ΕΛΛΑΔΑ

Από το 2013 όλες οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό

από-το-2013-όλες-οι-αλλαγές-στο-ασφαλιστικ-851206

Στα 65 έτη διατηρείται το όριο συνταξιοδότησης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε εν όψει της παρουσίασης του ν/σ στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα υπογράμμισε τα εξής σημεία:

* Διατηρήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.

* Έγινε κατορθωτό να διατηρηθεί τμήμα της 13ης και 14ης σύνταξης

* Αποφεύχθηκε η συνταξιοδότηση όλων όσων θα έβγαιναν από την εργασία από την 1η Ιανουαρίου 2010 με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ισχύσει από το 2018.

* Δεν άλλαξε το 65ο ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

* Υπήρξαν μέτρα υποχρεωτικής παραμονής στην εργασία κατά τη δύση του εργασιακού βίου, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις ηλικιωμένων εργαζομένων.

Σχετικά με το θέμα της εξόδου προς τη σύνταξη, ιδιαίτερα από γυναίκες στο Δημόσιο, ο κ. Λοβέρδος, ανακοίνωσε μια κυβερνητική πρωτοβουλία που θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο που θα καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών και θα προβλέπει:

Όσοι εργαζόμενοι (από τους ΟΤΑ, τα ΝΠΔΔ και το Δημόσιο) φοβήθηκαν και βγήκαν στη σύνταξη έχουν τη δυνατότητα να ανακαλέσουν την παραίτησή τους, ενώ ταυτόχρονα, θα επιβεβαιώνεται ότι όσα ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί μέχρι σήμερα ή μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους διατηρούνται όποτε και αν βγει στη σύνταξη ο ασφαλισμένος.

Επίσης, ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι η σύνδεση του αναγκαίου χρόνου εργασίας με το προσδόκιμο ζωής θα μπει σε εφαρμογή μετά το 2020 και θα αφορά τέσσερις μήνες αύξηση ή μείωση του αναγκαίου χρόνου εργασίας για κάθε ένα έτος αύξησης ή μείωσης του προσδόκιμου ζωής αντιστοίχως.

Οι κρατήσεις για το ΛΑΦΚΑ θα αφορούν μόνο την κύρια σύνταξη και θα τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για επιλογές ευθύνης και για ενίσχυση της τριμερούς χρηματοδότησης ειδικά προς το ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ.

Υπογράμμισε, ότι διασφαλίζονται τα δικαιώματα όσων θεμελιώνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ο κ. Κουτρουμάνης δήλωσε επίσης ότι ο υπολογισμός των συντάξιμων αποδοχών με βάση όλο τον εργάσιμο βίο θα ισχύει για όσους μπαίνουν στην αγορά εργασίας από την 1.1.2013.

Όσοι συνταξιοδοτούνται από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα βγαίνουν στη σύνταξη με ένα μεικτό σύστημα που θα υπολογίζει τις αποδοχές με ένα μεγάλο τμήμα από το παλιό σύστημα και ένα μικρότερο από το καινούργιο.

Ο γενικός γραμματέας Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στις τρεις δέσμες προγραμμάτων, που θα μεταφέρουν 1 δισ. ευρώ από τους κοινοτικούς πόρους στον τομέα της απασχόλησης.

Πρόκειται για τα προγράμματα επιδότησης εργοδοτών για την πρόσληψη νέων ανέργων, την ανάθεση σε εταιρίες προσωρινής απασχόλησης, απασχόλησης ανέργων που προσεγγίζουν τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά και την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για προσλήψεις ανέργων.

Στο 4% οι απολύσεις

Την αύξηση του ποσοστού των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα από 2% σε 4% ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

Για το θέμα της αποζημίωσης, ο κ. Λοβέρδος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ύψους της, λέγοντας πως η μέθοδος και ο τρόπος καταβολής της, θα ρυθμιστούν με Προεδρικό Διάταγμα μετά από πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας.

Η εισήγηση του υπουργείου Εργασίας είναι να μη διαφοροποιηθεί το ύψος της αποζημίωσης, αλλά να καταβληθεί μέσα σε ένα εξάμηνο χωρίς προκαταβολή, όπως είπε ο κ. Λοβέρδος.

Μιλώντας εξάλλου το προηγούμενο βράδυ στο Μega, ο υπουργός ανέφερε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων έχει τεθεί η καταβολή της αποζημίωσης να μπορεί να γίνει σε έξι μηνιαίες δόσεις.

Ο υπουργός τόνισε ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους για το θέμα των αποζημιώσεων και ότι ο ίδιος θα ζητήσει να μην μειωθεί το ύψος της αποζημίωσης.

Σχετικά με τον κατώτατο μισθό, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε πως υπάρχει πρόβλεψη για μαθητεία ενός έτους με μικρότερη αμοιβή που θα καλύπτεται από τον ΟΑΕΔ.

Ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε πως δεν τίθεται θέμα κατάργησης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, καθώς προστατεύεται από τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη. Ωστόσο, οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα μπορούν να τροποποιούνται και επί τα χείρω σε σχέση με την Εθνική Γενική Συλλογική Σϋμβαση Εργασίας και όχι μόνο επί τω βελτίστω, όπως ισχύει μέχρι σήμερα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος επιβεβαίωσε ότι προωθείται ρύθμιση, με στόχο την ανακοπή του κύματος παραιτήσεων στο Δημόσιο.

Σύμφωνα με τη ρύθμιση αυτή, επιτρέπεται η ανάκληση της παραίτησης με τη ρητή διατύπωση ότι διατηρούνται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα που έχουν κατοχυρωθεί μέχρι τη συνταξιοδότηση, με τους σημερινούς όρους.

Στην άφρονα πολιτική της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, απέδωσε το κύμα φυγής από το Δημόσιο, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 ο επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Ρωμανιάς

Εκτακτη εισφορά

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους ελεύθερους επαγγελματίες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, στη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο ίδιος είπε ότι υπήρξαν σκέψεις, ωστόσο, δεν υιοθετούνται.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Δευτέρας, τόσο ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος όσο και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είχαν δηλώσει σε τηλεοπτικούς σταθμούς πως εξετάζεται η έκτακτη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου