνομία να έχει περικυκλώσει σπίτι στην οδό Ζαΐμη ενώ ολόκληρη η περιοχή είχε ζωστεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, όπως και στην οδό Σταδίου.
Νωρίτερα, διαδηλωτές είχαν επιτεθεί κατά των δημοσιογράφων οι οποίοι βρίσκονται στο σημείο για να καλύψουν το ρεπορτάζ, εκσφενδονίζοντας εναντίον τους γιαούρτια και αντικείμενα.
Οι διαδηλωτές, μάλιστα, έβαλαν φωτιά σε βαν τουρκικού τηλεοπτικού σταθμού που βρισκόταν στο σημείο.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε, νωρίτερα, σε κτίριο όπου στεγαζόταν η πρώην ΣΔΟΕ, στην Αμαλίας 40. Η φωτιά εκδηλώθηκε στον 4ο όροφο, όπου υπήρχαν τα αρχεία για επιχειρήσεις και οφειλές επιχειρηματιών, κάτι που προκάλεσε αρκετά ερωτηματικά..
Φωτιά ξέσπασε και στη Νομαρχία Αθηνών, στη Λεωφόρο Συγγρού 15, η οποία κατασβέστηκε μετά από λίγο.
Δύο πυροσβεστικά οχήματα, το πρώτο στους στύλους του Ολυμπίου Διός και το δεύτερο στην Αμαλίας που έφτασε στο σημείο για να κατασβέσει τη φωτιά στην Εφορία τυλίχτηκαν στις φλόγες.

 

Μάχη με μολότοφ
 
Για αρκετές ώρες οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα είχαν μετατραπεί σε πεδίο μάχης μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών. Έγινε εκτεταμένη ρίψη μολότοφ, χημικών και δακρυγόνων, ενώ από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσαν ούτε τα πυροσβεστικά οχήματα.
Στην οδό Σταδίου, αλλά και την Πανεπιστημίου, έχουν γίνει εκτεταμένες φθορές σε τράπεζες και καταστήματα, ένα αυτοκίνητο πυρπολήθηκε στο Πολυτεχνείο, ενώ ζημιές έχει υποστεί και το σούπερ μάρκετ Bazaar.
Μολότοφ έχουν πέσει έξω από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, αλλά και στο πλαϊνό μέρος της Βουλής. 
Η αστυνομία έχει προχωρήσει, σε δώδεκα συλλήψεις ενώ έχει γίνει και τουλάχιστον 29 προσαγωγές για τα επεισόδια..
Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί συνολικά οχτώ άτομα, επτά εκ των οποίων έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς και το ένα, το οποίο αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα, διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
 
 «Πολιορκία» στη Βουλή

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν το κύριο σώμα των διαδηλωτών από την πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ έφτασε έξω από το κτίριο της Βουλής και επιχείρησε να εισβάλλει στο κτίριο, τόσο μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας όσο και μέσω της Αμαλίας.
Οι άνδρες των ΜΑΤ τους απώθησαν κάνοντας εκταταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων.
Αστυνομικοί σχημάτισαν «αλυσίδα» μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς, όπου είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί διαδηλωτές, οι οποίοι έψαλαν τον εθνικό ύμνο και φώναζαν συνθήματα.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, άνεργοι, συνταξιούχοι πλημμύρισαν το κέντρο της πρωτεύουσας, απαιτώντας να αποσυρθούν τα μέτρα που συνθλίβουν το εισόδημα και τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Βασικό αίτημα να μην πληρώσει ο λαός τα «σπασμένα» άλλων.
Η πορεία του ΠΑΜΕ
Η πορεία του ΠΑΜΕ, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκε η Αλέκα Παπαρήγα, έφτασε στις 12:12 μπροστά από τη Βουλή. Εκεί οι διαδηλωτές ήρθαν «πρόσωπο με πρόσωπο με τους υπαλλήλους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι παρακολουθούσαν την πορεία μέσα από το κτίριο της Βουλής, «κρυμμένοι» πίσω από κολώνες.
Οι διαδηλωτές φώναξαν οργισμένα συνθήματα εναντίον τους.
Στη συνέχεια, τα μέλη του ΠΑΜΕ κατευθύνθηκαν στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου τοποθέτησαν μία μαύρη σημαία και παρέμειναν επί μία και πλέον ώρα, φωνάζοντας συνθήματα μπροστά από τους τσολιάδες της προεδρικής φρουράς.
Λίγο πριν τις 14:20 η κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ολοκληρώθηκε και οι περισσότεροι διαδηλωτές αποχώρησαν ειρηνικά από το Σύνταγμα.

 

Αποδοκίμασαν
τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ
Την έντονη αποδοκιμασία των διαδηλωτών γνώρισε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Άρεως.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου