ΕΛΛΑΔΑ

Ο Παπαντωνίου «κάρφωσε» τον Κ. Καρτάλη

ο-παπαντωνίου-κάρφωσε-τον-κ-καρτάλη-435157

Αιχμές κατά των πρώην «συντρόφων» του Μιχ. Χρυσοχοΐδη και Κ. Καρτάλη σε ό,τι αφορά την υπόθεση της προμήθειας του έργου του C4i άφησε, εμμέ¬σως πλην σαφώς, ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Γιάννος Παπαντωνίου, καταθέτοντας προχθές στην εξεταστική επιτροπή του σκανδάλου της Siemens, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βραδυνή» και «Ελεύθερος Τύπος».

Όπως αναφέρεται, ο κ. Παπαντωνίου κλήθηκε χθες να καταθέσει στην εξε¬ταστική επιτροπή που διερευ¬νά την υπόθεση Siemens επει¬δή η τελική επιλογή των εται¬ριών για την προμήθεια του συστήματος ήταν απόφαση που λήφθηκε από το ΚΥΣΕΑ. Όπως δήλωσε ο κ. Παπα¬ντωνίου, η ευθύνη του υπουρ¬γείου Άμυνας για το σύστημα ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων C4i ήταν τυπική. Εξή¬γησε πως την ουσιαστική ευ¬θύνη είχε το υπουργείο Δη¬μόσιας Τάξης και επικαλέ¬σθηκε το προεδρικό διάταγμα 284 σύμφωνα με το οποίο παρέ¬χεται η δυνατότητα στο υπουρ¬γείο Άμυνας να λειτουργεί ως υπεργολάβος για λογαριασμό άλλων υπουργείων, όμως μό¬νο για προμήθεια «πολεμικού υλικού».

Όμως σύμφωνα με τους βου¬λευτές της ΝΔ αυτό δεν ισχύ¬ει καθώς το Π.Δ αναφέρει πως οι προμήθειες αφορούν απο-κλειστικά και μόνο «πολεμικό υλικό», άρα δεν θα μπορού¬σε να λειτουργήσει υπεργολαβικά για λογαριασμό άλλου υπουργείου και άσχετου υλι¬κού (όπως το C4i) από το προβλεπόμενο στο προεδρι¬κό διάταγμα. Σύμφωνα με τους βουλευτές της αντιπολί¬τευσης, ο κ. Παπαντωνίου «έδειξε» ως αρμόδιο για την κατάρτιση της αρχικής σύμβα¬σης τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που ήταν και τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης. Σχετικά με τους όρους και τις προδιαγραφές που τέθηκαν είπε ότι αρμόδιο ουσιαστικά υπουργείο για να τις θέσει ήταν το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με υπουργό και τότε τον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Για την κατοχύ¬ρωση του C4I στη SAIC, ο πρώην υπουργός είπε ότι η TRC δεν αποκλείσθηκε -όπως υποστήριξε-, αλλά αποχώρη¬σε από μόνη της.

Αιχμές επίσης άφησε ο κ. Παπαντωνίου και για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Καρτάλη, τότε γενικό γραμματέα Ολυμπιακών Αγώ¬νων. Και αυτό διότι ο κ. Πα¬παντωνίου ανέφερε πως συμ¬μετείχε με την ιδιότητα του αυ¬τη, έχοντας ουσιαστικό και σπουδαίο ρόλο.

Σύμφωνα με το βουλευτή της Ν.Δ. Κώστα Τζαβάρα, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ανασκεύασε όσα είχε καταθέσει ο κ. Κ. Καρτάλης την Παρασκευή χαρακτηρίζοντας τη Διυπουργική Επιτροπή άτυπη, έκτακτη και χωρίς να τηρεί πρακτικά, λέγοντας ότι «ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου μάς είπε, αντίθετα, ότι είχε «ουσιαστικό και σπουδαίο ρόλο, αφού λειτουργούσε σε μόνιμη βάση και για λογαριασμών των υπουργείων παρακολουθούσε την εκτέλεση της σύμβασης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου