ΕΛΛΑΔΑ

Με αίμα βάφτηκε η απεργία

με-αίμα-βάφτηκε-η-απεργία-851206

Σε τραγωδία κατέληξαν οι χθεσινές μαζικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα, με τον θάνατο τριών εργαζομένων, ενός άνδρα και δύο γυναικών, στον τρίτο όροφο υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin, επί της οδού Σταδίου, από φωτιά που εκδηλώθηκε μετά από ρίψη μολότοφ.
Νεκροί είναι η 30χρονη Μαρία Παρασκευοπούλου, η οποία, σύμφωνα με μαρτυρία συναδέλφου της, εγκυμονούσε, η 35χρονη Βιβή Ζούλια και ο 47χρονος Νώντας Τσακάλης.
Τα επεισόδια αμαύρωσαν την πορεία αντίδρασης κατά των οικονομικών μέτρων και η οποία ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ελληνικών και ξένων ειδησεογραφικών πρακτορείων, δεκάδες χιλιάδες ήταν οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι νεκροί εγκλωβίστηκαν στον 3ο όροφο του κτηρίου, ενώ οι τραυματίες βρίσκονταν στον 1ο όροφο την ώρα της φωτιάς και κατάφεραν να βγουν στην ταράτσα.
Στο υποκατάστημα της οδού Σταδίου μετέβη ο εισαγγελέας, κ. Ορνεράκης, ιατροδικαστής αλλά και ο πρόεδρος της MIG, Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους στο σημείο.
Κατά την έξοδο του κ. Βγενόπουλου οι άνδρες των ΜΑΤ προπηλάκισαν δημοσιογράφους και προχώρησαν σε περιορισμένη χρήση χημικών προκειμένου να τους απωθήσουν.

Παγωμάρα
σε κυβέρνηση
και Βουλή
Η είδηση για το θάνατο των τριών εργαζομένων μέσα στην Τράπεζα μετά από εμπρηστική επίθεση, «πάγωσε» το Κοινοβούλιο αλλά και την Κυβέρνηση.
Ο κ. Παπανδρέου είχε ενημερωθεί νωρίτερα τηλεφωνικά από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και ενώ βρισκόταν στο Καστρί είχε συνεχείς επικοινωνίες με υπουργούς και συνεργάτες του τις τελευταίες ώρες.
Η αγωνία στην κυβέρνηση ήταν έκδηλη για τις εξελίξεις και τις τραγικές διαστάσεις, που έλαβε η πορεία στο κέντρο της Αθήνας, κατά των σκληρών οικονομικών μέτρων και της εμπλοκής της χώρας μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Μέσα σε βαριά ατμόσφαιρα ο πρόεδρος της Βουλής ανακοίνωσε την είδηση, που μετέδιδαν εκείνη την ώρα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για τον τραγικό θάνατο τριών ανθρώπων στην τράπεζα Μαρφίν σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τα όσα συμβαίνουν και τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την πορεία της χώρας, ενώ κάποιοι δεν έκρυβαν και την κριτική τους διάθεση για τα λάθη που έχει κάνει η κυβέρνηση στο χειρισμό όλης της υπόθεσης με την οικονομική κρίση. Υπήρχε όμως και απορία γιατί αφέθηκαν οι λεγόμενοι κουκουλοφόροι με τις βόμβες μολότοφ να δράσουν όπως έδρασαν και να προκαλέσουν το χαμό στην Αθήνα.

Επεισόδια και στο Βόλο

Μία από τις μεγαλύτερες πορείες των απεργών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα στο Βόλο τα τελευταία χρόνια, κόπηκε τελικά στα δύο…
Το κλίμα «μύρισε» μπαρούτι από την πρώτη στιγμή της μεγάλης σε όγκο συγκέντρωσης στην πλατεία Ελευθερίας και σημαδεύτηκε τελικά από άγρια συμπλοκή ομάδας των αντιεξουσιαστών με δυνάμεις των ΜΑΤ, σπασμένες τζαμαρίες τραπεζών και πολυκαταστημάτων και τέσσερις ελαφρά τραυματίες.

Η απεργιακή συγκέντρωση ΕΚΒ και ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Ελευθερίας ματαιώθηκε μετά από προπηλακισμούς και χειροδικίες εις βάρος των συνδικαλιστών. Η συγκέντρωση χωρίστηκε σε δύο κομμάτια και το καθένα «τράβηξε το δρόμο του». Απεργοί των δύο συνδικαλιστικών φορέων έφτασαν μέχρι τα γραφεία του ΣΕΒ Θεσσαλίας και επέδωσαν ψήφισμα.

Ειρηνική και άριστα περιφρουρημένη ήταν η πορεία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας που πραγματοποίησε απεργιακή συγκέντρωση στην Πλατεία Πανεπιστημίου. Ήταν μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων που ολοκληρώθηκε με την μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης του Βόλου.

Το δικό τους βροντερό ΟΧΙ στα κυβερνητικά μέτρα είπαν με δυναμικό τρόπο χθες οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι του Βόλου που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους, εκπέμποντας SOS για την ύφεση που έχει προκαλέσει οικονομική ασφυξία στην αγορά.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου