ΕΛΛΑΔΑ

Ελεγχος του ΑΣΕΠ στις προσλήψεις αναπληρωτών από το ερχόμενο έτος

ελεγχος-του-ασεπ-στις-προσλήψεις-αναπ-840010

Αλλάζουν όλα στη διαδικασία προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών απο την ερχόμενη σχολική χρονιά, καθώς τον έλεγχο των προσλήψεων θα έχει πλέον το ΑΣΕΠ.

Οπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας φέτος, για πρώτη φορά, οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού, οι οποίοι καταρτίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα υποβληθούν για έλεγχο νομιμότητας στο ΑΣΕΠ όπως και ο έλεγχος των ενστάσεων επί των πινάκων αυτών.

Μάλιστα τονίζεται ότι από το επόμενο σχολικό έτος θα ολοκληρωθεί η πλήρης υπαγωγή του συστήματος
διορισμών και προσλήψεων εκπαιδευτικού προσωπικού στην αρμοδιότητα και τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Η σχετική ρύθμιση που ψηφίστηκε σήμερα στη Βουλή, έχει ως εξής:

α) Οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και οι πίνακες κατάταξης αναπληρωτών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ), οι οποίοι καταρτίζονται από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, για το σχολικό έτος 2016-2017, υποβάλλονται για έλεγχο νομιμότητας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).

Επιπλέον, για το σχολικό έτος 2016-2017 ο έλεγχος των ενστάσεων επί των ανωτέρω πινάκων υπόκειται στην αρμοδιότητα του ΑΣΕΠ. β) Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι δυνατή η πρόσληψη αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, πριν από την ολοκλήρωση του ελέγχου των ενστάσεων από το ΑΣΕΠ, κατ’ανάλογη εφαρμογή των οριζομένων στην παράγραφο 3 του άρθρου 8 του ν.4210/2013 (Α΄ 254) και σύμφωνα με τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων στους πίνακες αναπληρωτών της περ.α΄.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, αναφέρεται επίσης ότι “το προηγούμενο σύστημα προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αγνοώντας τη συνταγματική επιταγή που επέβαλε τον έλεγχο από το ΑΣΕΠ, οδήγησε σε παθογένειες και στρεβλώσεις, όπως, αποδεικνύεται από τις συνεχείς δικαστικές προσφυγές κατηγοριών αναπληρωτών εναντίον άλλων συναδέλφων τους”.

Πάντως οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί έχουν ανακοινώσει ήδη απεργιακή κινητοποίηση στις 8 Ιουνίου ζητώντας μαζικούς διορισμούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου