ΕΛΛΑΔΑ

Για απιστία απολογούνται 6 εμπειρογνώμονες του ΤΑΙΠΕΔ

για-απιστία-απολογούνται-6-εμπειρογνώ-838737

Απολογούνται σήμερα Παρασκευή ενώπιον του ανακριτή Διαφθοράς κ. Κωνσταντίνου Σαργιώτη, έξι μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, κατά την περίοδο 2013-2014.

Βαρύνονται με την κατηγορία της απιστίας, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, η οποία και αφορά τη μη επωφελή αξιοποίηση 28 ακινήτων.

Ο φάκελος της δικογραφίας αφορά 28 ακίνητα που μεταβιβάστηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό την πώληση και λειτουργική μίσθωση τους (sale-and-lease-back), για 20 χρόνια.

Η συναλλαγή, που ελέγχθηκε από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς ύστερα από μηνυτήρια αναφορά δικηγόρων του Πειραιά, ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ.

Αφορά δυο συμβάσεις πώλησης και 28 συμβάσεις επαναμίσθωσης για 20 χρόνια, με αντισυμβαλλόμενα μέλη το ελληνικό Δημόσιο και δυο αναδόχους ( Eurobank Properties, ΕΘΝΙΚΗ Πανγαία). Το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατομμύρια ευρώ.

Συγκατηγορούμενοι των έξι εμπειρογνωμόνων, είναι τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ την ίδια περίοδο, οι οποίοι βαρύνονται με το αδίκημα της υπεξαίρεσης με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου. Η κατηγορία αφορά τη μη απόδοση τόκων που ξεπερνούν τις 100.000 ευρώ μετά την είσπραξη του τιμήματος, σε διάστημα 10 ημερών.

Οι Εισαγγελείς Διαφθοράς, στο πόρισμα τους, εκτιμούν ότι η επίμαχη διαδικασία αποδείχτηκε ασύμφορη και απειλούσε ζημιά του ελληνικού δημοσίου ανερχόμενη σε τουλάχιστον 580 εκατομμύρια ευρώ.

tovima.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου