ΕΛΛΑΔΑ

Νέοι εξοπλισμοί, κόντρα στην… κρίση

νέοι-εξοπλισμοί-κόντρα-στην-κρίση-851206

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στην Ευρώπη. Παρά την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα, η Ελλάδα δεν μπορεί να περικόψει τις δαπάνες χωρίς να διασφαλίσει προηγουμένως μια πλήρη ειρήνη με τον κορυφαίο ανταγωνιστή της, την Τουρκία, εκτιμούν αναλυτές.

Σύμφωνα με τους Economic Times, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, όμως η χώρα συνεχίζει να αγοράζει αεροπλάνα, υποβρύχια και όπλα την ίδια ώρα που δέχεται διεθνή βοήθεια 110 δισ ευρώ.

Μια πρώτη προειδοποίηση στους Έλληνες έδωσε πρώτος ο πρόεδρος του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, επισημαίνοντας την περασμένη Κυριακή πως στα πλαίσια του σχεδίου διάσωσης της Ελλάδας οι στρατιωτικές δαπάνες θα "πρέπει ξεκάθαρα να μειωθούν".

Τον Φεβρουάριο, το υπουργείο Άμυνας δήλωνε πως εξαιτίας του ‘επείγοντος’ της κρίσης του χρέους έλπιζε να εξοικονομήσει 700 εκατ. ευρώ αμυντικών δαπανών φέτος. Ο δε αρμόδιος υπουργός κ. Βενιζέλος έχει δηλώσει πως ο αμυντικός προϋπολογισμός μαζί με τους μισθούς των ενόπλων δυνάμεων θα ανέλθει σε 6 δισ φέτος ή 2,8% του ΑΕΠ (ποσοστό που παραμένει υψηλότερο του αντίστοιχου της Γαλλίας ή της Βρετανίας).

Όπως δήλωσε ανώνυμη κυβερνητική πηγή "θα ήταν ιδεώδες να μπορούσαμε να κόψουμε δραστικά τις αμυντικές δαπάνες, όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο από κοινού με τη Τουρκία". Εντούτοις, κάτω από την πίεση των διεθνών αγορών, του ΔΝΤ και της ΕΕ, η κυβέρνηση δείχνει να είναι έτοιμη να παραμερίσει προκαταλήψεις και ταμπού προκειμένου να εξοικονομήσει πολύτιμους πόρους.

Τον Μάρτιο στην εθνική επέτειο έγινε για πρώτη φορά παρέλαση χωρίς τανκς, πυραύλους και αεροπλάνα. Σήμερα, κάθε πτήση πολεμικού αεροπλάνου κοστίζει 35.000 ευρώ.

Το υπουργείο άμυνας παλεύει να μειώσει ζημιές σε 2 δισ. ευρώ που δαπανήθηκαν σε γερμανικά υποβρύχια (το ένα αποδείχθηκε ελαττωματικό) ενόσω συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για γαλλικές φρεγάτες. Με τα τουρκικά τζετ να υπερίπτανται των ελληνικών νησιών και αμφισβητούμενων περιοχών του Αιγαίου, οι αναλυτές θεωρούν δύσκολο οι γείτονες να συμφωνήσουν σε κάτι σύντομα.

"Οι στρατιωτικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 10-15% φέτος, όμως δεν νομίζω πως θα έχουμε μία θεαματική μείωση της τάξης του 20%" δήλωσε ο Θάνος Ντόκος, εμπειρογνώμονας των ελληνο-τουρκικών σχέσεων στο ΕΛΙΑΜΕΠ. "Τίποτα δεν έχει πραγματικά αλλάξει κατ’ ουσίαν" τόνισε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP δηλώνοντας απαισιόδοξος για το μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου