ΕΛΛΑΔΑ

Μαζικό και δυναμικό «όχι στα μέτρα»

μαζικό-και-δυναμικό-όχι-στα-μέτρα-851206

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, καθώς πραγματοποιείται η πανεργατική απεργία που έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Απεργεί για δεύτερη ημέρα ο δημόσιος τομέας, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και το ΕΚΑΒ. Επίσης, 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει η ΟΤΟΕ (εργαζόμενοι στις τράπεζες), η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Ακόμη, απεργούν οι μηχανικοί, οι δημοσιογράφοι σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον Προαστιακό.

Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απεργούν από την αρχή της βάρδιας έως τις 10 το πρωί και από τις 4 το απόγευμα έως το τέλος της βάρδιας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εργαζόμενοι που θέλουν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Τετάρτης.

Κλειστά -με εξαίρεση την Αθήνα- θα είναι την Τετάρτη τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις, καθώς στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν η ΓΣΒΕΕ (βιοτέχνες) και η ΕΣΕΕ (έμποροι).

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών αποφάσισε να συστήσει την κανονική λειτουργία των καταστημάτων και σε ένδειξη συμπαράστασης στην ΕΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ και ΓΣΕΕ «συστήνει στους συναδέλφους εμπόρους να διακόψουν τη λειτουργία των καταστημάτων τους κατά την διάρκεια της πορείας».

Κλειστός θα είναι ο εναέριος χώρος της χώρας από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης λόγω της απεργίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας.

Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ θα γίνει στο Πεδίον του Αρεως στις 11 το πρωί.

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σήμερα αποφάσισε και το ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους στις απεργιακές συγκεντρώσεις που διοργανώνει σε όλη τη χώρα. Η κεντρική συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στην Ομόνοια στις 11 το πρωί.

Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

Με πορεία προς τη Βουλή ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε χθες από την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και την ΑΔΕΔΥ στα Προπύλαια, με βασικά αιτήματα την απόσυρση των οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, την αποχώρηση της τρόικας και την απόσυρση του πολυνομοσχεδίου για την παιδεία. Περιορισμένης έκτασης επεισόδια μεταξύ των διαδηλωτών και των αστυνομικών.

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος κάλεσε όλους τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζομένους να συμμετάσχουν δυναμικά στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης και στις απεργιακές κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση με την πολιτική της προσπαθεί να «διασπάσει την ελληνική κοινωνία», ενώ συμπλήρωσε ότι είναι χρέος όλων να μην επιτραπεί «να επιστρέψουμε στη δεκαετία του ’50» όσον αφορά τα εργασιακά δικαιώματα και τα κεκτημένα.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Πεππές και ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης εξέφρασαν την αντίθεση του εκπαιδευτικού κόσμου απέναντι στα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και στο πολυνομοσχέδιο για την παιδεία. Ο κ. Πεππές ανέφερε ότι «θα ακυρώσουμε στην πράξη τις διατάξεις αυτού του νομοσχεδίου», ενώ ο κ. Μπράτης τόνισε ότι οι εκπαιδευτικοί θα αγωνιστούν για «να μην ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, αλλά και αν ψηφιστεί, να μην εφαρμοστεί», ενώ κάλεσε με τη σειρά του όλους τους εκπαιδευτικούς σε «συντονισμένο απεργιακό αγώνα μαζί με όλους τους εργαζομένους».

Περιορισμένης έκτασης επεισόδια έγιναν μόλις η πορεία έφτασε στη Βουλή. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να διασπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας επί της οδού Βασιλίσσης Σοφίας και οι δυνάμεις των ΜΑΤ «απάντησαν» με χρήση χημικών, χωρίς να υπάρξει περαιτέρω ένταση.

Νωρίτερα συνταξιούχοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κοτζιά, αντιδρώντας στη μείωση των συντάξεων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου